Odp: Modem Qualcomm X55 T99W175 5G
I jednocześnie z przekazywaniem linii PCI, a nie tylko usb?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem Qualcomm X55 T99W175 5G
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
I jednocześnie z przekazywaniem linii PCI, a nie tylko usb?
Orientuje się ktoś czy ta wersja ma esim?
https://www.amazon.pl/Sieciowy-T99W175- … amp;sr=8-1
W opisie niestety nic nie ma.
Przykład adapterka PCIe+USB+SIM
https://pl.aliexpress.com/item/1005007393310756.html
Przykład adapterka PCIe+USB+SIM
https://pl.aliexpress.com/item/1005007393310756.html
Hm, napisali "Without SIM Slot".
Hm, napisali "Without SIM Slot".
Nie umiesz w Alika, często masz warianty umieszczone w kolorach.
No i często w ofertach masz prezentację najlepszego wariantu, ale kolorem domyślnym jest najtańszy i to jego cena się wyświetla ...
ZbiG napisał/a:Hm, napisali "Without SIM Slot".
Nie umiesz w Alika, często masz warianty umieszczone w kolorach.
No i często w ofertach masz prezentację najlepszego wariantu, ale kolorem domyślnym jest najtańszy i to jego cena się wyświetla ...
Rzeczywiście nie umiem.
Mam pytanko czy modem ten działający w trybie PCIE współpracuje z 3Ginfo? Udało mi się go uruchomić w Fujitsu S-520 w przejściówce miniPCIE do M2 B key w trybie PCIE poprzez modemmanager MBIM na porcie wwan0mbim0. Działa w porządku ale przydałaby by się jakaś informacja o sygnale. Próbowałem modeminfo od Kosheva ale ten działa tylko na typowych tty usb. W opisie 3Ginfo widzę że ma konflikt z modemanagerem i potrzebuje portu na wyłączność. Nie chcę rozsypać systemu, który skonfigurowałem po ciężkich walkach więc zadaje pytanie czy w moim przypadku 3Ginfo będzie działać.
Tak, ten jedyny na pci jest obsługiwany przez 3ginfo. I nie, nie działa z modemmanagerem.
Ale modemmanager zwraca ci info o sygnalne, wiec przez niego to możesz zobaczyć różne informacje. Mój easyconfig ma obsługę odczytu sygnału przez modemmanagera, możesz sobie zobaczyć polecenia które wykorzystuje: https://github.com/obsy/packages/blob/m … manager.sh
mmcli -m "$DEVICE" --signal-setup=3
mmcli -m "$DEVICE" --get-cell-info
mmcli -m "$DEVICE" --signal-get
Dzięki za informację spróbuję powalczyć.
Mam pytanie w logach mojego routera opartego na tym modemie w trybie PCIE i Fujitsu Futro S920 pojawia się często taki błąd:
Thu Jun 12 20:01:09 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:06:05 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:13:40 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:17:32 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:23:18 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:29:12 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:37:27 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Jun 12 20:46:30 2025 daemon.warn odhcpd[3282]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Jak to naprawić ? Czy to może mieć wpływ na restartowanie modemu co jakiś czas?
Sieć Orange Flex 5G
Wyłącz go jak nie używasz ipv6 (a nie używasz).
/etc/init.d/odhcpd disable
/etc/init.d/odhcpd stop
Nie, to demon który nasłuchuje na lanie na odpowiednie żądania.
Ok dzięki wyłączyłem i nie ma już żadnych wpisów. Co do restartów to mam podejrzenie dotyczące słabej wydajności prądowej złącza mini PCIE w tym komputerku w momencie przejścia w tryb 5 G. Gdy działa w trybie LTE restartów nie ma. Wg specyfikacjji ten modem potrzebuje trochę prądu. Wyłączyłem na razie GPS komendami AT bo to zawsze troszkę mniejszy pobór i od kilku godzin mam spokój ale nie chwale dnia przed zachodem słońca.
Witam.
Walczę trochę z tym modem. Może ktoś się spotkał z takim dziwem i pomoże. Mój modem t99w175 po modzie usb jest wykrywany przez system na porcie usb (tak przez przejściowke na usb na openwrt lub na płytce mikrotik rb912 czy nawet pod windows). Jednak nie może zestawić połączenia i moim zdaniem (obserwacje) zalicza reboot co kilkanaście sekund. Mam wrażenie, że to reboot wymuszony przez firmware a nie system. Obserwacja ta też jest poparta tym, że pod windows przez przejściówkę na usb pojawia się port diagnostyczny chwilę po czym się odłącza i ponownie podłącza. Tak samo na routerboard. Ergo jak nic to firmware robi reset/reboot. Macie może pomysł co to może być i jak dać sobie z tym radę.
Z góry dziękuję.
Mvincm
Na początek to daj tą przejściówkę pod hub usb z własnym zasilaniem. Bo może próbuje się połączyć z operatorem, potrzebuje więcej energii i restartuje się z tego powodu.
Dawałem przez dodatkowy kabel, taki typy Y gdzie jeden jest tylko do zasilania. Nie pomaga. Ale nawet jeśli to by była ta przyczyna to by tłumaczyło wtedy podłączanie przez przejściówkę czy to pod windows czy to pod openwrt po usb. Ale podobnie zachowuje się na RB912 przez przejściówkę m2. Podłączałem z sim i bez sim. Ehhh...
Ok, więc może ten modem jest po prostu uszkodzony...
Może być... Wszak jak nic te modemy z Ali są z demontażu raczej.
A anteny są podpięte ? i czy wszystkie cztery ? Kiedyś miałem problem z modemem Foxconn T77W968 aka DW5821e , więc jakby poprzednikiem na lte , co chwila się restartował jak nie miał dobrych anten do 3G/lte (anteny od wifi też doprowadzały go do restartów), wpiętych do wszystkich gniazd.
@Cezary
Chcesz do zabawy/testów/na zawsze dwa modemy:
T99W175 (przerobiony na USB)
FM350-GL
Problem z nimi taki i to z oboma (zakładam brak mojej determinacji, wiedzy) że działają bardzo dobrze w kompie Dell e7440 (port mPCIe z przejściówką na m.2) a czy to w RouterBoard pod MT czy przez przejściówkę USB (czy to windows czy to linux czy to OpenWRT na routerze z USB) są widoczne ale resetują magistralę USB/siebie co 10 sekund. Na Dell jak wyżej wszystko stabilnie (a tam przecież też defacto USB wydaje się być bo takiego T99 bez przeróbki na USB ten Dell nie widział).
Ergo zapewne dobre modemy do testów czy eksperymentów a że w stopce masz, że chętnie przyjmiesz niepotrzebny router (tu modem) to podeślę do paczkomatu.
Darmowy i ocet słodki.
git! pisze na PM
@mvincm odebrałem, dzięki.
I żeby tak od razu od strzała z FM350:
root@MiFi:~# ifstatus wan
{
"up": true,
"pending": false,
"available": true,
"autostart": true,
"dynamic": false,
"uptime": 6104,
"l3_device": "eth1",Co prawda nie backupowałem przez niego internetu tylko zwykłe przeglądanie stron, no ale trzyma.
Pojęcia nie mam o co kaman u mnie. Może przejściówki a może bio pole
tak czy siak na pożytek społeczność bo prędzej u Ciebie dadzą efekt niż u mnie.
OT: Wraz z następnymi kompilacji (w weekend) dodam gotowe pakiety do obsługi tego fibocoma, ale to nie temat na ten wątek.
@mvincm: a T99W175 faktycznie, co chwilę się restartuje i znika fizycznie z magistrali usb. Coś z nim głęboko jest nie tak.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem Qualcomm X55 T99W175 5G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc