1 (edytowany przez Kebap 2025-05-19 10:52:17)

Temat: Orange funbox + openwrt z adblockiem (adguard home) nie blokuje reklam

Może się tutaj znajdzie ktoś kto by wiedział jak rozwiązać ten problem, u rodziny jest orange światłowód z routerem funbox 6, niestety ten router musi zostać jako główny router + wifi (a nie da się w nim zmienić dns).

Skonfigurowałem router openwrt jako dumb ap, jest też na tym routerze zainstalowany adguard home, wszystko podłączone i teoretycznie agh otrzymuje zapytania dns z urządzeń z sieci funboxa, niestety nie blokuje żadnych reklam na urządzeniach z android tv, a do tego jest głównie potrzebny, zmiana dnsów na android tv nic nie daje, czy miał ktoś może podobny problem, albo setup, gdzie jest zmuszony używać wykastrowany router od operatora i udało mu się poprawnie skonfigurować agh lub pi hole w takiej sytuacji?

2

Odp: Orange funbox + openwrt z adblockiem (adguard home) nie blokuje reklam

Tak, znany problem, zwykle urządzenia z androidem, tv sicki i inne playery mają na stałe wklepany dnsy którego nie masz jak zmienić...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Kebap 2025-05-19 10:57:26)

Dlatego też właśnie pytam, może ktoś rozwiązał ten problem jakimiś regułami w funboxie, albo może jeszcze w jakiś inny sposób, aktualnie jedyne co mi przychodzi do głowy to na tym routerze postawić wireguarda i podłączyć androida przez wg i w ten sposób wymusić używanie dnsów z agh, ale w tym momencie nie mam dostępu do tego androida, więc nie mam jak sprawdzić czy to zadziała, no i fajnie jakby była opcja która nie wymaga instalowania dodatkowych aplikacji...

4

Możesz spróbować ustawić statyczny adres IP i jako gatewaya podać swój AP. Jak za bardzo nie mieszałeś na tym to będzie działać, a wtedy możesz spróbować regułą przekierować ruch z dnsów na adguarda.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.