1

Temat: WireGuard z dostępem tylko do 2 urządzeń

Hej. Router ma standardowe IP 192.168.1.1. W sieci LAN są 2 urządzenia z interfejsem web: 192.168.1.X:AAA oraz 192.168.1.Y:BBB
Co muszę zrobić, aby wireguard mógł komunikować się tylko z tymi 2 urządzeniami (z konkretnym porcie)? Inne urządzenia z LAN niech mają cały dostęp. Dodatkowo WG niech nie będzie wyjściem internetu (siedząc na telefonie i będąc połączonym przez VPN chcę mieć tylko dostęp do tych 2 urządzeń, a google/wp itp już mają nie działać). Co muszę przerobić z poradnika?

2

Odp: WireGuard z dostępem tylko do 2 urządzeń

- w allowedips na "kliencie" nie podajesz 0.0.0.0 tylko określone adresy lub klasę adresową do których ma być dostęp po drugiej stronie.
- ew inne sprawy wycinasz na firewallu. Wireguard bawi się tylko ew routingiem i niczym więcej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W allowdips tylko można IP z portem? Jeden sprzęt to serwer z kilkonastoma usługami, a chcę aby dostępny przez VPN był tylko jeden.

4

Nie. Tylko adresy IP.

5

To wolę zaporą. Jak ustawię akcję jako akceptuj to rozumiem, że pozostałe będą blokowane (jak przypiszę, że docelowy 192.168.1.AAA:BB to już nie będzie działać 192.168.1.AAA:CC? Adres źródła to 10.9.0.1:55055 czy 10.9.0.2:55055?

6

Zadajesz pytania bez podania konfigów. Więc jakiej odpowiedzi odczekujesz? Zgaduję że 10.9.0.2 traktujesz jako drugą stronę tunelu więc z niego będzie ruch, ale nie z portu 55055 bo to, znów zgaduję, że traktujesz jako port nasłuchu wiregaurda ("serwera").

Możesz przecież założyć reguły i zobaczysz czy i co się łapie.

7

10.9.0.2 to klient na telefonie. Chcę wszystko zablokować poza ruchem na 192.168.1.X:AAA oraz 192.168.1.Y:BBB (strony internetowe).
Za to w normalnym otoczeniu sieciowym (wszyscy połączeni przez wifi/lan mają mieć nieograniczony dostęp do siebie (nie muszą widzieć telefonu łączącego się przez wireguard).

8

Robisz zwykłą regułę na firewallu...

9 (edytowany przez qwerty 2025-05-15 19:40:12)

Może Tobie to zwykła reguła.
Wpisałem protokół TCP/UDP
strefa źródłowa: Lan
Adres źródłowy 10.9.0.2
port dowolny
strefa docelowa LAN
adres przeznaczenia: 192.168.1.X
port docelowy: AAA
akcja: akceptuj

i niestety działa cały lan....

10

Nie. Strefa źródła nie lan tylko vpn, wg0 czy jak tam nazwałeś.

Jak dałeś akceptuj to masz akceptuj. Następną regułę zrób reject na wszystko co pochodzi z adresu 10.9.0.2

EDIT: a tak w ogóle zrób sobie reject na wszystko, musi zablokować a potem sobie są zmieniają i dodawaj kolejne elementy.

11

W luci widnieje LAN: lan i Wireguard (jakby grupa):
https://i.ibb.co/VRbVj5b/luci.jpg
Działa jak należy.

12

Nie łączy się wg do lanu bo ma inną adresację niż lan. Jeżeli faktycznie włożyłeś wg do strefy lan to masz po prostu błąd ideologiczny.

13

Zmieniłem strefę i pojawiło się wg0 i nie mogę skasować: Interfejs jest oznaczony do usunięcia, ale nie znika...

14

A teraz porada. Za darmo. Nie używaj luci.

15

Przynajmiej działają, a nie jak w poradniku:
wg genkey > server.privkey
Warning: writing to world accessible file.
Consider setting the umask to 077 and trying again.

16

Przecież działa. Tylko wypisał ostrzeżenie którego jak widać nie przeczytałeś bo inaczej byś w ogóle go tu nie przytoczył.

17

W każdym bądź razie robię na luci, przypisałem do nowej strefy i zdaje się, że wszystko działa jak należy. wink