1

Temat: Bios, flash ..

Witam,

Mam pytanie -
Czy po aktualizacji Biosu (PC, płyta główna MSI) będzie jakaś poprawa, jednostka będzie działała stabilniej, czy nie ma sobie czym głowy zawracać ?
Czytam i czytam na ten temat, i już sam nie wiem czy warto kombinować.
Oczywiście nie chcę nic zepsuć.

Jakie macie opinie na temat flashowania Biosu płyt głównych ?

2

Odp: Bios, flash ..

Zawsze rób. Skoro dali nowy bios to mieli powód żeby to zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zobacz na stronie producenta co wnosi a co zabiera i zdecyduj?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Generalnie, to - zaktualizowałem Bios.
Zrobiłem to tylko dlatego, że miałem 5 wersji Biosu do tyłu.

Może coś tam łata, ale czy coś pomogło, nie wiem, nie widać, chyba, że te "łatki" są nie widoczne..
Czy stabilniej, trudno napisać, ale na pewno czuję się bezpieczniej, że mnie żaden dziadek nie dorwie..

; - )

5

zgred5 napisał/a:

Może coś tam łata, ale czy coś pomogło, nie wiem, nie widać, chyba, że te "łatki" są nie widoczne..)

Masz changelog (powinien być) razem z softem. Często są to ogólniki typu improvemets ale zdarzają się opisy bardziej szczegółowe czego dotyczy poprawka.

6

Aktualizacja BIOSu potrafi wiele pomóc. Najdziwniejszy problem z jakim miałem do czynienia, poza dodaniem obsługi nowych CPU czy RAM, to było ładowanie baterii w laptopie Toshiba. Laptop nówka sztuka nieładująca fabrycznie nowej, oryginalnej baterii z zestawu. Do tej pory nie wierzę, że aktualizacja BIOSu rozwiązała ten problem.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

7

To ja opowiem inną historie. Ostatnio aktualizacja biosu (z poziomu Windowsa) w komputerze kumpla (Dell G3 3579) spowodowała że klawiatura zaczęła wariować. Wpisywane literki się powielały, nie można było się zalogować do Windowsa. Jak zacząłem czytać w sieci o tym problemie, to okazało się że to znany problem w Dellach. Wiele osób polecało downgrade, ale znalazłem kogoś porade że przeflashowanie biosu z pendrive (i opcji do flashowania w biosie) może pomóc. I pomogło wink

8

edass napisał/a:

Aktualizacja BIOSu potrafi wiele pomóc. Najdziwniejszy problem z jakim miałem do czynienia, poza dodaniem obsługi nowych CPU czy RAM, to było ładowanie baterii w laptopie Toshiba. Laptop nówka sztuka nieładująca fabrycznie nowej, oryginalnej baterii z zestawu. Do tej pory nie wierzę, że aktualizacja BIOSu rozwiązała ten problem.

Nie jest to nic nadzwyczajnego. Aktualizując BIOS, programowane są również różne układy na płycie głównej laptopa, w tym taki jeden o nazwie KBC, który na liście swoich zadań ma właśnie opiekę nad procedurą ładowania baterii.

Nie jest to jedyne czym zajmuje się ten układ smile

9

też coś dodam od siebie.
Kiedyś kupiłem nowego laptopa, też DELLa. Od samego początku wrzuciłem Linuxa.
Działał kilkadziesiąt minut. Później zaczął się zwyczajnie wieszać.
Na stronie producenta DELL-a było parę BIOSów. Wgrałem najnowszy.
- no i przestał się wieszać.
Także, tak, jak piszecie, w moim przypadku najnowszy BIOS również pomógł.

Ważna sprawa. Nie wgrywajcie BIOS-ów z pod systemu operacyjnego, tylko po przez flash z Pendriva przy pomocą BIOSu.

10

To u mnie na Lenovo wiele lat temu nagle system zaczał uzywać tylko 1 rdzenia procesora (w menadżerze urządzeń było to dobrze widać). Upgade BIOSu i problem rozwiązany.

I jeszcze jeden przypadek z PC. Komputer po wciśnięciu uruchamiania słychać było że uruchomił się, nie podawał obrazu na monitor i potem sam się wyłączał (obraz z osobnej karty graficznej). Reset BIOSu nie pomagał. Ale jedno uruchomienie na 10/15 prób uruchamiało system i widać było obraz. Upgrade BIOSu i za każdym razem komputer działa już prawidłowo.