1

Temat: ZTE MF286D - gubi wifi 5GHz

Używam w jednym miejscu tego routera z wgranym MiFi i co jakiś czas gubi mi się sieć 5GHz, 2.4 działa ok. Jak sprawdzić co jest / może być tego przyczyną?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: ZTE MF286D - gubi wifi 5GHz

logi? Polecenie logread. Żeby się nie okazało że DFS masz i wywala radio z tego powodu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kanał miałem ustawiony 136 więc z DFS (ustawiłem taki, bo w tej okolicy na 36 i 48 był/jest tłum), zmieniłem teraz na 44 i potestuję co wyjdzie.

Dlaczego miałoby wywalać radio z powodu DFS? Bo jeżeli kanały z DFS są przez to bezużyteczne to trochę mało ich zostaje...

4 (edytowany przez MiG25 2025-04-25 18:15:13)

Wiesz ,że przy szerokości kanału 80Mhz , to bez znaczenia , czy ustawisz 36 ,czy 44 , to ten sam "połączony kanał"

https://interline.pl/sites/default/files/styles/large/public/field/image/best-5ghz-channel-bands-diagram.jpg

5

drk napisał/a:

Dlaczego miałoby wywalać radio z powodu DFS? Bo jeżeli kanały z DFS są przez to bezużyteczne to trochę mało ich zostaje...

Nie wiem gdzie byłeś ostatnio, ale tak działa DFS - albo przełącza się na inny wolny kanał albo wyłącza wifi jak uważa że reszta jest zajęta. Meteo jest ważniejsze niż wifi smile

6

Ogólnie moduł 5Ghz w tym routerze jest dość słaby i przez jedną ścianę zrywało mi połączenie nawet gdy zamieniałem kanały. Musiałem się przełączyć na 2,4.

7

Sprawdź jeszcze zmianę Country Code na PL zamiast default.
DFS w default jest FCC, czyli USA, a Unia Europejska jest w ETSI.

country US: DFS-FCC
        (902 - 904 @ 2), (N/A, 30), (N/A)
        (904 - 920 @ 16), (N/A, 30), (N/A)
        (920 - 928 @ 8), (N/A, 30), (N/A)
        (2400 - 2472 @ 40), (N/A, 30), (N/A)
        (5150 - 5250 @ 80), (N/A, 23), (N/A), AUTO-BW
        (5250 - 5350 @ 80), (N/A, 24), (0 ms), DFS, AUTO-BW
        (5470 - 5730 @ 160), (N/A, 24), (0 ms), DFS
        (5730 - 5850 @ 80), (N/A, 30), (N/A), AUTO-BW
        (5850 - 5895 @ 40), (N/A, 27), (N/A), NO-OUTDOOR, AUTO-BW, PASSIVE-SCAN
        (5925 - 7125 @ 320), (N/A, 12), (N/A), NO-OUTDOOR, PASSIVE-SCAN
        (57240 - 71000 @ 2160), (N/A, 40), (N/A)

country PL: DFS-ETSI
        (2400 - 2483 @ 40), (N/A, 20), (N/A)
        (5150 - 5250 @ 80), (N/A, 23), (N/A), NO-OUTDOOR, AUTO-BW
        (5250 - 5350 @ 80), (N/A, 20), (0 ms), NO-OUTDOOR, DFS, AUTO-BW
        (5470 - 5725 @ 160), (N/A, 26), (0 ms), DFS
        (5725 - 5875 @ 80), (N/A, 13), (N/A)
        (5945 - 6425 @ 160), (N/A, 23), (N/A), NO-OUTDOOR
        (57000 - 66000 @ 2160), (N/A, 40), (N/A)

8 (edytowany przez 0o0o0o0 2025-05-02 05:55:22)

drk napisał/a:

Używam w jednym miejscu tego routera z wgranym MiFi i co jakiś czas gubi mi się sieć 5GHz, 2.4 działa ok. Jak sprawdzić co jest / może być tego przyczyną?

Ja w tym ruterze mam wyłączone 5GHz ale miałem problem ze stabilnością 2,4GHz gdy podłączyłem kilkanaście "smarthome-ów" na WiFi. Po kilku dniach od restartu (a czasem już po jednym) radykalnie spadał transfer (do około 0.5MB/s RX/TX), rosły "pingi' itp. Te problemy ustąpiły po zmianie domyślnie instalowanych pakietów ath10k-firmware-qca4019-ct i kmod-ath10k-ct na ath10k-firmware-qca4019 i kmod-ath10k.

Z tego co wiem, to kanały DFS są skanowane raz na dobę, aby sprawdzić, czy nie należy ich zwolnić i wtedy może dojść do spadków transmisji lub jej przerwania na ok. 1 minutę.
W przypadków niestabilności najlepiej wybrać węższy kanał lub inny niż DFS.

10

Odgrzeję trochę temat, nie miałem wcześniej czasu smile Od kiedy zmieniłem kanał na 44, później na 36 to wifi działa i nie zanika. Dodatkowo jakby zasięg był ciut lepszy, więc tutaj zostanie jak jest.

Focus napisał/a:

Sprawdź jeszcze zmianę Country Code na PL zamiast default.
DFS w default jest FCC, czyli USA, a Unia Europejska jest w ETSI.

Sprawdziłem Country code był i jest ustawiony na PL.

MiG25 napisał/a:

Wiesz ,że przy szerokości kanału 80Mhz , to bez znaczenia , czy ustawisz 36 ,czy 44 , to ten sam "połączony kanał"

teraz już wiem. Nie przyglądałem się tym kanałom nadmiernie. Dzięki smile

Cezary napisał/a:
drk napisał/a:

Nie wiem gdzie byłeś ostatnio, ale tak działa DFS - albo przełącza się na inny wolny kanał albo wyłącza wifi jak uważa że reszta jest zajęta. Meteo jest ważniejsze niż wifi smile

Co do wyższości meteo nad wifi to pełna zgoda.

Patrząc na rysunek wyżej i na to co się wydarzyło to nie do końca jednak rozumiem ideę tych wyższych kanałów. Zakładałem, nie robiąc z tego doktoratu, że idea była taka, żeby w paśmie 5GHz nie było takiego zagęszczenia sieci jak dla 2.4GHz, więc pojawiło się więcej kanałów i do tego zasięg jednak mniejszy więc powinno być cud malina. A tymczasem wygląda mi na to, że są, ale bezużyteczne (skoro można wyłączyć wifi w routerze to jakby nie było), a do tego jakby chcieć mieć szerokość kanału 160MHz to mamy do wyboru dwa z czego ten drugi może się "wyłączyć". Coś przeoczyłem i się mylę czy jednak jest właśnie tak?

11

W 5GHz jest podobnie jak było 2.4GHz - zajmujesz określone pasmo częstotliwości, że akurat wszyscy mają ustawione min. 80MHz to zajmujesz pasmo oznaczone kanałami np. 36-48. I akurat tylko to pasmo jest wolne od DFS (no i jeszcze to powyżej 149), reszta zaś jest współdzielona z innymi rzeczami. Więc jak chcesz 160 czy więcej to wchodzisz na cały dostępny zakres. Na szczęście 5GHz ma słabszy zasięg więc nie zakłócasz tak bardzo sąsiadów, ale jak coś innego też używa tego pasma (np wspomniany radar meteo) to wifi musi ustąpić i już nie ma na co się przełączyć bo kolejnego pasma nie ma.

Teoretycznie 6GHz miało rozwiązać problem - bo tam jest więcej "kanałów". No ale - urządzeń z 6GHz nie jest jeszcze za dużo, naprawdę widać zasięg 6GHz - w jednym pokoju jest super a za dwoma ścianami jest już kompletna klęska, no i niektórzy (jak unifi) nie dają w ogóle 6GHz na nasz region bo twierdzą że coś z regulacjami jest nie tak. Kiedyś był fajny i wydajny kabel, co prawda walający się po podłodze ale stabilny, ale nie, bezprzewodowego się wszystkim zachciało...

12

Dziękuję za wyjaśnienie smile