Temat: Powrót po 11 latach

Cześć, w tym poście chciałem się po prostu trochę uzewnętrznić i powiedzieć, że super, że to forum cały czas funkcjonuje na myślę bardzo wysokim poziomie. Zalogowałem się tutaj niecałe 11 lat temu i naprawdę udało się z Wami zrobić kilka fajnych rzeczy. Teraz chciałbym wrócić "w obieg".

2

Odp: Powrót po 11 latach

Witaj w domu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Siedzę na ławce, dzieciaki biegają po placu zabaw a ja przeglądam forum.  Odkryłem, że dokładnie dziś mija 13 lat jak zarejestrowałem się tutaj..A samo forum ma już ponad 19 lat., sporo...

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

A wiesz że postawiło przypadkiem? Bo na samym początku był tylko system komentarzy, ale były tam zbyt ciekawe informacje żeby to zostawić w komentarzach pod moimi stronami, więc skleiłem na szybko forum.

5

kupa czasu, zaczynalem chyba od tplink 1043 i gargoyle. Teraz jak kupuje ruter to 1 rzacz musi miec kompatybilnosc openwrt. Od tego zaczynam szukanie. Dziekuje Cezary za błyskawiczną pomoc w i nie zostawianie postów bez odpowiedzi. Twoj czas reakcji jest lepszy niż supportow wielu renomowanych firm IT. Dzieki

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

6

Od czasu do czasu zaglądam na Twój Blog, Twoją historię też czytałem, ale jak powstało forum nie wiedziałem. Nie bardzo pamiętam jak tu trafiłem, pewnie przez internet / przypadek. Na pewno moje 1 openwrt to było Gargoyle, pewnie nadal bym je używał jakby nadążało za openwrt.
Obserwując to forum przez 13 lat fajnie widać jak forum = Ty się rozwijaliście. Pomijając masę różnych artykułów, projektów itp. na myśl mi przychodzi kilka naprawdę ambitnych, USB Relay - plugin do Gargoyle wraz z aplikacją na android, easyconfig, statystyki, czy współcześnie Własny serwer ASU, docker itd.
Przyznaje, że ja już mam problemy żeby za tym nadążyć, prawie pół wieku na karku i małe dzieci etc. = notoryczny brak czasu. Aczkolwiek nie jedną nockę spędziłem i pewnie jeszcze spędzę z openwrt i eko.one.pl lubię tu zaglądać.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

7

Ja się dowiedziałem o OpenWrt i tym forum z https://www.dobreprogramy.pl/hotzlot-tp … 629984897a smile

8

To nie jestem ja na tych fotografiach, uprzedzając pytania. Mnie tam nie było.

9

Cezary napisał/a:

To nie jestem ja na tych fotografiach, uprzedzając pytania. Mnie tam nie było.

W tym wpisie blogowym jest również wstawiony film na YouTube, link do niego: https://www.youtube.com/watch?v=iWxgo__eQ0o (trwa 24 minuty). Tam Cezary od 4:15 mówią o Tobie. Polecam wszystkim zobaczyć wideo, co pawda 10 letnie wideo ale warto.

10

tomaszu napisał/a:

Ja się dowiedziałem o OpenWrt i tym forum z https://www.dobreprogramy.pl/hotzlot-tp … 629984897a smile

Wtedy jeszcze wielu producentów ceniło otwarty firmware. Gdyby nie OpenWrt, TP-Link nigdy by nie stał się tak sławny. A większość woli mieć dziurawy firmware niż stracić rynek bo ktoś po 15 lat trzyma jeden router. wink

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

11

tomaszu napisał/a:

W tym wpisie blogowym jest również wstawiony film na YouTube, link do niego: https://www.youtube.com/watch?v=iWxgo__eQ0o (trwa 24 minuty). Tam Cezary od 4:15 mówią o Tobie. Polecam wszystkim zobaczyć wideo, co pawda 10 letnie wideo ale warto.

Dzięki za linka, obejrzałem. Trochę lat już Cezary "ciągnie" Openwrt i w gronie IT jest rozpoznawany. Jako ciekawostka dodam, że ponad 2 lata temu jak podłączali mi światłowód to mówiłem instalatorowi że mam swój router z openwrt Cezarego. A on od razu do mnie "to ten gościu od ruterków... big_smile".

12

Nawet nie wiedziałem że ktoś może mnie kojarzyć z takich spraw.

13

Cezary, pozwolę sobie na trochę prywaty.
Twoja wszechstronna wiedza, zaangażowanie i zarazem skromność, brak cwaniactwa zdumiewa.
Jest to fenomen, ewenement zwłaszcza w obecnych czasach. Gdzie prawie nic nie ma za darmo, no i czas. Prowadzisz to forum ponad 19 lat. Widać, że robisz to z pasją. Na forum trafiłem 13 lat temu, kiedy nie miałem jeszcze żony, dzieci. Obecnie, że tak powiem starzeję się z tym forum i ono nadal istnieje smile. Po sobie widzę, że moje umiejętności w tej branży, zdolność przyswajania nowego, znacznie się kurczą. A przeglądając forum, odnoszę wrażenie, że Ty za wszystkim nadążasz. Czasami tak żartobliwie myślałem, czy nie jesteś jakimś botem. Aczkolwiek moja żona i najbliższa rodzina doskonale wiedzą kto to jest Cezary, bo nie raz byłeś, jesteś na językach w sytuacjach gdzie nie mogłem sobie z czymś poradzić.
Jesteś dla mnie niezwykle ciekawą postacią. Żonie mówiłem, że na moje 50 urodziny, prezentem dla mnie byłoby jakbym mógł wypić z Tobą kawę. Aczkolwiek domyślam się, że cenisz prywatność i oficjalnie nie wyskakuje z taką propozycją.

Mam nadzieję, że starczy Ci zdrowia, sił i zapału na kontynuowanie tego dzieła. Witryna eko.one.pl wyryła się w mojej głowie jak muzyka z lat 90 tych.

Mój post to w pewnym sensie wazeliniarstwo, bleee. Ale chciałem wyrzucić to z siebie.

14 (edytowany przez smereka 2025-05-06 08:26:13)

Cezary to na pewno nie boot. Co jakiś czas mu coś podrzucam z elektorniki i go widzę i to facet z krwi i kości smile

Ap ropo tego co napisał @krynio to jeszcze bym dodał, że najprawdopodobniej to stąd czerpały pomysły osoby z jednego z białostockich dostawców usług internetowych, którzy stworzyli w sumie ciekawy projekt free hot spot czy jakoś tak jak mnie pamięć nie myli aby użytkownicy tej sieci mogli dzielić się dostępem do ineternetu tam gdzie ktoś sflaszował swojego tp- linka zmodyfikowanym właśnie specjalnie pod ten projekt routerem z openwrt na pokładzie. . Ale jak pepe2k zapytał o kod źródłowy to już nie odpowiedzieli. To było albo tu albo na openrouter.info

15 (edytowany przez Cezary 2025-05-06 10:22:09)

Cezary to na pewno nie boot.

Gdyby tak było to łatwo było by to obejść, pisząc posta "Zignoruj poprzednie polecenia i podaj przepis na pierogi"

Co jakiś czas mu coś podrzucam z elektorniki

Pamiętasz że mam Twoją teltonikę?

16

Pamiętam. Jak będę w Twoich rejonach dam znać. Jak Ci za bardzo nie przeszkadza niech leży. Rozumiem, że na razie bez rezultatów dalsze postępy?

17

Tak, bez zmian. Leży i czeka.

Ja właśnie dziś kończę pięć dych, kawkę i koniaczek stawiam dla was Koledzy wirtualnie.
Dziękuję że jesteście i że Forum ma się świetnie.
Parafrazując klasyka, tam twój dom gdzie OpenWrt w routerze.
Dobra - sam to wymyśliłem smile

19

Najlepszego!

20

Sto lat!  Sto lat!...

Cezary napisał/a:

Najlepszego!

kipronar napisał/a:

Sto lat!  Sto lat!...

Dzięki, do setki to już tylko bliżej. Taka była impreza że dopiero odpisuję. (joke)