51

Odp: Docker w OpenWrt

Czy ktoś może mnie nakierować, czemu ustawiam w make kernel_menuconfig EXT4 FS Security

co skutkuje wpisami w /openwrt/target/linux/mediatek/mt7623/config-6.1 :

CONFIG_EXT4_FS=y
CONFIG_EXT4_USE_FOR_EXT2=y
# CONFIG_EXT4_FS_POSIX_ACL is not set
CONFIG_EXT4_FS_SECURITY=y
# CONFIG_EXT4_DEBUG is not set

a finalnie tego nie ma w
/openwrt/build_dir/target-arm_cortex-a7+neon-vfpv4_musl_eabi/linux-mediatek_mt7623/linux-6.1.81/.config

CONFIG_EXT4_FS=y
CONFIG_EXT4_USE_FOR_EXT2=y
# CONFIG_EXT4_FS_POSIX_ACL is not set
# CONFIG_EXT4_FS_SECURITY is not set
# CONFIG_EXT4_DEBUG is not set

???

52

Zrób menu kernel_menuconfig i sobie zaznacza.

Opcja może zależeć od czegoś innego czego nie masz zaznaczonego, więc ostatecznie znów się wyłącza. Zrób to przez kernel_menuconfig, jeżeli nie będziesz mógł włączyć to sobie w helpie zobaczysz przez co nie możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Cezary napisał/a:

Zrób menu kernel_menuconfig i sobie zaznacza.

Opcja może zależeć od czegoś innego czego nie masz zaznaczonego, więc ostatecznie znów się wyłącza. Zrób to przez kernel_menuconfig, jeżeli nie będziesz mógł włączyć to sobie w helpie zobaczysz przez co nie możesz.

W menu kernel_menuconfig się trwale zaznacza.

W helpie jest zależność od:

Ext4 Security Labels
CONFIG_EXT4_FS_SECURITY:                                                                                                                                                                                                             

Security labels support alternative access control models                                                                                                                                                                           
implemented by security modules like SELinux.  This option                                                                                                                                                                           
  │ enables an extended attribute handler for file security                                                                                                                                                                              │
  │ labels in the ext4 filesystem.                                                                                                                                                                                                       │
  │                                                                                                                                                                                                                                      │
  │ If you are not using a security module that requires using                                                                                                                                                                           │
  │ extended attributes for file security labels, say N.                                                                                                                                                                                 │
  │                                                                                                                                                                                                                                      │
  │ Symbol: EXT4_FS_SECURITY [=y]                                                                                                                                                                                                        │
  │ Type  : bool                                                                                                                                                                                                                         │
  │ Defined at fs/ext4/Kconfig:83                                                                                                                                                                                                        │
  │   Prompt: Ext4 Security Labels                                                                                                                                                                                                       │
  │   Depends on: BLOCK [=y] && EXT4_FS [=y]                                                                                                                                                                                             │
  │   Location:                                                                                                                                                                                                                          │
  │     -> File systems                                                                                                                                                                                                                  │
  │       -> The Extended 4 (ext4) filesystem (EXT4_FS [=y])                                                                                                                                                                             │
  │         -> Ext4 Security Labels (EXT4_FS_SECURITY [=y])                                                                                                                                                                              │
  │ Selected by [n]:                                                                                                                                                                                                                     │
  │   - EXT3_FS_SECURITY [=n] && BLOCK [=y] && EXT3_FS [=n]       

A i tak się to nie ustawia w kompilacji.

54

Nie włączyłeś czegoś co tą opcję wyłącza?

55

Cezary napisał/a:

Nie włączyłeś czegoś co tą opcję wyłącza?

Nie. Ext3 jest wyłączone, Block włączone.

Inne zmiany w kernelu normalnie się aplikują.

56

Nie rozumiem tej walki, zanotowałem ten sam problem i rozwiązanie jest łatwiejsze, jak pisałem wcześniej wystarczy zaklikać obsługę ext3/ext4 w dockerd i skompilować paczkę ponownie.

https://i.imgur.com/04xB8yM.jpeg

https://i.imgur.com/gnhva09.jpeg

https://i.imgur.com/7ykv5dC.jpeg

57

RafalB napisał/a:

Nie rozumiem tej walki, zanotowałem ten sam problem i rozwiązanie jest łatwiejsze, jak pisałem wcześniej wystarczy zaklikać obsługę ext3/ext4 w dockerd i skompilować paczkę ponownie.
]

Czyli
CONFIG_DOCKER_STO_EXT4=y

Już leci kompilacja - zobaczymy, czy pomoże.

58

pomogło, kontener się instaluje i uruchamia

To, co pisali na wątku na githubie to po prostu nieprawda - "Here's the cuase CONFIG_KERNEL_EXT4_FS_SECURITY is not the default setting for OpenWrt's kernels"

Nie chodziło o kernel, tylko o obsługę ext3/ext4 w dockerd.
Czyli
CONFIG_DOCKER_STO_EXT4=y w standardowym .config

Dzieki RafalB.

59

RafalB napisał/a:

https://i.imgur.com/04xB8yM.jpeg

https://i.imgur.com/gnhva09.jpeg

https://i.imgur.com/7ykv5dC.jpeg

Czesc, dopiero zaczynam z openwrt, dockera uzywam do swoich rzeczy( generalnie jako przyszly lab pod zbawe z bazami danych) ale totalnie nie ogarniam tego jak mialbym skompilowac paczkę ręcznie, mam ten sam blad z ext4 i tak mnie to irytuje ze nie moge? Mógłbyś porzucic jakies linki coby mnie nakierowało jak dorzucic obsluge ext4 bo mnie krew zaleje wink, podstawy linuxa znam, ale na openwrt jakos mi to nie idzie:/?

60

Kompilujesz sam pakiet: robisz zgodnie z poradnikiem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja kompilujesz dla danego urządzenia którego masz, robisz make menuconfig, zaznaczasz powyższe opcje i kompilujesz sam pakiet dockera.

61

Cezary napisał/a:

Kompilujesz sam pakiet: robisz zgodnie z poradnikiem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja kompilujesz dla danego urządzenia którego masz, robisz make menuconfig, zaznaczasz powyższe opcje i kompilujesz sam pakiet dockera.

Dobra to juz cos,  dzięki bede kombinował

62

Używaj wersji stabilnych.
Na snapshotach ciągle cos nie działa z dockerem.

63 (edytowany przez krynio 2025-04-08 15:41:57)

Prubóję zainstalować portainer.
Na raspberry pi robi się tak:

sudo docker pull portainer/portainer-ce:latest
sudo docker run -d -p 8000:8000 -p 9443:9443 --name=portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce:latest

Jak to dostosować do openwrt?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

64

Tak samo, tylko bez sudo.

65

Instalacja portainer przebiegła pomyślnie.
Lecz jak zrobię
docker stop $(docker ps -a -q)
docker start $(docker ps -a -q)
to w jednym miejscu doastaję taki błąd

Error response from daemon: failed to create task for container: failed to create shim task: OCI runtime create failed: runc create failed: unable to start container process: exec: "/bin/bash": stat /bin/bash: no such file or directory: unknown

Error: failed to start containers: bc2c10d0e3bf

Nie wiem czy błąd jest związany z nextcloud który wcześniej instalowałem czy portainer.
Patrzę w /bin i faktycznie nie ma tam pliku bash. Pewnie nie wystarczy że go utworzę?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

66

Możesz go tylko utworzyć, choć on raczej woła basha przez jakieś skrypt który chce wykonać. Po coś, nie wiem po co.

67

A mogę go zainstalować? opkg install bash
Czy może jeśli tak zrobię to niesie za sobą jakieś konsekwencje.

68

Możesz go też zainstalować smile masz miejsce na to.

69

co moze byc przyczyna ze nie moge sie polaczyc z docker pod adresem 3010 ?

root@GL-MT3000:~# docker ps
CONTAINER ID   IMAGE                  COMMAND                  CREATED       STATUS          PORTS                                                                                            NAMES
5260ee5f388f   openspeedtest/latest   "/docker-entrypoint.…"   4 hours ago   Up 10 minutes   8080/tcp, 0.0.0.0:3010->3000/tcp, :::3010->3000/tcp, 0.0.0.0:3011->3001/tcp, :::3011->3001/tcp   openspeedtest

70

Np. nie pomiędzy lan a dockerem nie masz forwardingu w firewallu.

71

mario12 napisał/a:

Zaktualizowałem dockermana z repo lisaac/luci-app-dockerman i pojawiły się dodatkowe ustawienia. Do listy dozwolonych interfejsów dodałem domowy vlan i od teraz mam dostęp do kontenerów. Wygląda na to, że domyślna konfiguracja firewalla u mnie nie działała tak jak trzeba.

https://i.postimg.cc/vTLVZfHz/Screenshot-2022-11-28-00-57-15.png

zrobiłem tak jak kolega opisał i wszystko ładnie ruszyło , dzieki i pozdro

72

Nie przepadam się za luci. Aczkolwiek ten dodatek dockerman wydaje się sporym ułatwieniem.
Mam czyste openwrt i easyconfig który uwielbiam. Pytanie czy nie mając luci jestem w stanie uruchomić sam dockerman.

73

Nie, musisz mieć choć minimalne luci.

74 (edytowany przez jaketherake 2025-07-29 16:27:45)

Chciałbym się pobawić dockerem na BPI-R4, które robi u mnie za router i mini nas (podpięty dysk nvme z filmami i zdjęciami). Teraz chciałbym wykorzystać używany nmve (EXT4) jako miejsce katalogu root dockera. Czy muszę na dysku nvme zrobić oddzielną partycję i ją zamontować jako /opt/docker czy mogę po prostu wskazać dowolny katalog na zamontowanym już dysku nvme?

75

Jak to w linuksie - możesz dowolny katalog zbindować do innego. Lub po prostu wskazać inne miejsce gdzie docker trzyma swoje rzeczy.