Odp: ZTE mf286D nie wtstaje LTE
Jak chcesz wyslij pacjenta do mnie.Jakies lekarstwa mam wiec moze odyzyje ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ZTE mf286D nie wtstaje LTE
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak chcesz wyslij pacjenta do mnie.Jakies lekarstwa mam wiec moze odyzyje ![]()
Dziwne w ogóle jest to, że modem co chwilę ma inną wersję.
Nawet nie wiadomo, czy w końcu qmi działa, czy nie bo jakoś "internet zatrzymałem"?
w notatkach sprawdziłem miałem orginalnie to CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Chyba rzeczywiście spróbuję zrestartować ten router do ustawień początkowych i zacznę konfigurację od nowa.
internet zatrzymałem
Czy BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 może sprawiać problemy? i ewentualnie jakie są rozwiązania zaradcze?
Można spróbować podbić modem do B12 i sprawdzić, czy coś się zmieni na lepsze.
Jak nie dajesz rady to @smereka zgłosił na ochotnika i chce pomóc.
QMI nie działa, internet ruszył na umts/gprs i tylko na tym działa.
Oprogramowanie routera oryginalne było CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 i zmieniłem go na luci-24.10-SNAPSHOT (r28566-1c1c373943) przy pomocy adaptera USB/uart typu CP2102. Po zatrzymaniu jedynej działającej transmisji umts/gprs na komendę picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1 dostałem odpowiedz:
Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
SVN: 01
IMEI: 866754045279101
+GCAP: +CGSM
Jeśli dobrze rozumuję to CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 to symbol oprogramowania pierwotnego routera. Natomiast BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 wersja oprogramowania modemu. W "szukajce" na tym forum znalazłem informacje i znalazłem wypowiedzi kolegi b@rt https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 73#p297973
Ale czy nie lepiej wrócić przy pomocy mtd8 i mtd9 do początku CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 a następnie podnosić przy pomocy Framework? zmienia on wersję oprogramowania modemu?
Jak router jeszcze żyje to przywróć mtd8, mtd9 i użyj frameworka.
Gwarancji nie ma, że to pomoże ale spróbować można.
Jak framework zatrybi to nie robić żadnych restartów i nie wyłączać routera, tylko czekać cierpliwie około 5 min.
Jeżeli z modemem jest coś nie tak, to ten framework w niczym nie pomoże.
Jak nie ogarniasz tematu i chcesz się pozbyć routera to przygarnę w cenie przesyłki.
Czy framework zmienia przy okazji wersję oprogramowania modemu mpcie który jest w środku wtykniety?
Tak, na nordica b02
Tak, na nordica b02
OK, tutaj mam paczki z którym zamierzam skorzystać https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q
po wgranie mtd8 i mtd9 wróciło do oryginalnego stanu czyli wersja oprogramowania CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02 Wersja sprzętowa MF286DHW1.0
https://zapodaj.net/plik-LDKfe24Pme
Taka kolejność powinna być?
1. "Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---"
2. "B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt"
3. "luci-24.10-SNAPSHOT (r28566-1c1c373943) " - wersja którą jestem zainteresowany.
4. "Nordic Modem Update (up to B12)"
Czy na jakimś etapie należy zmieniać IMEI?
Podpowie ktoś coś bo się gubię w mnogości tych wersji framework.
A może MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt. Tylko w środku są dwa i puszczam że ten B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt.
Masz na forum 2 osobne watki.Jeden o routerze mf286d a drugi o modemie od tego routera.Przeczytaj z 5 razy jeden i drugi i wtedy jak cos bedzie nie jasne pytaj.Po co chcesz zmieniac IMEI?
Masz na forum 2 osobne watki.Jeden o routerze mf286d a drugi o modemie od tego routera.Przeczytaj z 5 razy jeden i drugi i wtedy jak cos bedzie nie jasne pytaj.Po co chcesz zmieniac IMEI?
Tak rozumiem różnice miedzy oprogramowaniem routera a modemu. Cel jaki mam to zmiana obecnego BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 na cokolwiek innego co będzie mi współpracowało z QMI w openwrt. Bo ten nie chce i nie jest to odosobniony przypadek. Dlatego chcę użyć zmiany przy pomocy framework tylko tych wersji jest tyle ze pogubiłem się która będzie odpowiednia dla mojego routera a na chybił trafił nie chcę wybierać bo router odeśle do krainy wiecznego szczęścia. Dlatego pytam aby się upewnić.
Masz cp2102 wiec lecisz zgodnie z pierwszym postem o mf286d.Ja zawsze robie serialem a nie frameworkiem wlasnie ze wzgledu na powyzsze problemy.Potem szukasz instrukcji do b12 i dziala
Masz cp2102 wiec lecisz zgodnie z pierwszym postem o mf286d.Ja zawsze robie serialem a nie frameworkiem wlasnie ze wzgledu na powyzsze problemy.Potem szukasz instrukcji do b12 i dziala
hmm bo zaczynam się miotać jak potłuczony. Normalnie wgrać openwrt poprzez uart tak jak to robiłem trzymając się tej procedury https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 79#p264279 a następnie podbić do B12 zgodnie z tą instrukcją https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899
Bo od razu nasuwa mi się pytanie jak mam to zrobić? skoro mój modem jest BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 (tak się przedstawiał w openwrt wgranym po uart) a instrukcja jest dla tych co mają BD_TELIAMF286DV1.0.0B02
Nie podbijesz. Aktualizacja dotyczy modemów z firmware nordica, taki się pojawia jak masz soft nordica lub potraktujesz router frameworkem żeby wgrać soft nordica. Jak masz inny soft w modemie to masz inny i aktualizacja w/w plikami tego nie dotyczy. Nie mamy plików aktualizujących od innych wersji softu na modemie.
Teraz jasne?
Nie podbijesz. Aktualizacja dotyczy modemów z firmware nordica, taki się pojawia jak masz soft nordica lub potraktujesz router frameworkem żeby wgrać soft nordica. Jak masz inny soft w modemie to masz inny i aktualizacja w/w plikami tego nie dotyczy. Nie mamy plików aktualizujących od innych wersji softu na modemie.
Teraz jasne?
Rozumiem ze mój oryginalny soft który obecnie siedzi w routerze nie ma dostępnego frameworka którym mógłbym przejść na nordic?
Sprawdź czy ten play to nordic go nie ruszy.
Sprawdź czy ten play to nordic go nie ruszy.
o tym mówimy?
MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt ---> B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt.
Jest jeden tylko jak by było z taką nazwą ![]()
Cezary napisał/a:Sprawdź czy ten play to nordic go nie ruszy.
o tym mówimy?
MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt ---> B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt.
W tym zipie są po prostu dwa frameworki + OpenWrt
Play_to_Nordic
Nordic_to_Nordic
OK, sytuacja opanowana w końcu QMI ruszyło. Z jakiegoś powodu modem który jest wewnątrz z oprogramowaniem BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 z OpenWrt nie chciał podjąć komunikacji przez QMI i jedynie działało umts/gprs. Mój przypadek nie jest odosobniony, przeglądając forum natknąłem się na wypowiedzi co najmniej dwóch osób które miały te same problemy i dolegliwości komunikacja BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 na pokładzie. Mój router nie był wcześniej traktowany frameworkiem, wolałem używać uart. Ze względu na problemy BD_MF286DMODULEV1.0.0B03 podjąłem decyzję aby zamienić go na BD_TELIAMF286DV1.0.0B02 użyłem framework jak poniżej. Przeszło dość gładko pierwszy play to nordic doszło do 100%. Natomiast drugi B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt doszło do 99% i tak stało ale jak już mogłem się zalogować przez www do openwrt to uznałem ze to 99% jest ok i więcej nie będzie, mimo tego i tak odczekałem jeszcze z 15 minut profilaktycznie. Wszystko robione na Windows 7 Ultime SP1 64-bitowy system operacyjny. Oczywiście wyłączone wszystkie antywirusy i zapory.
1. "Play to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---"
2. "B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt"
3. "luci-24.10-SNAPSHOT (r28566-1c1c373943) "
4. "Nordic Modem Update (up to B12)" - według tego opisu https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899 Po 24h testowania wygląda to obiecująco. Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → ZTE mf286D nie wtstaje LTE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc