1 (edytowany przez manguscik 2015-10-09 12:54:49)

Temat: Pamieć RAM wyświetlana w LuCI

Witajcie czy pamieć RAM wyświetlana w Luci może się róznić od info z ssh ??

Info z LuCI:

Pamięć
Całkowicie dostępna    81412 kB / 125676 kB (64%)
Wolna                            3144 kB / 125676 kB (2%)
Buforowana                    78268 kB / 125676 kB (62%)

Info z ssh

| Flash: total: 97.1MB, free: 84.2MB, used: 9%                 |
| Memory: total: 122.7MB, free: 98.3MB, used: 19%         | 

Jaka jest komenda na sprawdzenie pamieci Ram i jak ewentualnie ją wyczyścić bez restartu bo bardzo często mam tak że pamieć zostaje zjedzona w ramie.

I jeszcze jedno pytanie czy jest gdzieś lista komend pod openwrt abym nie musiał zawracać głowy.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

2

Odp: Pamieć RAM wyświetlana w LuCI

Całość masz w /proc/meminfo, z czego ja też korzystam po odpowiednich obliczeniach cache/bufory: https://github.com/obsy/packages/blob/m … sysinfo.sh

Faq przeczytaj. Pamięć ma być wykorzystana przez procesy, inaczej po co ci ta pamięć wolna...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Komenda którą podałeś nie działa:

root@OpenWrt:~# /proc/meminfo
-ash: /proc/meminfo: Permission denied
root@OpenWrt:~#
Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

4

manguscik napisał/a:

Komenda którą podałeś nie działa:

root@OpenWrt:~# /proc/meminfo
-ash: /proc/meminfo: Permission denied

Cezary nie podał Ci komendy tylko miejsce, z którego możesz sobie to odczytać. Pomyśl trochę. Mała podpowiedź: cat

5

Cat proc/meminfo i all jasne thx  Cezary i Pepe2k

6

Cezary może podpowiesz a może masz gotowca. Potrzebuje prosty skrypcik. Na przykład jeśli pamięć dostępna jest mniejsza niż ileś to zrób dane polecenie...

7

wybierz z githuba Cezarego https://github.com/obsy/packages/blob/m … sysinfo.sh interesujące linie między 41 a 45 i zrób to co Ci pasuje.
Przykład:

# cat test.sh 
#!/bin/sh

free_mem="$(awk '/^MemFree:/ {print $2*1024}' /proc/meminfo)"
limit="50000"

if [ $free_mem -lt $limit ]; then 

logger -t ADMIN "konczy sie wolna pamiec"

else

logger -t ADMIN "Jeszcze jest duzo pamieci"

fi

wynik:

# logread | tail -n 2
Mon May  5 00:25:11 2025 user.notice ADMIN: konczy sie wolna pamiec
Mon May  5 00:27:10 2025 user.notice ADMIN: Jeszcze jest duzo pamieci
Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

No j/w. Tylko pamiętam że to jest bardzo dynamiczne i w ten sposób to możesz znaleźć np. że pamięć cieknie, ale jak coś nagle potrzebuje dużo pamięci a jej nie ma to cykliczny skrypt średnio się sprawdzi.

9 (edytowany przez smereka 2025-05-05 08:28:08)

Dzięki wielkie. Zaraz przetestuję. Potrzebuje tego bo zauważyłem, ze i na teltonikach (no tu powiedzmy, że 128 to nie za wiele) ale też na ZTE mf286d tutaj 256 kończy mi się po odpaleniu skryptów pytnowskich pamięć. ZTE działał od sierpnia mniej więcej i na dniach mu się to przytrafiło. Jest ping poprzez vpn ale nie działa ani konsola ssh ani luci. Nie działa też wysłanie sms i obrobienie tego przez smstools3. Więc mam 2 przypuszczenia albo ram albo extroot zdechł . Tyle że z doświadczenia wiem, ze po reboocie dalej żyje czyli tak szala 51% w stronę ramu... więc jak za dużo łyknie chcę go rebootnąć.

10 (edytowany przez ambrozy5 2025-05-05 09:35:42)

Luci też trochę ramu zabiera,  a jak ramu brakuje to jest to często zwiastun zakupu czegoś nowszego:)

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

11

Możecie wyłączyć uhttpd jak nie używacie tego nonstop.

12

Ok nie rozumiem chyba tego skryptu i prosze o wyjaśnienie. W tej chwili mam takie zużycie:

root@OpenWrt:~# cat /proc/meminfo
MemTotal:         248224 kB
MemFree:          166504 kB
MemAvailable:     155448 kB
Buffers:              52 kB
Cached:            21568 kB
SwapCached:            0 kB
Active:            12072 kB
Inactive:          13824 kB
Active(anon):       4232 kB
Inactive(anon):     1124 kB
Active(file):       7840 kB
Inactive(file):    12700 kB
Unevictable:           0 kB
Mlocked:               0 kB
HighTotal:             0 kB
HighFree:              0 kB
LowTotal:         248224 kB
LowFree:          166504 kB
SwapTotal:             0 kB
SwapFree:              0 kB
Dirty:                 0 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:          4280 kB
Mapped:             4824 kB
Shmem:              1080 kB
KReclaimable:       6496 kB
Slab:              19288 kB
SReclaimable:       6496 kB
SUnreclaim:        12792 kB
KernelStack:         992 kB
PageTables:          576 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:      124112 kB
Committed_AS:      16016 kB
VmallocTotal:     770048 kB
VmallocUsed:       11216 kB
VmallocChunk:          0 kB
Percpu:              432 kB

Czyli jak rozumiem moja wolna pamięć to to:

MemFree:          166504 kB

1. Czyli jak ustawie limit : 170000 to powinno być że kończy się wolna pamięć czy tak?
2.  Jak ustawie limit 150000: powinno być że jest jeszcze dużo pamięci czy tak?

13

To jest ilość WOLNEJ pamięci, czyli - więcej - dobrze, mniej - źle. Więc odwrotnie niż napisałeś.

14

ambrozy5 napisał/a:

Luci też trochę ramu zabiera,  a jak ramu brakuje to jest to często zwiastun zakupu czegoś nowszego:)

Niestety nic nowszego w tej roli chyba nie ma co by miało wbudowany modem i usb a najlepiej 2 żeby można była rs485/usb wpiąć i pendraka na extroota no i koniecznie na openwrt żeby było można właśnie rzeźby pytonowskie obrabiać. Kwota 50-100zł za ten router jest nie do pobicia...

15

Cezary napisał/a:

To jest ilość WOLNEJ pamięci, czyli - więcej - dobrze, mniej - źle. Więc odwrotnie niż napisałeś.

Zarówno po wpisaniu jednego limitu  150000 jak i drugiego 170000 zawsze wyświetla że jest jeszcze dużo wolnej pamięci. Na pewno ten skrypcik jest prawidłowy?

16

150000 czego (jednostki)? Bo skrypt od @mar_w liczy to w bajtach a nie kilo

17

smereka napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Niestety nic nowszego w tej roli chyba nie ma co by miało wbudowany modem i usb a najlepiej 2 żeby można była rs485/usb wpiąć i pendraka na extroota no i koniecznie na openwrt żeby było można właśnie rzeźby pytonowskie obrabiać. Kwota 50-100zł za ten router jest nie do pobicia...

Mogę Ci polecić dell wyse 3040 , w kilku miejscach go zamontowałem i działa do tej pory, openwrt czy debian, zero problemów, nawet modem lte huaweia e3372 w nim śmiga.
Jedyna wada to zasilanie z 5v więc musiałem adapterek dorobić. Kawałe 3M i siedzi dzielnie. Tani chiński adapter usb/rs485 zero problemów. Usb / uart digitus  zero problemów
Z rs232 . Wtedy używki poleasingowr na alledrogo były to wziąłem bo kilka osób na zdalnym miało modem huaweia e3372 do lapków służbowych to im taki custom zrobiłem co z power banka nawet śmigał czy w aucie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

18

Cezary napisał/a:

150000 czego (jednostki)? Bo skrypt od @mar_w liczy to w bajtach a nie kilo

Dałem tak:

#!/bin/sh

free_mem="$(awk '/^MemFree:/ {print $2*1024}' /proc/meminfo)"
limit="170000/1024"

if [ $free_mem -lt $limit ]; then

else

fi

---------------------------------------------------------------
ale efekt tego jest taki:
root@OpenWrt:~# /bin/pamiec.sh
sh: 170000/1024: bad number

19

Ale mieszasz.

free_mem zwraca ilość  wolej w bajtach
limit - ty podzieliłeś zamiast pomnożyć...

#!/bin/sh
free_mem="$(awk '/^MemFree:/ {print $2}' /proc/meminfo)"

if [ $free_mem -lt 170000 ]; then
else
fi

20

Dzięki działa smile

21

W ramach sprostowania  smile
Ja nie umiem pisać skryptów dlatego "free_mem" skopiowałem żywcem z githuba Cezarego.
Skoro Cezary przerobił kB na B poprzez mnożnik 1024 to ja nie miałem śmiałości proponować inaczej smile

Limit 50000 (B) wpisałem dla jaj, bo myślałem ze @smereka żartuje sobie pytając o taki cienki skrypt tym bardziej, że obrabia "rzeźby" python-owskie  smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

22 (edytowany przez smereka 2025-05-06 07:54:53)

Ja nie obramiam rzeźb pytonowskich to nie moja działka - ale chciałbym ale to mnie przerasta wink Kumpel to opędzlowuje ale on nie wnika z kolei routery jego to nie obchodzi. Także zespołowa robota smile