1

Temat: Dołączenie własnej konfiguracji do obrazu

Gdzie można znaleźć poradnik jak dołączyć własną konfigurację i własne skrypty do obrazu wgrywanego do flash-a?
Kompiluję obrazy Backfire z svn (to akurat jest świetnie opisane w sieci) i później konfiguruję i dogrywam własne skrypty.
Chciałbym mieć gotowy obraz tego co robię - po pierwsze oszczędzi to trochę pamięci i pamięć (tak myślę), po drugie chcę mieć możliwość szybkiego wgrania na nowy sprzęt w razie awarii.
Przy okazji: kilka razy zdarzyło mi się, że nowy plik, nowa konfiguracja nie została zapisana - podejrzewam, że za wcześnie zrestartowałem router (wyłączyłem zasilanie) i nie zdążyło się to zapisać (jffs2) - jeśli tak mogło być, to ile trzeba bezpiecznie czekać ewentualnie gdzie to można sprawdzić?

2

Odp: Dołączenie własnej konfiguracji do obrazu

W głównym katalogu ze żródłami, tam gdzie masz .config robisz katalog files a wnim cokolwiek innego. To zostanie wkompilowane w obraz.

Czyli jak zrobisz filesz/etc/config/zuzanna to plik znajdzie się w /etc/config/zuzanna w obrazie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki.
A jeśli chcę podmienić istniejący plik np. /etc/resolv.conf na swój to też się nadpisze?
Mogę to sprawdzić, ale nie chcę bez potrzeby n-ty raz flashować - czy można czymś podglądnąć co jest w tym wynikowym obrazie .bin?

4

Tak, nadpisze. Ale akurat to jest zły przykład, bo /etc/resolv.conf jest linkiem do /tmp/resolv.conf, a on powstaje z automatu z konfigów.

5

Wszystko działa - nadpisują się pliki, przenoszą się też atrybuty plików, czyli jak nadamy uruchamialny to na routerze też będzie uruchamialny.
Można w menuconfig w 'Target Images' zaznaczyć też 'tar.gz' - wtedy w 'bin' znajdzie się też zagzipowany obraz systemu plików - nie trzeba podglądać pliku *.bin jakby co.
Nie wiem czy dobrze zauważyłem, ale chyba z niektórych plików w którymś momencie są usuwane linie komentarza - w *.tar.gz są, natomiast na routerze już nie.

6

W katalogu build_dir masz root który zawiera zawartość z którego powstał rootfs.