Temat: Gargoyle wireguard na tcp 443
Witam
Zapytałem copilot o możliwość uruchomienia wireguard na TCP i porcie 443. Odpowiedział mi coś takiego:
Jeśli chodzi o konfigurację **WireGuard na OpenWRT**, możesz ustawić go na porcie **443** i przekierować ruch przez **TCP**, ale wymaga to kilku obejść, ponieważ WireGuard natywnie działa na **UDP**. Oto kilka sposobów:
1. **Tunelowanie przez TCP** – Możesz użyć narzędzi takich jak **udp2raw** lub **haproxy**, które konwertują ruch UDP na TCP.
2. **Użycie TLS i stunnel** – Możesz skonfigurować **stunnel**, który pozwala na tunelowanie ruchu WireGuard przez TCP na porcie 443.
3. **SOCKS5 lub SSH** – Możesz zestawić tunel SSH lub użyć serwera SOCKS5 do przekierowania ruchu WireGuard przez TCP.
Takie luźne i niezobowiązujące pytanie mam: czy jest to możliwe do zrealizowania w prosty sposób na gargoyle? Na mini PC mam wystarczającą wydajność dla open VPN, ale być może przyda się to innym użytkownikom z mniej wydajnym sprzętem. Dlaczego pytam o takie rozwiązanie? Dlatego, że w niektórych firmach są możliwe pewne kompromisy, że można używać open VPN lub podobnego rozwiązania wtedy, gdy nie powoduje to zmiany zabezpieczeń sieciowych w korporacji i można udawać korzystanie z przeglądarki przez SSL.
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)