76 (edytowany przez tomciu 2025-04-27 12:32:43)

Odp: Easyconfig parę pytań

Całego nie będę wklejał. Cofnąłem się z plikiem /usr/libexec/rpcd/easyconfig do wersji z 24 kwietnia i wszystko działa.

Z tego co zauważyłem, to nowa wersja ma problem z pobieraniem danych do "dhcpname". Nie wiem. coś z składnią awk?

Poniżej wycinek z polecenia

ubus call easyconfig clients

dla tego samego archiwalnego klienta

Stara wersja do 24 kwietnia:

{
            "mac": "b0:80:c1:aa:aa:56",
            "active": false,
            "first_seen": "202412252235",
            "last_seen": "202412261702",
            "dhcpname": "DESKTOP-GKHP077",
            "type": 2,
            "section": "",
            "network": "Sieć lokalna",
            "username": "",
            "block": 0,
            "blockdata": "",
            "qos": {
                "bwup": 0,
                "bwdown": 0
            },
            "staticdhcp": ""
        },

Nowa wersja po 24 kwietnia:

{
            "mac": "b0:80:c1:aa:aa:56",
            "active": false,
            "type": 2,
            "first_seen": "202412252235",
            "last_seen": "202412261702",
            "dhcpname": "",
            "section": "",
            "network": "Sieć lokalna",
            "username": "",
            "block": 0,
            "blockdata": "",
            "qos": {
                "bwup": 0,
                "bwdown": 0
            },
            "staticdhcp": "",
            "ip": ""
        },

77

Aż tak to się to nie zmieniło. Zobacz przez

jsonfilter -i /tmp/easyconfig_statistics.json -e '@["b0_80_c1_aa_aa_56"].dhcpname'

Czy masz nazwę hosta. Jak nie ma to nie ma i wyświetlaniu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78 (edytowany przez tomciu 2025-04-29 02:34:12)

No nie to samo.
stare

"dhcpname": "DESKTOP-GKHP077"

vs nowe

"dhcpname": ""

i potem jest do źle na stronie pokazywane:

https://i.ibb.co/vC5k2F50/diff.png

EDIT2:

tu pokazuje dobrze:

root@OpenWrt:~# jsonfilter -i /tmp/easyconfig_statistics.json -e '@["b0_80_c1_aa_aa_56"].dhcpname'
DESKTOP-GKHP077

Edit 3:
Pewnie jakaś pierdoła w parsowaniu na stronie

79 (edytowany przez Cezary 2025-04-27 13:05:04)

To wyślij mi na mejla swój plik /tmp/easyconfig_statistics.json

EDIT: albo wynik

sh -x /usr/libexec/rpcd/easyconfig call clients

ale to będzie dość duże.

80

Poszło na priv

81

Tak, moja wina. Zrób

rm /usr/libexec/rpcd/easyconfig 
wget http://dl.eko.one.pl/test/easyconfig -O /usr/libexec/rpcd/easyconfig
chmod 755 /usr/libexec/rpcd/easyconfig

I sprawdź ponownie

82

Dzięki. Teraz jest ok.

83

No i  kolejny popierdółek smile

1. Czy mógłbyś uporządkować dnsy 1.1.1.1 i cloudflare (ten sam operator) na podobnej zasadzie jak te od Adguard? W tej chwili jest:

1.1.1.1 for Families Malware and Adult - realnie 1.1.1.3 i 1.0.0.3
1.1.1.1 for Families Malware only - realnie 1.1.1.2 i 1.0.0.2
[dnsy Adguard]
Cloudflare - realnie 1.1.1.1 i 1.0.0.1

2. Przy okazji tych DNS, czy na stronie głównej, w sekcji internet, pod adresem IP dałoby radę dorobić wyświetlanie aktualnych dns?

84

1. One są alfabetycznie po nazwie. Uporządkować mogę jak chcę, ale tamte się akurat różnie nazywają.
2. tak

85

Cezary napisał/a:

1. One są alfabetycznie po nazwie. Uporządkować mogę jak chcę, ale tamte się akurat różnie nazywają.

Ok. Chodzi  mi po prostu o to, czy da się pogrupowac tę listę tak, aby "pakiety" od danego dostawcy były obok siebie i było to spojne. Np czysty cloudflare, cloudflare malware, cloudflare adult itp.

86

Mogę w samej liście dnsów dodać id po którym będzie lista sortowania.

87 (edytowany przez Cezary 2025-05-02 13:53:22)

Mam pomysł na diagnostykę sieci, która na teraz wygląda tak:
https://i.postimg.cc/R0k2F1H5/Zrzut-ekranu-z-2025-05-02-13-14-58.png

Gdzie:
- status połączenia - to sam fakt sprawdzania czy wan jest "up"
- działanie trasy domyślnej - sprawdzam czy ping do 8.8.8.8 działa, jeżeli tak to ok
- działanie dnsów - sprawdzam czy pinguje się google.com i tym samym rozwiązał nazwę
- ping do dnsów 1/2 - sprawdzam czy pingują się dnsy które są na wanie

oraz dodatkowo: ping do jakiś popularnych serwisów typu google.com, facebook.com i x.com, co daje także względną informacje jak szybko całość działa.

88

Fajnie to wygląda. Rozumiem, że będzie to dostępne z strony głównej za pomocą jednego kliknięcia?

89

Woła to przycisk na stronie statusu w sekcji "internet".

90 (edytowany przez krynio 2025-05-04 20:40:12)

Cezary napisał/a:

Nie rób tego, poczekaj parę dni. Bo parę poprawek mam.

Obecnie na mini pc mam wersję GUI 20250329.
Pytanie czy jest już oficjalnie nowsza wersja easyconfig? jeśli tak to zrobię aktualizację.
Jak to zrobić

opkg update
opkg remove easyconfig
opkg install easyconfig

czy

opkg update
opkg upgrade easyconfig

Jako ciekawostka dodam, że oba mini pc mają wersję GUI 20250329 lecz na pierwszym mini pc gdzie mam kartę wifi minipcie, klikając na menu Klienci mam wykres kołowy i "oko" którym mogę go ukryć. A na drugim mini pc gdzie nie mam wifi klikając menu Klienci, nie ma "oka" i nie ma wykresu kołowego. Faktem jest że na tym mini pc kombinowałem z "ręczną" aktualizacją easyconfig. I nie wiem czy brak wykresu kołowego to moja sprawka czy czegoś innego.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

91

opkg update
opkg install easyconfig

Tak po prostu bez wcześniejszego usuwania. Tak, to obecnie ostatnia wersja pomijając pewne zmiany.

Wykres kołowy dotyczy tylko i wyłączenie klientów bezprzewodowych, jest to nawet napisane pod wykresem. Jak nie masz wifi to nie masz i tego wykresu kołowego.

92

Ok, jeszcze to mnie nurtuje. Na jednym mini pc zainstalowałem etherwake
Skonfigurowałem /etc/config/etherwake

config 'etherwake' 'setup'
    option 'pathes' '/usr/bin/etherwake /usr/bin/ether-wake'
    option 'sudo' 'off'
    option 'interface' 'br-lan'
    option 'broadcast' 'on'

config 'target'
    option 'name' 'gigabyte'
    option 'mac' '90:2B:34:A1:6A:C7'
    option 'wakeonboot' 'off'

Po tym w easyconfig pojawiło się w menu WoL. Lecz jest puste "Brak urządzeń do wybudzenia".
Widzę że klikając na Nowy mogę dodać urządzenia do wybudzenia. Ale myślałem że to się już samo wypełni na podstawie tego co skonfigurowałem w /etc/config/etherwake ?

Bynajmniej z VPN wireguard tak jest. Zrobiłem wszystko z konsoli z ręki, a w easyconfig w menu VPN się wszystko ładnie pokazało.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

93

Nie, w tym przypadku bierze to z konfiga easyconfig, a nie etherwake. A to dlatego że to z gui easyconfig sterujesz a nie chciałem żeby wpływało to przy starcie systemu czy innych sytuacjach.

94 (edytowany przez tomciu 2025-05-17 11:21:40)

Cezary napisał/a:

Woła to przycisk na stronie statusu w sekcji "internet".

1. Wrzuciłem z repo wersję z dzisiaj 20250517 i nie widzę tego przycisku Diagnostyka pomimo, że z githuba wynika, że dodałeś tę funkcję.
Testowane na kilku urządzeniach.

2. Co to za polecenie pingraw i w jakim pakiecie to jest, bo teraz:

root@OpenWrt:~# /usr/bin/pingraw
-ash: /usr/bin/pingraw: not found

95

Właśnie dlatego nie masz statusu bo nie masz programu pingraw. Będzie on w moim repo wraz z następnymi kompilacji. To mój wymysł na szybkie pingowanie.

96

Czyli ten pingraw, to Twój autorski pomysł, tak?
To co w takim razie z osobami, które nie używają Twojego repo, a easyconfig biorą prosto z githuba?
Nie lepiej ten pingraw dodać do easyconfig?

97

Nie. pingraw jest binarką, easyconfig - tylko skryptami i działa na wszystkim, nawet na tych platformach których nie kompiluję. Jeżeli włożę pingraw do easyconfig to zamykam sobie drogę do instalacji easyconfig na np. rpi których normalnie nie kompiluję, a wiem że są używane.

98

Dodałem do samego easyconfig możliwość importu konfiguracji openvpn i wiregaurda z pliku tekstowego. Daje to dość spore uproszczenie dla mniej wprawnych userów, bo nie muszą ręcznie klepać danych i tym samym mniejsze jest prawdopodobieństwo i że coś coś pomyli (np. klucze da nie tam gdzie trzeba).
Ale - to tylko parser i jest tak dobry jak to sobie wymyśliłem. A że dostawcy potrafią robić cuda typu coś tam z małych liter, brak spacji, za dużo spacji, coś nie w tej kolejności jak trzeba to może się zdarzyć że kod jednak coś nie złapie. Jak się będzie ktoś bawił tym w przyszłości i będzie sie dziwne zachowywało to niech da znać.

99

Cezary napisał/a:

Dodałem do samego easyconfig możliwość importu konfiguracji openvpn i wiregaurda z pliku tekstowego. Daje to dość spore uproszczenie dla mniej wprawnych userów, bo nie muszą ręcznie klepać danych i tym samym mniejsze jest prawdopodobieństwo i że coś coś pomyli (np. klucze da nie tam gdzie trzeba).
Ale - to tylko parser i jest tak dobry jak to sobie wymyśliłem. A że dostawcy potrafią robić cuda typu coś tam z małych liter, brak spacji, za dużo spacji, coś nie w tej kolejności jak trzeba to może się zdarzyć że kod jednak coś nie złapie. Jak się będzie ktoś bawił tym w przyszłości i będzie sie dziwne zachowywało to niech da znać.

Kojarzę że plik konfiguracyjny wiregaurd zapisywany jest w postaci zip.
Także pytanie czy easyconfig da sobie z tym radę, czy może trzeba najpierw rozpakować?.

100

Rozpakować. Niestety nie jestem w stanie przewidzieć co jest w zipie a tym bardziej że zip może mieć podkatalogi i wiele plików konfiguracyjnych. Także - sam czysty plik tekstowy (bo pilnuje też żeby był tekst a nie np. obrazek)