1 (edytowany przez krynio 2025-05-09 20:02:06)

Temat: Aktualizacja bios-a w mini pc

Mam nowy bios, plik o nazwie Nano-N3422-YANLING-PowerOn.zip
Po rozpakowaniu pojawia się katalog Nano-N3422-YANLING-PowerOn a w nim kolejny Katalog EFI i w nim kolejny katalog BOOT.
W katalogu BOOT są pliki jak poniżej:
bootia32.efi
bootx64.efi
Fpt.efi
startup.nsh
YANLING.jpg
YMT3L2C11.bin
Jak widać nie ma tradycyjnego pliku *.exe
Instrukcja flash BIOS jest taka.
"Make an U disk with DOS,then let the zip file decompression to U disk of subdirectory,enter file basic on DOS,choose F and then click Enter,flash two or more minutes,this processing can not do any anything,can not reboot and can not cut power.the flash will be done after you saw a twinkling cursor, last step is Restart computer."

Robiłem aktualizację biosu nie raz. Ale tej instrukcji nie kumam. I jak to działa skoro nie ma tu żadnego pliku, który miałby nazwę F.

Chatgpt podpowiada że mam utworzyć rozruchowy nośnik USB DOS za pomocą np. programu Rufus.
Ok i co dalej?

Plik startup.nsh zawiera jak poniżej. Pozostałe pliki to binarki.

@echo -off
set bios_file_name  YMT3L2C11.bin
fs0:
cd efi
cd boot
if exist %bios_file_name% then
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs1:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs2:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs3:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs4:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs5:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs6:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs7:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs8:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs9:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
fs10:
cd efi
cd boot
    FPT -f %bios_file_name%
    goto End
endif
echo Error: Bios not found.
:End
reset -s
@echo -on

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Aktualizacja bios-a w mini pc

Strzelam ze masz to rozpakować na pendrive, podłączyć do komputera, następnie uruchomić komputer i wejść do efi do linii poleceń. efi powinno automatycznie uruchomić startup.nsh (albo spyta się czy uruchomić).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Myślę bardzo podobnie. Może w instrukcji jest błąd, zamiast samego F trzeba będzie wpisać Fpt.efi
Nie mam teraz dostępu do tego mini pc, ale jak będę u siostry to sprawdzę.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

Fpt.efi-f YMT3L2C11.bin

Ale nie w windowsie tylko właśnie w linii poleceń efi. Myślę że to uproszczone automatycznie tłumaczenie chińskiego na angielski.

5

Cezary napisał/a:

Fpt.efi-f YMT3L2C11.bin

Ale nie w windowsie tylko właśnie w linii poleceń efi. Myślę że to uproszczone automatycznie tłumaczenie chińskiego na angielski.

A co masz na myśli pisząc w linii poleceń efi?.
Po rozpakowaniu ostatnim katalogiem jest BOOT. Także nie zmieniając struktury katalogów rozumiem, że uruchamiając komputer z pendrive ms-dos mam zrobić tak:

cd Nano-N3422-YANLING-PowerOn\EFI\BOOT

następnie spróbować F (Enter)
a jak nie zadziała to
Fpt.efi-f YMT3L2C11.bin (Enter)
O to Ci chodziło?

6

Z f to nie wiem o co chodzi, chyba ze twoje efi ma taką opcję - nie wiem, zobaczysz jak wejdziesz do efi.

Weż to rozpakuj na pendrive i po prostu spróbuj uruchomić z tego pendrive komputer. Być może efi to łyknie.

7

Ja mam pytanie skąd taki fajny mini pc wytrzasnąłeś wink

8

IreuN napisał/a:

Ja mam pytanie skąd taki fajny mini pc wytrzasnąłeś wink

Zakup bezpośrednio od producenta. Mam email do Pani Aannie z którą to załatwiałem.
https://ylipc.com/product/14thgen-core- … or-mini-pc
Są też inne do wyboru.

Jest dużo dużo taniej niż na aliexpress czy alibaba. Ale mimo wszystko to nie są małe pieniądze, wraz z podatekiem Vat.
A na allegro takiego nie widziałem. Trochę się bałem tego zakupu, tym bardziej że kupowałem to dla siostry, ale wszystko przebiegło pomyślnie. Ważne, że gniazdo minipcie ma tak skonstruowane że mieszczą się karty np. WiFi 6 z radiatorem do dołu. W poprzednim mini pc nie było to możliwe.

9

ja ostatnio aktualizowałem bios   miniPc - procedura byla taka :
1.Rozpakuj plik i umieść go w katalogu głównym dysku USB
2.Podłącz dysk USB do komputera, naciśnij klawisz F7, aby przejść do interfejsu rozruchowego dysku flash, wybierz dysk USB i naciśnij klawisz Enter, aby rozpocząć aktualizację systemu BIOS.
3.Nie odłączaj zasilania podczas aktualizacji BIOS-u. Maszyna wyłączy się automatycznie po aktualizacji. Odłącz dysk USB i uruchom ponownie .
Czyli mniej wiecej to samo .

10

ad2014 napisał/a:

ja ostatnio aktualizowałem bios   miniPc - procedura byla taka :
1.Rozpakuj plik i umieść go w katalogu głównym dysku USB
2.Podłącz dysk USB do komputera, naciśnij klawisz F7, aby przejść do interfejsu rozruchowego dysku flash, wybierz dysk USB i naciśnij klawisz Enter, aby rozpocząć aktualizację systemu BIOS.
3.Nie odłączaj zasilania podczas aktualizacji BIOS-u. Maszyna wyłączy się automatycznie po aktualizacji. Odłącz dysk USB i uruchom ponownie .
Czyli mniej wiecej to samo .

Ale tworzyłeś pendrive bootowalne DOS np. za pomocą Rufus?. Czy tylko po prostu rozpakowałeś i skopiowałeś pliki na pendrive.
U mnie w paczce z biosem są 2 pliki bootia32.efi oraz bootx64.efi, których nazwa sugeruje że służą do bootowania...?

11 (edytowany przez ad2014 2025-05-11 18:05:23)

tylko rozpakowałem   ,  pen fat32
w katalogu maiałem  3 katalogi i 2 pliki  , ogólnie tam jest wszystko  co porzepuje zeby zrobic aktualaizacje EFI , Shell, ROM i jeszcze 2 pliki .