Temat: Instalacja OpenWRT na ZTE MF286

Mam ZTE MF286 i chcę na nim posadowić OpenWRT. Sprzęt pochodzi z polskiego T-Mobile.

Może ktoś się z tym urządzeniem już zetknął i przeszedł całą procedurę i podpowie jak skutecznie to przeprowadzić.

Na elementach płyty są oznacznia: MF286B-D-VLG V1.1 oraz Mf286B-M-VLG V1.1.

Poniżej zdjecia jego płyty:

https://zapodaj.net/plik-9lk07wDCzx

https://zapodaj.net/plik-GQ3s82D32j

Dzięki Cezaremu trafiłem na Tutorial jak to zrobić, ale na razie brak sukcesu.

Może ktoś z Kolegów pomoże swoim doświadczeniem.

2

Odp: Instalacja OpenWRT na ZTE MF286

To rób wg instrukcji. Gdzie masz brak sukcesu i na którym punkcie się zatrzymałeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie jestem w stanie w konsoli / szeregowo zatrzymać botowania, bo nie widać żadnego komunikatu, że mogę go przerwać. Na początku są nieczytelne krzaki, a potem system się bootuje i pokazuje normalne komendy, ale tego nie można już przerwać w żaden sposób. Próbowałem zmieniać prędkość od 4800 do 115200 i to nic nie zmienia - krzaki na początku.

Poniżej jest przetłumaczona instrukcja którą mi poleciłeś:

1. nie wiem do czego potrzebny jest krok 1

2. Krok 2 nie mogę nic wskurać na kablu szergowym i w konsoli i tu stoję !

KROK 1:
Uzyskanie uprawnień roota: Metoda 1: Działa, jeśli Busybox ma skompilowany telnetd w pliku binarnym. Jeśli to nie zadziała, wypróbuj metodę 2. Użycie znanego exploita do uruchomienia telnetd na routerze - działa tylko, jeśli Busybox na oryginalnym oprogramowaniu układowym ma dołączony telnetd: - Otwórz interfejs sieciowy oryginalnego oprogramowania układowego - Przejdź do sekcji „Filtrowanie adresów URL”, przechodząc do „Ustawień zaawansowanych”, następnie „Zapory” i na końcu „Filtr adresów URL”. - Dodaj wpis kończący się na "&&telnetd&&", na przykład "http://hostname/&&telnetd&&". - telnetd natychmiast zacznie nasłuchiwać na porcie 4719. - Po połączeniu z telnetd użyj "admin/admin" jako poświadczeń. Metoda 2: Działa, jeśli busybox nie ma skompilowanego telnetd. Należy zauważyć, że tak jest w przypadku oprogramowania układowego DNA.fi. Jeśli to nie zadziała, wypróbuj metodę 3. - Ustaw adres IP swojego komputera na 192.168.1.22.- Uruchom serwer TFTP pod tym adresem - Pobierz kompilację MIPS Busybox zawierającą telnetd, na przykład z: https://busybox.net/downloads/binaries/ … sybox-mips i umieść go w katalogu głównym. Zmień nazwę na „telnetd”. - Jak poprzednio, zaloguj się do interfejsu użytkownika routera i przejdź do „Filtrowanie adresów URL” - Używając funkcji „Inspect”, rozszerz właściwość „maxlength” pola wejściowego o nazwie „addURLFilter”, tak aby wyglądało to tak: <input type="text" name="addURLFilter" id="addURLFilter" maxlength="332" class="required form-control"> - Pozostań na stronie - nie nawiguj nigdzie - Wpisz „http://aa&zte_debug.sh 192.168.1.22 telnetd” jako filtr. - Zapisz ustawienia. Spowoduje to pobranie pliku binarnego telnetd przez tftp i jego wykonanie. Powinieneś móc zalogować się na porcie 23, używając „admin/admin” jako poświadczeń. Metoda 3: Jeśli powyższe nie zadziała, użyj konsoli szeregowej - udostępnia ona bezpośrednio powłokę roota bez konieczności logowania. Niektóre firmware'y, zwłaszcza te od fińskiego operatora DNA, nie zawierają telnetd w swoich kompilacjach.

KROK 2:
Tworzenie kopii zapasowej oryginalnego oprogramowania: Ponieważ firmware może być dostosowywany przez operatora i nie jest oficjalnie dostępny w Internecie, KONIECZNE jest wykonanie kopii zapasowej firmware'u, jeśli kiedykolwiek planujesz powrócić do firmware'u. Metoda 1: po uruchomieniu obrazu initramfs OpenWrt przez TFTP: UWAGA: NIE MOŻESZ TEGO ZROBIĆ, JEŚLI DO INSTALACJI UŻYWASZ FIRMWARE'U POŚREDNIEGO. - Zrzuć firmware'u znajdującego się na partycjach kernela i ubi: ssh root@192.168.1.1: cat /dev/mtd4 > mtd4_kernel.bin ssh root@192.168.1.1: cat /dev/mtd8 > mtd8_ubi.bin I przechowuj je w bezpiecznym miejscu, gdyby w przyszłości zaszła potrzeba przywrócenia.
Metoda 2: z użyciem oryginalnego oprogramowania układowego: - Podłącz zewnętrzny dysk USB sformatowany w systemie plików FAT lub ext4 do portu USB. - Dysk zostanie automatycznie zamontowany w /var/usb_disk - Sprawdź układ pamięci flash urządzenia: cat /proc/mtd Powinno zostać wyświetlone następujące polecenie: mtd0: 00080000 00010000 "uboot" mtd1: 00020000 00010000 "uboot-env" mtd2: 00140000 00020000 "fota-flag" mtd3: 00140000 00020000 "caldata" mtd4: 00140000 00020000 "mac" mtd5: 00600000 00020000 "cfg-param" mtd6: 00140000 00020000 "oops" mtd7: 00800000 00020000 "web" mtd8: 00300000 00020000 "kernel" mtd9: 01f00000 00020000 "rootfs" mtd10: 01900000 00020000 "data" mtd11: 03200000 00020000 "fota" Różnice mogą wskazywać, że NIE jest to zwykłe urządzenie MF286, lecz jedna z jego późniejszych pochodnych. - Skopiuj wszystkie partycje MTD, na przykład wykonując następujące polecenie: for i in 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11; do cat /dev/mtd$i > \ /var/usb_disk/mtd$i; gotowe - Jeśli liczba partycji MTD jest inna, może to oznaczać, że nie jest to standardowe urządzenie MF286, lecz jedna z jego późniejszych pochodnych. - (opcjonalnie) zmień nazwy plików zgodnie z nazwami partycji MTD z /proc/mtd - Odmontuj system plików:umount /var/usb_disk; sync, a następnie usuń dysk. - Przechowuj pliki w bezpiecznym miejscu, jeśli kiedykolwiek planujesz powrócić do oryginalnego oprogramowania układowego. Jest to szczególnie ważne, ponieważ oryginalne oprogramowanie układowe dla tego urządzenia nie jest oficjalnie dostępne i jest zazwyczaj dostosowywane przez dostawców usług mobilnych.

KROK 3:
Uruchamianie obrazu initramfs: Metoda 1: za pomocą konsoli szeregowej (ZALECANA): - Uruchom serwer TFTP, udostępniając obraz initramfs OpenWrt i ustaw adres IP komputera na 192.168.1.22. Jest to domyślny adres oczekiwany przez U-boot. Możesz chcieć to zmienić i odpowiednio zmodyfikować późniejsze polecenia. - Podłącz konsolę szeregową, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, - Przerwij sekwencję rozruchową naciskając dowolny klawisz w U-boot, gdy zostaniesz o to poproszony, - Użyj następujących poleceń, aby uruchomić OpenWrt initramfs przez TFTP:
setenv serverip 192.168.1.22 setenv ipaddr 192.168.1.1 tftpboot 0x81000000 openwrt-ath79-nand-zte_mf286-initramfs-kernel.bin bootm 0x81000000 (W razie potrzeby zamień adres IP serwera i adres IP routera).
Nie ma awaryjnej sekwencji rozruchowej TFTP wyzwalanej przyciskami, w przeciwieństwie do MF283+. - Gdy OpenWrt initramfs zakończy rozruch, przejdź do faktycznej instalacji. Metoda 2: użycie obrazu initramfs jako tymczasowego jądra rozruchowego. Wykorzystuje ona fakt, że urządzenia MTD jądra i rootfs występują kolejno w pamięci flash NAND, więc z obrazu stockowego można zapisać initramfs w tym obszarze i uruchomić go za pomocą U-boot przy następnym ponownym uruchomieniu, ponieważ używa on polecenia „nboot”, które nie jest ograniczone rozmiarem partycji jądra. - Pobierz obraz initramfs-kernel.bin. - Podziel obraz na dwie części na granicy rozmiaru partycji 3 MB, co jest rozmiarem partycji jądra. Uzupełnij wynik drugiego pliku do rozmiaru eraseblock: dd if=openwrt-ath79-nand-zte_mf286-initramfs-kernel.bin \ bs=128k count=24 \ of=openwrt-ath79-zte_mf286-intermediate-kernel.bin dd if=openwrt-ath79-nand-zte_mf286-initramfs-kernel.bin \ bs=128k skip=24 conv=sync \ of=openwrt-ath79-zte_mf286-intermediate-rootfs.bin - Skopiuj narzędzia /usr/bin/flash_eraseall i /usr/bin/nandwrite do /tmp. JEST TO KRYTYCZNE dla instalacji, ponieważ wymazanie rootfs odetnie Cię od tych narzędzi na pamięci flash! - Po utworzeniu kopii zapasowej poprzedniej zawartości MTD, zapisz obrazy na odpowiednich urządzeniach MTD: /tmp/flash_eraseall /dev/<kernel-mtd> /tmp/nandwrite /dev/<kernel-mtd> \ /var/usb_disk/openwrt-ath79-zte_mf286-intermediate-kernel.bin /tmp/flash_eraseall /dev/<kernel-mtd> /tmp/nandwrite /dev/<rootfs-mtd> \ /var/usb_disk/openwrt-ath79-zte_mf286-intermediate-rootfs.bin - Upewnij się, że podczas zapisu na urządzeniach nie było żadnych uszkodzonych bloków. Jeśli były, może być konieczna zmiana podziału między częściami jądra i rootfs, aby U-boot odczytał prawidłowy uImage po pominięciu uszkodzonych bloków. Jeśli się nie powiedzie, pozostanie Ci metoda 3 (poniżej). - Jeśli zapis jest prawidłowy, uruchom ponownie urządzenie, a zostanie ono ponownie uruchomione do initramfs OpenWrt: reboot -f - Po ponownym uruchomieniu,Połącz się z urządzeniem przez SSH i użyj sysupgrade, aby wykonać prawidłową instalację. Metoda 3: użycie wbudowanego odzyskiwania TFTP (OSTATNIE SZANSE): - W przypadku tej metody upewnij się, że masz pełną kopię zapasową pamięci flash NAND systemu. Polega ona na celowym usunięciu jądra. - Pobierz obraz „-initramfs-kernel.bin” dla urządzenia. - Przygotuj obraz odzyskiwania, dodając 8 MB zer do obrazu i nazwij go root_uImage: dd if=/dev/zero of=padding.bin bs=8M count=1 cat padding.bin openwrt-ath79-nand-zte_mf286-initramfs-kernel.bin > root_uImage - Skonfiguruj serwer TFTP pod adresem 192.0.0.1/8. Router użyje losowego adresu z tego zakresu. - Umieść wcześniej wygenerowany „root_uImage” w katalogu głównym serwera TFTP. - Celowo usuń partycję „jądra” przy użyciu oprogramowania układowego po wykonaniu kopii zapasowej. TO JEST PUNKT BEZ POWROTU. - Uruchom ponownie urządzenie. U-boot spróbuje wgrać obraz recovery initramfs, co umożliwi przeprowadzenie faktycznej instalacji przy użyciu sysupgrade. Może to potrwać sporo czasu, czasami router nie nawiązuje prawidłowo połączenia Ethernet zaraz po uruchomieniu. Bądź cierpliwy. - Po zakończeniu migania przez U-boot wszystkie diody LED portów przełącznika zaświecą się. W tym momencie wykonaj reset przez włączenie zasilania i poczekaj, aż OpenWrt initramfs zakończy uruchamianie. Następnie przejdź do faktycznej instalacji.

KROK 4:
Faktyczna instalacja: - scp obraz sysupgrade do urządzenia: scp openwrt-ath79-nand-zte_mf286-squashfs-sysupgrade.bin \ root@192.168.1.1:/tmp/ - ssh do urządzenia i wykonaj sysupgrade: sysupgrade -n /tmp/openwrt-ath79-nand-zte_mf286-squashfs-sysupgrade.bin - Poczekaj, aż router zrestartuje się do pełnej wersji OpenWrt.

KROK 5:
Nawiązanie połączenia WAN Ponieważ router jest wyposażony w modem LTE jako główny interfejs WAN, przydatne może być połączenie się z Internetem od razu po instalacji. Aby to zrobić, umieść następujące wpisy w pliku /etc/config/network, zastępując konkretne wpisy konfiguracyjne wpisami wymaganymi przez Twojego dostawcę usług internetowych: config interface 'wan' option proto 'qmi' option device '/dev/cdc-wdm0' option auth '<auth>' # Zgodnie z wymaganiami, zwykle 'none' option pincode '<pin>' # Jeśli wymagane przez kartę SIM option apn '<apn>' # Zgodnie z wymaganiami dostawcy usług internetowych option pdptype '<pdp>' # Zwykle 'ipv4', 'ipv4v6' lub 'ipv6' Na przykład poniższe działa dla większości polskich dostawców usług internetowych config interface 'wan' option proto 'qmi' option device '/dev/cdc-wdm0' option auth 'none' option apn 'internet' option pdptype 'ipv4' Jeśli skompilowałeś system z LuCI, instalacja luci-proto-qmi pomaga w tym zadaniu. Przywracanie oprogramowania układowego: Przygotowanie: Jeśli wykonałeś kopię zapasową przy użyciu oprogramowania układowego, będziesz musiał ponownie złożyć partycje w obrazy, aby przywrócić je do pamięci flash.Układ może się różnić w zależności od dostawcy usług internetowych, ten przykład jest oparty na ogólnym oprogramowaniu układowym. Jedyne partycje, które naprawdę Cię interesują, to „web”, „kernel” i „rootfs”. Aby łatwo uzupełnić i ewentualnie przywrócić konfigurację, możesz połączyć większość z nich w obrazy zapisane w metapartycji „ubi” w OpenWrt. Aby to zrobić, wykonaj coś takiego: cat mtd5_cfg-param.bin mtd6-oops.bin mtd7-web.bin mtd9-rootfs.bin > \ mtd8-ubi_restore.bin Możesz całkowicie pominąć partycję „fota”, jest ona używana tylko do celów aktualizacji oprogramowania układowego i można ją bezpiecznie nadpisać. To samo dotyczy partycji „data”, która na moim urządzeniu okazała się w ogóle nieużywana. Przywrócenie mtd5_cfg-param.bin przywróci konfigurację oprogramowania układowego, którą miałeś wcześniej. Metoda 1: Przy użyciu initramfs: - Uruchom initramfs jak w kroku 3: - Całkowicie odłącz partycję ubi0 przy użyciu ubidetach /dev/ubi0_0 - Wyszukaj jądro i partycje ubi w /proc/mtd - Skopiuj obraz jądra fabrycznego przy użyciu scp do /tmp - Wymaż jądro i przywróć jądro fabryczne: (scp mtd4_kernel.bin root@192.168.1.1:/tmp/) mtd write <kernel_mtd> mtd4_kernel.bin rm mtd4_kernel.bin - Skopiuj kopie zapasowe partycji fabrycznej pojedynczo przy użyciu scp do /tmp i przywróć je indywidualnie. W przeciwnym razie może zabraknąć miejsca w systemie plików tmpfs: (scp mtd3_ubiconcat0.bin root@192.168.1.1:/tmp/) mtd write <ubiconcat0_mtd> mtd3_ubiconcat0.bin rm mtd3_ubiconcat0.bin (scp mtd5_ubiconcat1.bin root@192.168.1.1:/tmp/) mtd write <ubiconcat1_mtd> mtd5_ubiconcat1.bin rm mtd5_ubiconcat1.bin - Jeżeli zapis był poprawny, wymuś ponowne uruchomienie urządzenia za pomocą reboot -f Metoda 2: Użycie systemu OpenWrt na żywo (NIEZALECANE): - Przygotuj dysk flash USB zawierający pliki kopii zapasowej MTD - Upewnij się, że dla dysku zainstalowano kmod-usb-storage i sterownik systemu plików - Zamontuj dysk flash mkdir /tmp/usb mount /dev/sda1 /tmp/usb - Ponownie zamontuj wolumin UBI w /overlay do R/O mount -o remount,ro /overlay - Zapisz z powrotem partycje kernel i ubi z dysku USB cd /tmp/usb mtd write mtd4_kernel.bin /dev/<kernel_mtd> mtd write mtd8_ubi.bin /dev/<kernel_ubi> - Jeśli wszystko poszło dobrze, wymuś ponowne uruchomienie urządzenia za pomocą reboot -f Ostatni obraz może być nieco obcięty z powodu braku miejsca w pamięci RAM, ale nastąpi to w partycji MTD „fota”, która w każdym razie może zostać bezpiecznie usunięta po ponownym uruchomieniu. Metoda 3: użycie wbudowanego odzyskiwania TFTP (OSTATNIE ROZWIĄZANIE): - Zmontuj obraz odzyskiwania rootfs z kopii zapasowej partycji stockowych, łącząc obrazy „web”, „kernel”, „rootfs” zrzucone z urządzenia jako „root_uImage” - Użyj go zamiast obrazu odzyskiwania initramfs „root_uImage”, jak w metodzie wstępnej instalacji TFTP. Osobliwości i znane problemy - Rozmiar partycji kernela został zwiększony do 4 MB w porównaniu do 3 MB, aby pomieścić przyszłe aktualizacje kernela - w tej chwili OpenWrt 5.Obraz jądra 10 ma 2,5 MB, co jest niebezpiecznie blisko limitu. Nie ma to wpływu na uruchomienie systemu - ale miej to na uwadze podczas ponownego składania obrazu w celu przywrócenia oryginalnego oprogramowania układowego. - uqmi najwyraźniej nie jest w stanie ręcznie zmienić APN, więc najpierw użyj tego, którego używałeś wcześniej w oryginalnym oprogramowaniu układowym. Jeśli musisz to zmienić, użyj protokołu '3g', aby raz nawiązać połączenie lub użyj następującego polecenia, aby ręcznie zmienić APN (i opcjonalnie typ IP): echo -ne 'AT+CGDCONT=1,"IP","<apn>' > /dev/ttyUSB0 - Jedyną użyteczną diodą LED jako "diodą systemową" jest zielona dioda debugowania ukryta wewnątrz obudowy. Wszystkie inne diody LED są sterowane przez modem, na który część routera ma pewien wpływ tylko na diodę Wi-Fi. - Dioda Wi-Fi obecnie nie działa w OpenWrt, pomimo prawidłowego mapowania GPIO. Wszystkie inne diody LED są sterowane przez modem, w tym ta w standardowym oprogramowaniu układowym. GPIO19, mapowane tam, działa tylko jako bramka, podczas gdy rzeczywistym źródłem sygnału wydaje się być radio Wi-Fi 5 GHz, jednak wydaje się, że nie jest to dioda LED wystawiona przez ath10k jako ath10k-phy0. - GPIO5 używane do resetowania modemu to przełącznik samobójczy, powodujący reset sprzętowy całej płytki, a nie tylko modemu. Jest on podłączony do sterownik gpio-restart, aby ponownie uruchomić modem również po ponownym uruchomieniu, aby zapewnić łączność QMI po ponownym uruchomieniu, która w przeciwnym razie ma tendencję do zawodzenia. - Modem, jak w MF283+, udostępnia powłokę roota przez ADB - podczas gdy nie jest to wcale potrzebne do działania OpenWrt - baw się dobrze czając się w pobliżu. - Przesunięcie adresu MAC dla 5GHz Wi-Fi używanego w standardowym oprogramowaniu układowym wynosi 0x320000000000, co jest niemożliwe do zakodowania w drzewie urządzeń, więc pozwoliłem sobie na użycie dla niego przyrostu adresu MAC o 1, aby zapewnić różne BSSID dla obu interfejsów Wi-Fi. Podpisano przez: Lech Perczak <lech.perczak@gmail.com>powodując reset sprzętowy całej płyty, nie tylko modemu. Jest on dołączony do sterownika gpio-restart, aby ponownie uruchomić modem również po ponownym uruchomieniu, aby zapewnić łączność QMI po ponownym uruchomieniu, która w przeciwnym razie ma tendencję do zawodzenia. - Modem, jak w MF283+, udostępnia powłokę roota przez ADB - podczas gdy nie jest to wcale potrzebne do działania OpenWrt - baw się dobrze czając się w pobliżu. - Przesunięcie adresu MAC dla 5GHz Wi-Fi używanego w standardowym oprogramowaniu układowym wynosi 0x320000000000, co jest niemożliwe do zakodowania w drzewie urządzeń, więc pozwoliłem sobie na użycie dla niego przyrostu adresu MAC o 1, aby zapewnić różne BSSID dla obu interfejsów Wi-Fi. Podpisano przez: Lech Perczak <lech.perczak@gmail.com>powodując reset sprzętowy całej płyty, nie tylko modemu. Jest on dołączony do sterownika gpio-restart, aby ponownie uruchomić modem również po ponownym uruchomieniu, aby zapewnić łączność QMI po ponownym uruchomieniu, która w przeciwnym razie ma tendencję do zawodzenia. - Modem, jak w MF283+, udostępnia powłokę roota przez ADB - podczas gdy nie jest to wcale potrzebne do działania OpenWrt - baw się dobrze czając się w pobliżu. - Przesunięcie adresu MAC dla 5GHz Wi-Fi używanego w standardowym oprogramowaniu układowym wynosi 0x320000000000, co jest niemożliwe do zakodowania w drzewie urządzeń, więc pozwoliłem sobie na użycie dla niego przyrostu adresu MAC o 1, aby zapewnić różne BSSID dla obu interfejsów Wi-Fi. Podpisano przez: Lech Perczak <lech.perczak@gmail.com>

4

Nie tłumacz mi instrukcji smile Czyli jesteś na początku - zmień sobie konwerter.

5

Zamówiłem CP2102 tak jak sugerują na openwrt.org - odezwę się jak przyjdzie za jakiś czas i zobaczę co to zmieni.

A napisz prosze do czego potrzebne mi  będą uprawnienia roota bo ich też nie mogę uzyskać na razie. Skoro będę używał konsoli szerogowo i tftp?

6

Chyba nie przeczytałeś tego ze zrozumieniem. Jest kilka metod wgrania softu, jedna z nich nie wymaga seriala zaś wymaga użycia exploita żeby uzyskać uprawnienia roota aby móc wgrać openwrt.

7

ta metoda jest już zbyt skomplikowana i chyba ryzykowna, poczekam na nowy konwerter i spóbuję z nim

Hej, ostatnio dorwałem się do środka mojego MF286, w środku mam oznaczenia takie jak OP. W internecie nic mi się nie udało znaleźć o tej wersji B, ale firmware operatora melduje 286R
Po podpięciu do seriala (w tej wersji port nazywa się x2 nie x8 ale ma GND i VCC tak samo jak x8, Tx też nadaje, Rx nie mam pojęcia czy odbiera)

U-Boot wyświetla krzaki jak by miał zły baud rate, boot systemu już widać na 115200 ale ani na FT232 ani na dwóch CH549F nie mogę dać żadnego inputu do konsoli, klikanie fizycznych przycisków na urządzeniu w czasie pierwszych krzaków z konsoli też nie przerywa boota, później tylko wyświetla informacje o klikaniu ich w konsoli.

Przylutowałem kable już kilkukrotnie, zmieniałem kable do mostka, za każdym razem zero reakcji na klikanie po klawiaturze, Wiec konsola mi odpadła.

Próbowałem więc Exploita "http://aa/&&telnetd&&" ale później w konsoli znalazłem że nawet jest błąd o nie znalezieniu telenetd już w czasie bota więc też odpadł.

Przy próbie użycia serwera TFTP z powyższym Exploitem również nie udało się, cały czas telnet informuje "connection refused" więc zakładam że mój firmware już go załatał.

Tu skończyły mi się pomysły... Jeśli uda Ci się coś zdziałać na tym urządzeniu daj znać bo jestem ciekaw czy jest na to metoda ;D

Pozdrawiam

9

Sprawdź na płytce czy jakiegoś rezystora do linii nie brakuje.

10 (edytowany przez statystycznyobywatel93 2025-04-20 20:16:07)

nie jestem niestety orłem w elektronice pomierzyłem oporności tych elementów i porównałem płytki z MF286D i MF286B
https://i.ibb.co/ytcFdSg/MFPins.png
W wersji B brakuje dwóch elementów a te zalutowane do RxD mają znacznie różniące się oporności
Jak dacie radę mnie naprowadzić jak dobrać jakieś elementy do tego to mogę spróbować coś ruszyć dalej, ale na moją aktualną wiedzę to mogę tylko ryzykować metodę prób i raczej błędów. wink

Edit:
TxD na Wersji D ma 0.28-0.13 i tendencje spadkową a na wersji B 33ohm jeśli to może jakoś pomóc
Edit2:
Te duże elementy w wersji D to chyba diody bo mogę je mierzyć tylko w jedną stronę w drugą mam OL

11

Zrób zworki po prostu.

12 (edytowany przez statystycznyobywatel93 2025-04-20 22:15:51)

zdjęcie rezystora 0.470 kOhm który chyba zerował input pozwoliło na input do konsoli teraz tylko nie wiem jak zobaczyć Uboot bo przez cały etap uboota mam krzaki

edit: oczywiście zdjąłem oba jednym niewprawnym ruchem i ten 50ohm musiałem na drut zamienić roll

13

Zmień prędkość na 9600 np.

14

No dobrze, przyszedł CP2102 i na nim wszystko działa poprawnie, zatrzymałem boot i mogłem coś popróbować.
Ostatecznie okazało się że mam wersję: ZTE-MF286A !!!!
Użyłem procedury jak poniżej, zadziałała !!! Krytyczny jest adres pamięci RAM na tym 0x81000000 działa procedura:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 83#p264283

- wyjąć pendrive z routera
- ustawić na interfejsie serwera tftp IP 192.168.0.22 255.255.255.0
- wystawic serwer tftp z obrazem initramfs dla MF286A jak np. openwrt_initramfs_image.bin
- zrestartować router
- podłaczyć uart i zatrzymac uboot
- pobrac obraz do ram routera przez:
   tftpboot 0x81000000 openwrt_initramfs_image.bin

- uruchomić obraz w ram przez:
   bootm 0x81000000

- wstanie openwrt "life"
- zmienic ustawienia karty sieciowej na dhcp bo openwrt ma IP=192.168.1.1 lub 192.168.11.1 dla wersji MiFi
- dla openwrt domyślnylogin to: root / puste a dla mifi root / 12345678
- wysłać po scp (np. używając MobaXterm) jakiś obraz dla MF286A jak np. openwrt_sysupgrade_image.bin przez :
  scp openwrt-21.0-ath79-nand-zte_mf286a-squashfs-sysupgrade.bin root@192.168.1.1:/tmp/
- ssh do routera i wykonać:
  sysupgrade -n /tmp/openwrt_sysupgrade_image.bin

- opcjonalnie zmienić IP przez uboota (przez uart) na samym początku procedury aby uniknąć przełaczanie IP w połowie roboty:
  setenv serverip 192.168.1.22
  setenv ipaddr 192.168.1.1

15 (edytowany przez WodnyTraper 2025-04-24 09:25:11)

Niestety utknąłem, obraz wgrany pakiety 4IceG wkompilowane, ale mam tylko lan widoczny. Nie wiem co dalej. a potrzbuję na MWAN3 mieć LTE z modemu wbudowanego oraz drugi WAN na Sticku USB Hilink. Cezary podpowiesz mi co dalej. Dziękuję.

16

Najpierw pokaż wynik poleceń

cat /sys/kernel/debug/usb/devices
opkg list-installed | grep usb

17 (edytowany przez WodnyTraper 2025-04-24 09:44:04)

BusyBox v1.36.1 (2025-03-31 11:57:20 UTC) built-in shell (ash)

_______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
-----------------------------------------------------
OpenWrt 23.05-SNAPSHOT, r24177-b0834b0265
| Machine: ZTE MF286A                               |
| Uptime: 0d, 00:31:34                              |
| Load: 0.01 0.04 0.06                              |
| Flash: total: 99.3MB, free: 94.5MB, used: 0%      |
| Memory: total: 118.5MB, free: 91.2MB, used: 23%   |
| Leases: 1                                         |
| lan: static, 192.168.1.1                          |
| WAN: dhcp, ?                                      |
root@OpenWrt:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 5.15
S:  Manufacturer=Linux 5.15.180 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=1b000000.usb
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=ef(misc ) Sub=02 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=19d2 ProdID=1489 Rev=ff.ff
S:  Manufacturer=ZTE
S:  Product=ZTE
S:  SerialNumber=123456789XXXX
C:* #Ifs= 8 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  2mA
A:  FirstIf#= 0 IfCount= 2 Cls=e0(wlcon) Sub=01 Prot=03
A:  FirstIf#= 2 IfCount= 2 Cls=02(comm.) Sub=02 Prot=01
A:  FirstIf#= 6 IfCount= 2 Cls=02(comm.) Sub=06 Prot=00
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=e0(wlcon) Sub=01 Prot=03 Driver=(none)
E:  Ad=82(I) Atr=03(Int.) MxPS=   8 Ivl=1ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=02 Prot=01 Driver=(none)
E:  Ad=84(I) Atr=03(Int.) MxPS=  10 Ivl=32ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=ff Driver=(none)
E:  Ad=85(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=42 Prot=01 Driver=(none)
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 6 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=06 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=32ms
I:  If#= 7 Alt= 0 #EPs= 0 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=cdc_ether
I:* If#= 7 Alt= 1 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=cdc_ether
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

T:  Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  0, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 5.15
S:  Manufacturer=Linux 5.15.180 ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=1b400000.usb
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms
root@OpenWrt:~# opkg list-installed | grep usb
kmod-phy-ath79-usb - 5.15.180-1
kmod-usb-core - 5.15.180-1
kmod-usb-ehci - 5.15.180-1
kmod-usb-ledtrig-usbport - 5.15.180-1
kmod-usb-net - 5.15.180-1
kmod-usb-net-cdc-ether - 5.15.180-1
kmod-usb-net-cdc-ncm - 5.15.180-1
kmod-usb-net-huawei-cdc-ncm - 5.15.180-1
kmod-usb-net-qmi-wwan - 5.15.180-1
kmod-usb-serial - 5.15.180-1
kmod-usb-serial-option - 5.15.180-1
kmod-usb-serial-qualcomm - 5.15.180-1
kmod-usb-serial-wwan - 5.15.180-1
kmod-usb-wdm - 5.15.180-1
kmod-usb2 - 5.15.180-1
kmod-usbmon - 5.15.180-1
libusb-1.0-0 - 1.0.26-3
usb-modeswitch - 2022-02-24-3c8595a4-1
root@OpenWrt:~#

18

Ty masz modem jako karta sieciowa, na dodatek to jest modem od MF286R a nie od MF286A.

Czy ty na pewno dobry soft wgrałeś (on jest wspólny dla tych urządzeń, różni się tylko kilkoma szczegółami). Zainstaluj pakiety chat comgt kmod-usb-acm

19 (edytowany przez WodnyTraper 2025-04-24 10:03:11)

w oryginalnym sofcie miałem 16 partycji, zainstalowałem więc obraz 286A, najpierw wgrałem Twoje obrazy do 286A a dopiero na nie własny lekki obraz do MF286A. Mogę zrobić do MF286R to jest chwila, czy jesteś pewny, że mam R a nie A, czy mozemy to jakoś inaczej sprawdzić w terminalu aby się upewnić? Czy jak wgram obraz 286R a mam jednak 286A to nie uwalę routera? Mogę zaraz to zrobić.

20

Jak nie jestem pewien co masz bo nie widziałem tego na oczy, ja ci tylko piszę jaki modem masz w środku.

Jak bym wgrywał soft od mf286r. Jeżeli masz mf286r to nic nie stracisz jak go ukatrupisz, to i tak kiepski modem.

21 (edytowany przez WodnyTraper 2025-04-24 10:09:04)

To jest router T-Mobile na etykiecie ma napisane MF286 i nic więcej. W terminalu szeregowo nic nie podał co to za wersja. Po ilości partycji i wyglądzie boota na początku przyjąłem że to wersja 286A. w wątku tym sa zdjęcia płyty głównej, trudni ocenić co to jest. Oznaczenia 286R nigdzie nie ma, może tylko modem dali od 286R. Nie odpisałeś mi czy wgranie wersji 286R do 286A uwali czy nie router?

22

Jeżeli masz zachowane komunikaty startowe oryginalnego softu to tak w którym miejscu pisze że jest to MF286R.

Wgrywaj soft od MF286R i zobacz (tylko mówię od razu - modem potrafi zrywać i zawieszać połączenie).

23

przy próbie wgrania wersji 286R wywala błąd na czerwono, co zrobić? wymusić aktualizację?

24

NIe pamiętam rozkładu partycji, jeżeli są takie same to tak. Najbezpieczniej to ponownie uruchom z initramfs i zrób sysupgrade.

25

Wgrałem 286R i ruszył, to co teraz dalej?