Temat: Ograniczanie internetu dla wybranego klienta
Cześć,
Poszukuję jakiejś sugestii/polecenia pakietu(z GUI LUCI) do odłączania internetu dla wybranego klienta(na podstawie MAC/IP). Dostęp do sieci lokalnej może pozostać, jedynie blokada ma być na zewnątrz. Wiem że OpenWRT ma wbudowaną opcję reguł sieciowych ograniczanych czasowo, ale to pozostawiam jak nic lepszego nie znajdę(sporo klikania).
Co bym chciał mieć:
Ustawienie hosta jako domyślnie zablokowanego - jest na liście, nie ma dostępu do internetu
Możliwość czasowego udzielenia dostępu do internetu, ale na zasadzie że podaję jaki czas(np 2h) od teraz. OpenWRT sam w sobie daje harmonogram(godziny, dni tygodnia) co w moim przypadku sprawi że będzie dużo klikania
Wcześniej korzystałem bodajże z z nft-qos i ustawiałem limit typu 10kB/s, aczkolwiek tutaj też musiałem ręcznie limit znosić/zakładać, plus wcześniej zależało mi również na ograniczaniu prędkości. Teraz potrzebuję tylko dostępu/braku dostępu do internetu
Próbowałem luci-app-timecontrol, nie chciał się uruchomić(status: Nie działa), plus to wygląda na nakładkę do tego co jest w ustawieniach zapory(choć łatwiejsza w obsłudze)