Odp: Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?
Rzuć okiem na ten materiał - dedykowany pod proxmox i spin-down
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rzuć okiem na ten materiał - dedykowany pod proxmox i spin-down
Nudziłem się dzisiaj trochę a przyszła ostatnio ciekawa paczka z Ali do mnie, więc postanowiłem pokombinować i podłączyłem z ciekawości swoje S940 pod power bank z PD (ale tylko 12V/1.5A) + wtyczka USB-C PD -> 5.5x2.5mm
Sama wtyczka po podłączaniu pod power bank daje jakieś 12.5-12.7V i ku mojemu zdziwieniu Futerko się odpaliło!
Tym samym potwierdzam odpalanie S940 pod zasilaczami 12V (bo nie sądzę żeby te 0.5-0.7 volta robiło różnicę).
Sam komputer w idle według wskazań z miernika energii bierze około 4-6W, odpaliłem na kilka sekund stress test w CPU-Z i komputer się nie wyłączył ale nie chcę męczyć power banka gdyż jest to zwykła chińska skorupa o nieznanej mi jakości wykonania...
edycja: z tym, że ja mam podłączony jedynie dysk SSD na USB 3.0 (USB->SATA), czyli pewnie okolice 2-3 watów i dysk NVMe w przejściówce PCIe-> M.2 NVMe czyli kolejne 2-3 waty, myślę że do czegoś bardziej prądożernego (jakieś dyski podpięte pod złącze PWR, karty sieciowe 10Gbit pod PCIe) będzie trzeba załatwić inne źródło zasilania.
No i pięknie. W weekend podłącze i u siebie pod zasilacz labo i zobaczę jaki jest prąd.
P. S.
Idealnie w czas info od Ciebie bo właśnie chciałem wyprowadzić drugie złącze zasilania any wchodzić na to gniazdo atx.
Zostaje jedynie kwestia usypiania dysków przed shut-downem...
Ale to już kwestia proxmox że dlaczegos nie daje komendy spin down jak robi shutdown.
Sprawdź jak pójdzie to u ciebie z zewnętrznym zasilaniem, jestem bardzo ciekaw.
No to mamy tak:
Po pierwsze FUTRO S940 chodzi w moim przypadku stabilnie przy 12V DC podanym bezpośrednio na standardowe gniazdo zasilania. Płyta główna w wersji D3543-A1 (odczytane z opisu na płycie).
Na źródło zasilania robił zasilacz "laboratoryjny" czyli potrafiący trzymać zadane napięcie w trybie CV. Konkretnie ustawiłem 12,5V po paru testach przestawił się na 12,6V.
FUTRO pracowało pod kontrolą Proxmox. I teraz wskazania z zasilacza pod obciążeniem (testy za pomocą aplikacji "stress") wyglądają tak:
proxmox idle
12.5V
0,31 A
4W
proxmox 100% CPU
12.5V
1A
12,6A
proxmox 100%CPU + SSD (2,5 cala, zasilanu z USB)
12.6V
1.27A
16,1W
proxmox 100% CPU + SSD - MAX peak
12.6
1.62A
20W
Testów z grafiką nie robiłem bo musiałbym wirtualny system z GUI postawić. Nie robiłem też testów najniższego możliwego napięcia od którego rusza i przy jakim chodzi stabilnie. Tu wyszedłem z założenia, że 12,5V DC to tak standardowo z zasilacza regulowanego wyjdzie.
[EDIT]
"Wyłączone" FUTRO po "shutdown" proxmox
Power Off
12,6V
0,08A
1W
UWAGA: Wstaje i działa stabilnie przy 11.9V DC
Według producenta Kontron płyty powinny wstać w zakresie " DC-IN (wide range) 8-36 V"
No nie koniecznie właśnie. Z dokumentacji wynika że ten model płyty właśnie nie
a wstaje ![]()
Spróbuj na 9V, jestem na 99% pewny że poleci.
Nie mowie, ze nie poleci, zapewne masz rację. Jedyne co, że nie do końca jest to zgodne ze specyfikację płyty. Tak czy inaczej dla mnie 12V to optimum bo takie mam zasilanie backup/buforowe a dodatkowo mega prosto złożyć ups dc 12V do 3A.
Hej, jestem świeżakiem i analizuję jak konfigurować swoje S940. Zauważyłem, że większość ludzi chcących podłączyć 2 dodatkowe dyski (ponad systemowy gdzie większość używa slotu M.2 SATA) używa adaptera M.2 A+E na 2xSATA. Z tego co wyczytałem prędkość max na PCIe 2.0 x1 to 500MB/s a standardowe dyski SATA mają prędkości ok 550MB/s więc z tego co rozumiem obcinamy sobie prędkości o połowę. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby podłączyć jeden dysk do tego adaptera (aczkolwiek nie wiem czy wtedy wysyci całe PCIe czy statycznie złącze jest podzielone na pół) a drugiego dysku nie podłączyć pod wewnętrzne USB 3.0 które powinno mieć prędkości 625MB/s? Są gotowe przejściówki, nie trzeba lutować a i zasilanie jest załatwione. Jedynie adapter internal usb 3.0 to SATA jest duży, nie wiem czy wejdzie do środka.
Jeżeli źle kombinuję to dajcie znać. A może po prostu bottleneck będzie w innym miejscu i nie warto się bawić?
Nie, USB 3.0 to ty nie uzyskasz 600MB/s. Jak już to ok 100-200MB/s. Podłącz sobie zwykły dysk czy pendrive pod USB i zobaczysz.
Dysk SSD spokojnie daje radę 450 MB/s przez USB 3.1 Gen1 (USB 3.0).
Tyle uzyskuję przy dużych plikach na SSD MX500 w starym laptopie.
Oczywiście ten max 100-200MB/s przez USB 3 to bzdura totalna co zostało na szczęście wyprostowane...
Co ciekawe Futro S940 podłączone pod zwykłą ładowarkę PD USB-C + "trigger" na 12V 5.5x2.5
pobiera mniej energii niż z zasilaczem 19V, pewnie unikamy strat na konwersji 19V->12V
Tutaj post z reddita, gdzie ktoś zmierzył różnicę w poborze mocy na N100 (z 6.45W na 4.2W)
Oczywiście ten max 100-200MB/s przez USB 3 to bzdura totalna co zostało na szczęście wyprostowane...
Świetnie. Macie futro, macie oczywiście dysk na usb 3.0, udowodnijcie mi proszę że się mylę i wyciągacie więcej z tego dysku po USB 3.0 podłączonego do futro S940.
pobiera mniej energii niż z zasilaczem 19V, pewnie unikamy strat na konwersji 19V->12V
Tutaj post z reddita, gdzie ktoś zmierzył różnicę w poborze mocy na N100 (z 6.45W na 4.2W)
Ok , tyle ,że zasila 14V ,a nie 12.... ( bo poniżej 14V zaczyna być brak regulacji na szyną 12V , wiadomo ,że musi być róznica ,żeby regulator mógł regulować...)
Szkoda ,że nie wpiął się bezpośrednio do szyny 12V z pominieciem tej wejściowej przetwornicy na 12V...
Z drugiej strony możnaby wszystkie przetwornice pominąć i wpiąć się bezpośrednio za nimi , mierzyć moce i je zsumować. Jasne ,że wyjdzie mniej , ale pomijamy ważną rzecz ,czyli straty na zasilaczu....
W skrajnym przypadku wytworzenie 14V powoduje większe straty na tym zasilaczu niż wytworzenie 19V , i wtedy nic nie zyskujemy na końcu....
Adam1394 napisał/a:Oczywiście ten max 100-200MB/s przez USB 3 to bzdura totalna co zostało na szczęście wyprostowane...
Świetnie. Macie futro, macie oczywiście dysk na usb 3.0, udowodnijcie mi proszę że się mylę i wyciągacie więcej z tego dysku po USB 3.0 podłączonego do futro S940.
A proszę bardzo!
Ok, zwracam honor.
Ktoś próbował coś walczyć z tym mPCIe?
Potwierdzam działanie terminala na napięciu 9V (DC).
Niestety po przelutowaniu gniazda PCIe z x1 na x4, nadal mamy tylko jedną dostępną linię (gniazdo trochę poturbowane ale sprawne).
https://i.imgur.com/P9PuGyP.jpeg
Nie naruszyłeś właśnie tych następnych pinów?
Piny całe, jedynie plastik trochę przyjarany.
Na 99% chodzi pewnie o jakieś switche do przelutowania ale bez dokumentacji płyty to niestety zgaduj-zgadula, tak więc temat odpuszczam narazie.
Cześć,
Mam problem ze swoim S940 Futro. Próbuję dołożyć mu jakąś kartę (minimum 2 porty 1G, to mi w zupełności wystarczy), ale przez ten slot PCI-e na płycie nic nie chce mi wykryć.
Próbowałem:
10Gtek na PCIe 1x (Intel 82576) - nowa
HP NC360T - PCIe 4x (Intel 82571EB) - używka
HP 331T - PCIe 4x, (Broadcom BCM5719, podobno) - używka
Z dwoma pierwszymi się włącza, ale w dmesg/lspci śladu po nich nie ma.
Ostatnia pojedyncze piki co jakieś 2s i nie włącza się nawet.
Riser pasywny https://allegro.pl/oferta/riser-pcie-ka … 8136168835
Wyciągnąłem płytę główną z obudowy, wsadziłem te karty bezpośrednio i efekt taki sam na wszystkich (myślałem, że to wina risera).
Zastanawiałem się też nad tym:
https://www.amazon.pl/KALEA-INFORMATIQU … mp;sr=8-40
bo złącza M2+E raczej WiFi ani BT nie obsadzę, także jest puste. Ale nie wiem za bardzo skąd to zasilić.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Ostatecznie zostaje M2 A+E -> RJ45, na jakimś Intel 211
https://www.amazon.pl/KALEA-INFORMATIQU … amp;sr=8-1
Ale przydałyby mi się 3 gniazda RJ45, tak będę miał 2.
Macie może jakieś sprawdzone karty, które działają z Futro S940?
Nie wiem czy to wina płyty, risera czy samych kart, nie mam innego PCta żeby sprawdzić riser/karty.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc