Temat: Openwrt 24.10 Wireguard Xaiomi ax3000t problem
Witam
Jestem totalnie zielony z sieci i potrzebuje odpowiedzi.
Wireguard/ Surfshark w tym routerze chcę ustawić tylko jedno urządzenie na stałe z adresem IP VPN Niemcy na stałe ( urzadzenie na linuksie ) reszta urządzeń ma działać na IP mojego dostawcy z internetu.
W routerze wgrałem luci-proto-wireguard. Ustawienia interfejsy Wireguard moja nazwa Surfhark ustawienia głowne: klucz prywatny, klucz publiczny od dostawcy VPN, port nasłuchiwania 51820, adresy IP 10.14.02/16, drugi adres IP niemiecki, importuj konfigurację wczytałem plik gotowy z Surfshark de-fra.conf. Ustawienia zaawansowane: MTU 1420, użyj własnych serwerów DNS ( tutaj wskoczyły mi te z pliku konfig Surfshark dwa różne ), ustawienia zapory tutaj utworzyłam sobie własną nazwę, peer: opis tutaj serwer niemiecki nazwa, klucz publiczny też serwer niemiecki z pliku konfig Surfshark, dozwolone adresy IP: tutaj wpisałem polskie IP urządzenia które miałem przypisane na stałe w moim routerze. Host końcowy de-bts.prod.surfshark.com, końcowy port 51820.
W urządzenia/ Surfshark typ urządzenia sieciowe, istniejące urządzenia Surfshark, MTU 1420, adres mac tutaj wpisałem adres z urządzenia docelowego które ma mieć zmienione IP na niemieckie.
Zapisano zmiany restart routera, urządzenia które ma otrzymać zmieniony IP adres Niemiecki i niestetu dostaję adres ty;lko od swojego dostawcy internetowego ( nic się nie zmienia żadne IP ).
Nie wiem czy w docelowym urządzeniu muszę zmienić odznaczyć dhcp? Nie załapie mi nowego Ip z Niemiec? Interfejs mam w urządzeniu ustawiony na DHCP. Nie wiem czy tam muszę też coś zmienić, router/brama, statyczne IP, maska podsieci? nazwa serwera czy czy tutaj jednak w Wireguard jest coś nie halo?