1 (edytowany przez Sebaaa 2009-08-08 22:16:18)

Temat: zarządzanie i konfiguracja vsftpd za pomocą GUI

Witam. Jestem mało doświadczonym użytkownikiem OpenWRT Kamikaze, chciałbym móc zarządzać serwerem FTP z poziomu przeglądarki WWW. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się do tego zabrać?. Na dzień dzisiejszy mam zainstalowany serwer vsftpd (domyślna konfiguracja) oraz luci (domyślna konfiguracja). Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

2

Odp: zarządzanie i konfiguracja vsftpd za pomocą GUI

Co to w.g. Ciebie znaczy "zarządzać serwerem FTP" ? Bo jeżeli chodzi o zmianę konfiguracji to dziwne, że ludziom tak trudno jest się zalogować przez SSH i wyedytować ręcznie plik konfiguracyjny, a potem jedną komendą "/etc/init.d/vsftpd restart" zrestartować serwer FTP. Poza tym w repo jest edytor nano, który znacznie to ułatwia.
A może chodzi Ci o to, żebyś mógł się zalogować na serwer przez przeglądarkę w celu downloadu/uploadu plików? Wiele przeglądarek standardowo to umożliwia (ma wbudowany klient FTP), więc tutaj też nie widzę problemu.

3

@Sebaaa: sprecyzuj czego potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez Sebaaa 2009-08-09 13:50:31)

Dziękuję za odzew. Chciałbym  móc z poziomu przeglądarki dodawać użytkowników, konfigurować im szybkość łącza, quote itp... Administrować serwerem z poziomu przeglądarki nie tylko SSH czy telnet.
Pozdrawiam

5

Nie ma.

Generalnie - możesz zainstalować webmina i za jego pomocą konfigurować vsftpd, o ile oczywiście pasują Ci jego opcje (i namęczysz się z jego konfigurację, bo dostosowany jest do normalnych dystrybucji).

Natomiast możesz taką stronę napisać chociaż by w php (jak jak zrobiłem konfigurator), wtedy będziesz miał dokładnie to co chcesz.

6

Słyszałem o webminie i nawet jakiś czas temu usiłowałem go zainstalować ale poległem na wstępie. Myslałem, że może Luci, X-Wrt czy Gargoyle na to pozwalają. Czy spotkałeś się może gdzieś na sieci z przykładami takich stron konfiguracyjnych w php ?

7

Ani x-wrt ani luci nie posiadają obecnie takiego modułu.

Konfiguracja vsftpd to jeden plik, więc do napisania jest zwykła strona z parametrami. Prawie jak mój generator.

8

Dziękuję.