Temat: WiFi 5G - zgodność standardów

Cześć,
Mam główny router ASUS AX4200, pod kontrolą OpenWRT 24.10. Skonfigurowane WiFi 5G, tryb AX, kanał 36, szerokość 160Mhz
Mam drugi router, ASUS AC-68U(FreshTomato), i chcę go tymczasowo wykorzystać jako AP Client dla komputera. I o ile podpięcie jako klient działa, to o tyle samo połączenie jest spięte na 40Mhz(tak raportuje GUI FreshTomato). Prędkość - na speedtest około 300Mb/s, czyli połowa łącza. Zasięg tu raczej nie jest problemem, bo routery są w odległości maksymalnie metra, przez ścianę. Telefon, przez tą samą ścianę tylko 2-3 metry dalej wysyca 600Mb/s(obsługuje 160Mhz)

Zasadnicze pytanie - czy te routery zepną się na 80Mhz, czy to technicznie niemożliwe? Może kwestia wybrania odpowiedniego kanału na AX4200? AC-68U w konfiguracji punktu dostępu oferuje 80Mhz

Przy okazji - jaka najlepsza praktyka do obsługi sieci 2,4G i 5G - nadać taką samą nazwę i właczyć 802.11r: Szybkie przejście? Czy pozostać przy różnych nazwach?

2

Odp: WiFi 5G - zgodność standardów

Po stronie OpenWrt masz 160MHz, więc o tym na jaką szerokość się połączy to już zależy od możliwości klienta. W nim szukaj jakiegoś przestawienia pasma. PS. O ile faktycznie uruchomiło się radio na 160MHz.

Przy okazji - jaka najlepsza praktyka do obsługi sieci 2,4G i 5G - nadać taką samą nazwę i właczyć 802.11r: Szybkie przejście? Czy pozostać przy różnych nazwach?

Nie ma ma czegoś takiego jak najlepsza praktyka. Stosuje się te same jeżeli chcesz żeby automatycznie wybierał sobie co uważa lub różne jeżeli chcesz mieć kontrolę co się podłącza do czego. Zależy więc od wymagań i potrzeb, nie od książkowej ideologii.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez matibu06 2025-05-10 18:52:55)

Odp: WiFi 5G - zgodność standardów

Cezary napisał/a:

Po stronie OpenWrt masz 160MHz, więc o tym na jaką szerokość się połączy to już zależy od możliwości klienta. W nim szukaj jakiegoś przestawienia pasma.

Jest mały update:
po resecie(z czyszczeniem NVRAM) i ponownej konfiguracji łączy się na 80Mhz, coś tam wcześniej musiało trzymać w configu, bo nawet ręcznie nie mogłem kanału dla 5G wybrać(tylko auto)

No i co ciekawe, to testy iperf3(wiem że router to raczej przekazuje pakiety, a nie odbiera/generuje):
Komputer -->AC-68U --> AX4200 - ~300Mb/s(tyle samo na speedtest.net)
AC-68U --> AX4200 - 150-200Mb/s
Smartfon --> AX4200 - 450-600Mb/s

AX4200 widzi że AC-68U podpiął się z dobrymi parametrami:
1300 Mbit/s, 80 MHz, VHT-MCS 9, VHT-NSS 3

Gdzieś jest wąskie gardło, może AC-68U poprostu słabo pracuje w trybie klienta? Ale chyba nie ma potrzeby dalej kombinować, poprostu ogarnę sobie kartę sieciową i tyle, 300Mb/s to i tak w zupełności wystarczające

Update #2:
Coś na wzór Flow Offloading w OpenWRT, w FreshTomato to nazywa się CTF (Cut-Through Forwarding)
and HW acceleration. Wyłączenie tego daje 600Mb/s w speedtest, czyli całe łącze