1 (edytowany przez Ari93 2025-03-25 22:28:32)

Temat: Problem z połączeniem przez PPPoE ze światłowodem HFC i jego wydajność

Witam. Chciałbym krótko ale... Niedawno zmieniłem dostawcę tego samego internetu (po tym samym kablu itp), nowy dostawca zamiast modemo-ruteru dostarczył mi i modem i ruter; wielkie dwa klocki. Natychmiast stwierdziłem że chyba go... i postanowiłem pierwszy raz połączyć się z internetem SAM, swoim ruterem Netgear R6350 na najnowszym buildzie OpenWrt 24.10 wgranym na świeżo; z konfiguracji przeniosłem jedynie zapisane stałe adresy ip urządzeń, nawet adresów DNS nie ustawiałem póki co.

Problem był już na dzień dobry bo z pół godziny trwało kombinowanie aby połączyć się z internetem "a to może konsultant pomylił O z 0..." ale jednak nie, w końcu połączenie raczyło się skonfigurować i zadziałać. Pierwszy problem polega na tym że to nie działa tak jak bym tego oczekiwał tzn. tak, procesor nie wyrabia ale włączyłem Programowy flow offloading i póki co ten temat zostawię na później. Chodzi o to że strasznie długo się łączył, jak już się połączył to ping do wp.pl wygląda tak:

Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=46ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=40ms TTL=59
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=39ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=46ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=19ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=21ms TTL=59
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=44ms TTL=59
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=49ms TTL=59
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=41ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=40ms TTL=59
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=37ms TTL=59
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=37ms TTL=59
Request timed out.
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=41ms TTL=59
Request timed out.

W między czasie widziałem że on MTU różne ustawiał; raz 1500, raz 1496 czy coś takiego, innym razem chyba było ponad 1500 więc oprócz nazwy połączenia i hasła ustawiłem to MTU na 1500 bo stwierdziłem że on na "automacie" nie może trafić dlatego połączenie tak długo trwało. Nie wiem co i jak; w końcu zaczęło działać.
Bywają dziwne lagi, YT na tv potrafi się zatrzymać, w info panelu widzę że połączenie odnawia się tak raz dziennie czy na dwa dni; chyba dziwne. Obecne trwa 3h, internet praktycznie się skończył a ping wygląda tak jak wyżej wklejałem; pojawia się i znika non stop.
W dzienniku systemowym mam całe mnóstwo wpisów tego typu:
Mon Mar 24 08:59:53 2025 daemon.warn odhcpd[2596]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Chatgpt zasugerował jakieś problemy z IPv6 ale od dostawcy mam tylko v4 a w lokalnej chyba jest wszystko w porządku; generalnie tego w ogóle nie ruszałem. Nie mam już siły z tym walczyć i przed ostatecznym połączeniem rutera od dostawcy postanowiłem tu napisać. Powstrzymało mnie jeszcze to że problemy zaczęły się w sumie u poprzedniego dostawcy; yt na telefonie potrafił się zatrzymać pomimo dobrego zasięgu albo np. przeglądając okazje na pepperze obrazki się nie wczytywały gdzie odpalając speedtesta miałem ponad 200Mb/s.

W tej chwili jak pisze tego posta internet magicznie wrócił, pingi ładnie lecą a w logach nie ma nic konkretnego poza tym że cały czas pojawiają się kolejne wpisy "daemon.warn odhcpd[2596]: No default route present..."

Teraz główne pytanie brzmi; czy ja coś mogłem źle ustawić łącząc się po PPPoE? Mogę coś zrobić lepiej żeby łączył się szybciej i żeby nie robił takich cyrków jak z pingami wcześniej? Co oznacza ten błąd w logach? Dlaczego internet tak dziwne przerywa jak przykład z pepperem? Możliwe że mi siada WiFi 5GHz? Wcześniej mając internet 300Mb/s osiągałem tą prędkość bez problemu, obecnie mając 600Mb/s wyciągam bez flow offloading po kablu ok 350Mb/s, z flowem jest to 640Mb/ a po WiFi w obu przypadkach rzadko kiedy przekraczam 200Mb/s; może to być spowodowane przez to połączenie po PPPoE? Czy możliwe jest że coś się dzieje po prostu od dostawcy internetu?

No i wracając do tematu wydajności; szperając na forum i w necie doszedłem do wniosku że fajnie by było wstawić sprzęt w stylu Flinta 2 GL-MT6000; czy on byłby w stanie ogarnąć pełną prędkość po PPPoE wraz z QOS itp no i to wszystko po WiFi? Uff... Pozdrawiam

edit
aha -,- internet mam obecnie od T-Mobile od Polskiego Światłowodu Otwartego

2

Odp: Problem z połączeniem przez PPPoE ze światłowodem HFC i jego wydajność

To od ipv6, jak nie używasz to wyłącz demona:

/etc/init.d/odhcpd stop
/etc/init.d/odhcpd disable

Ale ten komunikant nie ma nic wspólnego z twoimi problemami z połączeniem, ja bym obstawiał że masz złe MTU ustawione.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-25 22:54:09)

Komunikat ' No default route present' nie świadczy o niczym złym.
Możesz się go pozbyć wyłączając dhcp dla ipv6.

Na jakim sprzęcie sprawdzasz prędkość? Sugeruję nowszy laptop z WIFI6, wtedy 600 Mbps będzie bez problemu.

4

Cezary napisał/a:

To od ipv6, jak nie używasz to wyłącz demona:

/etc/init.d/odhcpd stop
/etc/init.d/odhcpd disable

Ale ten komunikant nie ma nic wspólnego z twoimi problemami z połączeniem, ja bym obstawiał że masz złe MTU ustawione.

Ok, demon wyłączony, pewnie pomogło.
Ustawienie MTU skasowałem, ustawił chyba na 1492 i o dziwo połączenie z internetem ustanowił natychmiast. Ok... to obserwujemy.

adreskontaktowy napisał/a:

Na jakim sprzęcie sprawdzasz prędkość? Sugeruję nowszy laptop z WIFI6, wtedy 600 Mbps będzie bez problemu.

Sprzęt to Nothing Phone (2) z Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 oraz iPad Ari 3 2019 z Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. 300Mb/s wyciągały bez problemu, wcześniej miałem kanał na auto (czyli 100) a nowy openwrt stwierdził że jak auto to walnie sobie kanał... 149? Czy coś jeszcze wyżej? Stwierdziłem że o, super, nie widziałem jeszcze nigdy sieci na takim kanale no i nie zobaczyłem ;d po godzinie ustawiłem 100 (oczywiście szerokość 160MHz).

Co do laptopa to osobny temat którym kiedyś chciałem się zająć; mam Thinkpada T480s i wstawiłem mu max co się da ze względu na dwa wcięcia; Intela AX200 czyli karta z 6E, AX211 z WiFi 7 już nie wejdzie i tenże AX200 internet odbiera absolutnie tragicznie; kilka Mb/s do w porywach 30-50Mb/s i to zarówno na windowsie jak i linuxie ALE wysyłałem coś niedawno na serwer co stoi pod ruterem; połączony skrętką 1Gbps i leciało prawie 60MB/s... jak znajdę czas może jutro spróbuję się temu przyjrzeć.

5

U mnie na przykład MTU na PPPoE  wynosi 1480. Podczas roszad w przejmowaniu mojego ISP przez innego były problemy kiedy zestawiało się na 1492. Więcej niż 1492 na PPPoE mieć nie możesz. Teraz już za każdym razem dostaję 1480 i nie ma problemów.
Sprawdź czy po kablu nie masz problemów.

6

jeszcze wyżej? Stwierdziłem że o, super, nie widziałem jeszcze nigdy sieci na takim kanale no i nie zobaczyłem ;d po godzinie ustawiłem 100 (oczywiście szerokość 160MHz).

W europie nie ma 160MHz na paśmie w którym nasz 149 kanał. Nic dziwnego że się nie uruchomił.

7

xury napisał/a:

U mnie na przykład MTU na PPPoE  wynosi 1480. Podczas roszad w przejmowaniu mojego ISP przez innego były problemy kiedy zestawiało się na 1492. Więcej niż 1492 na PPPoE mieć nie możesz. Teraz już za każdym razem dostaję 1480 i nie ma problemów.
Sprawdź czy po kablu nie masz problemów.

To może też spróbuję z tym 1480. A kablu to którym? RJ z modemu do rutera czy koncentrykiem do modemu? Internet dalej przerywał, nie zdążyłem sprawdzić pinga jak działa bo internet wrócił ale w tym czasie telewizja kablowa która idzie po tym samym koncentryku działała bez problemu więc sam kabel bym chyba wykluczył.

A właśnie co do 160MHz; kiedyś była opcja 80+80MHz, dlaczego zniknęła?

I co do laptopa to oczywiście pomyliłem modele; mam AX210 a wstawić chciałem BE200 niemniej karta działa tak w piku do 300Mb/s średnio trzymając się bardziej 100Mb/s, tak też to wyglądało przy pobieraniu z serwera, dzisiaj mam luźniejszy dzień to będę jeszcze testował.

8

Łatka jest zgłoszona do 80+80, ale nie każdy sprzęt kliencki to obsługuje. Więc i tak to może być kwiatek do kożucha.

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-27 13:59:30)

WIFI5 świetnie mi działał na 149 kanale, oczywiście na 80 MHz.
WIFI6 z 160 Mhz już nie poszedł na 149, musiałem zejść niżej, najwyżej udało się ustawić kanał 128.
Z WIFI7 są chyba obecnie największe problemy, bo z tego co wiem w EU jest certyfikowany tylko jeden kanał.

Osobiście uważam, że najkorzystniej jest ustawić jak najwyżej, a zazwyczaj porażką jest pozostawienie 36 lub 100, gdzie są praktycznie wszyscy i tam osiągniemy zazwyczaj najniższe prędkości.

10

Szerokość 160MHz na kanale 149(163) jest dozwolona tylko dla US. Ale i tak większość klientów nie jest w stanie zestawić takiego połączenia bo ma nieaktywny kanał 177.

Co do wyższych częstotliwości to jakiś tam spadek jest, więc nie zawsze wyższa częstotliwość jest lepsza: https://www.cisco.com/c/en/us/solutions … heycompare

11 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-27 22:27:50)

Nie chodziło mi o to, że wyższa częstotliwość daje wyższe prędkości, ale o to, że na wyższych kanałach jest mniej routerów (mniejsze korki).
Przykładowo, przy 2,4 GHz najlepszy sygnał i prędkość osiągam na 1-szym kanale, oczywiście wtedy, gdy w eterze jest cisza.

12

Witam po nieco dłuższej przerwie. Wszystko wskazuje na to że mój Netgear R6350 kończy żywot... już drugi router w mojej karierze. Najprawdopodobniej wszystkie problemy powoduje on, póki co zaczynam powoli przerzucać się na router dostawcy ale na dzień dobry widać że wspomniany wcześniej laptop bez zająknięcia w ułamku sekundy rozbujał się do 620Mb/s i trzymał prędkość jak od linijki a na Netgearze od dość dawna tą prędkością zawsze mocno szarpało.
Także wydaje mi się że temat się rozwiązał ewentualnie kiedyś można pobawić się w diagnozę... w poprzednim ruterze udało mi się go uzdrowić przelutowując pamięć flash na nową 16MB, tutaj coś się da jeszcze zrobić?

13

Po prostu potrzebujesz router o większej mocy.

14

No właśnie chyba nie, kilka dni temu wpiąłem ruter tmobile więc netgear znowu rozprowadzał internet standardowo, z rj45 i połączenia dhcp i bez zmian. Okazyjne odcinanie neta i problemy z prędkością po wifi; nawet teraz pomieszczenie obok; netgear wyciąga prędkości 100, 140, 160, 170, 150, 190, 170Mb/s a tmobile cały pomiar 620Mb/s.  Dzisiaj w południe w pracy szukałem filmów na immichu (coś jak zdjęcia googla) to po 5min urwało mi połączenie z domem, po jakiejś godzinie zauważyłem że znowu działa. Już w domu 10min yt na tv i zaś zerwało, odpiąłem kabel, połączyłem po wifi do tmobile i bez problemu dokończyliśmy. Zdecydowanie za dużo tu jest tych dziwnych problemów tym bardziej jak wspomniałem wyżej; system na świeżo wgrany i poza ustawieniem stałych ip tu nie mam jak wcześniej wireguarda czy np. DoH.

Chyba że ruter się z czasem za bardzo "zmęczył" kilkoma urządzeniami na stałe połączonymi po wifi jak lampki, oczyszczacz powietrza, wentylator czy soundbar.