Temat: Problem z aktywacją modemów LTE na Gargoyle 1.6.2.2

Przez kilka lat używałem rutera TP-Link TL-WR1043N/ND v1 z modemem GSM Orange, ale że ostatnio przeszedłem na LTE bez limitu w Play, więc zmienił mi się SIM i modem. Podniosłem na ruterze Gargoyla do 1.6.2.2 (r42647), zmieniłem konfę na Play i... Kicha. :-( Co bym nie robił modem się nie inicjalizuje (puste pole z adresem IP WAN).
Mam Huawei E3372, ale wypożyczyłem Huawei E3276 i jest to samo (tzn. niczego nie ma ;-) ). Oczywiście oba modemy wpięte do notebook-a łączą się aż miło, tak jak i stary modem na nowym Gargoylu się inicjuje jak zawsze. Tylko razem im nie po drodze... :-(
Czy te modemy trzeba jakoś przekonfigurować / przestawić w inny tryb przed przypięciem do rutera? Jeśli to jest właściwy trop to poproszę o podpowiedź jak to zrobić...

2

Odp: Problem z aktywacją modemów LTE na Gargoyle 1.6.2.2

hilink, czy no-hilink ?

3

build000 napisał/a:

hilink, czy no-hilink ?

Rozumiem, że mnie nie obrażasz... ;-)
Zakładam, że to chodzi o te modemy? Nie wiem i oczywiście nie wiem jak to sprawdzić.

4 (edytowany przez build000 2015-10-21 19:19:06)

Tak - chodzi o wersje modemów, bo z 1-ego postu nie wynika to wcale - albo przeczytałem nieuważnie...
No jak zgłasza Ci się strona web (coś jak http://192.168.1.1 lub 192.168.8.1) z dostępem do konfiguracji/startu modemu to masz hilink.
A jak przez jakąś apkę operatora musisz się łączyć i/lub na sterownikach z windy bez żadnego dodatkowego softu (wątpliwe z tymi modemami) to masz no-hilink.
Mowa o sytuacji jak podłączysz modem pod komp bezpośrednio z systemem M$ na pokładzie.

5

Podłącz pod router i pokaż wynik polecenia cat /proc/bus/usb/devices. Jak go wykonać - patrz faq na górze strony.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

build000 napisał/a:

No jak zgłasza Ci się strona web (coś jak http://192.168.1.1 lub 192.168.8.1) z dostępem do konfiguracji/startu modemu to masz hilink.
A jak przez jakąś apkę operatora musisz się łączyć i/lub na sterownikach z windy bez żadnego dodatkowego softu (wątpliwe z tymi modemami) to masz no-hilink..

No to już kumam. :-) Zatem E3276 to nie hi-link, bo do inicjacji potrzebuje apki, a E3372 to hi-link.

7

Cezary napisał/a:

Podłącz pod router i pokaż wynik polecenia cat /proc/bus/usb/devices. Jak go wykonać - patrz faq na górze strony.

Wynik z podłączonym E3372:
root@Gargoyle:~# cat /proc/bus/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.03
S:  Manufacturer=Linux 3.3.8 ehci_hcd
S:  Product=Generic Platform EHCI Controller
S:  SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  3 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.10 Cls=02(comm.) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=14dc Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S:  Product=HUAWEI_MOBILE
C:* #Ifs= 3 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=06 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=2ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=06 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us

8 (edytowany przez build000 2015-10-21 21:01:14)

Hi-Link używają sterownika cdc_ether, a Non-Hi-Link używają 2-óch sterowników: option i huawei_cdc_ncm lub cdc_ncm.

9

E3372 to hilink - ustawiasz tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm# … 2e353iinne (dla garoyle). E3276: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7236 (ndis)

10

KOnfiguracja E3276 wydała mi się prostsza, więc "poszedłem tą drogą" I w końcu osiągnąłem sukces! :-D Też musiałem zastosować ten manewr z podaniem adresu MAC.
Cezary, wielkie DZIĘKI! :-D

11

Kurde, znów mi ten sprzęt pokazuje rogi. :-(
Konfiguracja, o której napisałem że już działa, zrealizowana była na pożyczonym SIM. Załatwiłem swoją aktywację i znów nie mogę modemu pobudzić. Mryga, mryga, a z siecią się nie łączy...
W stosunku do poprzedniej konfiguracji mam dwie zmiany:
1. nowy SIM wymaga PIN (oczywiście podałem go w konfiguracji);
2. modemem nie jest podpięty bezpośrednio do rutera tylko do Hub-a USB (z zasilaniem).
Czy w zwiazku z tym coś powinienem zmienić / dodać do tamtej konfiguracji?

Przy okazji drugie pytanie: Szukając na forum rozwiązania zauważyłem, że używany przeze mnie Gargoyle już nie jest wspierany, ale czy na ruterze TP Link WR1043ND ver.1 da się postawić CC z LuCIi?

12

Da się postawić.

Włóż kartę do telefonu i sprawdź czy faktycznie jest już aktywna.

13

Cezary napisał/a:

Da się postawić.

I polecasz?

Cezary napisał/a:

Włóż kartę do telefonu i sprawdź czy faktycznie jest już aktywna.

Włozyłem. Tzn. cały modem z nową kartą podpiąłem pod USB notebook-a i po wpisaniu PIN-u dał się zalogować.

14

Jest nowszy, więc tak.

15

A wracając do kwestii zasadniczej: Czy w przypadku podłączenia modemu przez hub USB ma znaczenie kolejność włączania urządzeń? Zauważyłem, że ten (podłaczony pod notebook-a) potrzebuje dłuższej chwili zanim pozwoli połączyć się z siecią. Ale nie wiem jak jest z ruterem - czy jednorazowo inicjuje modem (i wysyła ten nieszczęsny PIN), czy co jakiś czas próbuje nawiązać połączenie?

16

Cyklicznie nawiązuje połączenie. Przed próbą połączenia sprawdza czy pin jest potrzebny, jak tak to go daje. Z później się łączy. Jak się uda - system chwilę odczekuję i zaczyna proces od nowa. Tak samo jest jak modemu nie ma lub jeszcze nie jest gotowy - po prostu rezygnuje i ponawia co jakiś czas.

17 (edytowany przez roratoga 2025-04-28 07:54:52)

Przepraszam że odkopuje
Gdzie w gargoyle zapisywani są zdefiniowani operatorzy tzn ustawienia konfiguracyjne np operatora plus T-Mobile Orange itd?
Pytam bo apn dla plusa na kartę to teraz plus a nie internet przynajmniej w moim przypadku
Chciałem to sobie zmienić żeby nie wybierać opcji inne w gui i ręcznie wpisywać dane
Mogę to jakoś zmienić przez winscp?

18

/www/data/apn.csv

Tam jest to wszystko zapisane. Teoretycznie możesz przez winscp, tylko pamiętaj żeby końców linii nie zepsuć - mają być linuksowe, nie windowsowe.

19

Dziwna sprawa jak wszedłem w ten plik to tam dla plusa jest apn plus a mimo to w gui pokazuje się internet chyba jakiś błąd
Zmieniłem apn dla profilu plus lte na plus i jest ok modem nawiązał połączenie

20

Ale na wydaniu 1.6 czy współczesnym?

21

roratoga napisał/a:

Pytam bo apn dla plusa na kartę to teraz plus a nie internet przynajmniej w moim przypadku
?

I na pewno z apn "internet" nie gada? Wydaje mi się ,że to w plusie zamienne jest ?

Choć pamiętam ,że w MF289F z niemieckiego Vodapone na orginalnym fw też trzeba było zmieniać domyślny apn z internet na plus ,bo nie dawał internetu
albo podłączać się do seriala/konsoli i kasować profile ims i sos (wtedy "internet" już działał do ponownego przywrócenia ustawień fabrycznych).

Może tu ten sam case , trzeba skasować pozostałe profile w CGDCONT ...

22

MiG25 napisał/a:

I na pewno z apn "internet" nie gada? Wydaje mi się ,że to w plusie zamienne jest ?

W Plusie różnie to może być/ mnie na jesieni z ofertą Lidla (2TB/m-c), 2 miesiące działał internet na APN:internet z LBR20, aż raptem znikł i musiałem przełączyć na APN:plus i cały czas już bezproblemowo śmiga.

23

Współczesne bodaj 1.13