1

Temat: Galeria zdjęć na Openwrt

Czy jest jakaś przeglądarka zdjęć w stylu galerii zdjęć którą można zainstalować na Openwrt "najprościej" chyba na docker.
Widzę że na forum jest opis instalacji nextcloud. Pytanie czy to jest bardziej chmura wymiany plików (wspólna praca nad plikami). Czy może to również posłużyć jako galeria zdjęć. Wymagania nie są duże, wystarczy zwykłe wyświetlanie zdjęć pogrupowanych, a jak będzie możliwość dodania opisu to już w ogóle super.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Galeria zdjęć na Openwrt

Poszukaj jakiegoś projektu który ideologicznie ci pasuje i zobacz na dockerhubie czy jest obraz do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nextcloud ma galerie zdjęć i to jedną z lepszych. W ogóle nextcloud może Ci zastąpić chyba wszystkie usługi googla.
ale.. Nie polecam Ci używać openwrt jako systemu gdzie hostujesz usługi dla użytkowników. W ogóle nie polecam używać tam dockera. Też na początku chciałem dokładać do openwrt kolejne usługi bo miałem to na minipc. Ale to nie jest system do tego. Postawienie czegoś bezpiecznie i stabilnie to droga przez mękę i moim zdaniem strata czasu. Lepiej jest postawić openwrt w maszynie wirtualnej w proxmox. Ale jeszcze lepiej ogarnąć sobie porządny router i tam dać samo openwrt a wszystkie usługi na osobnym sprzęcie, np minipc. I ja taka drogę finalnie wybrałem.

4 (edytowany przez krynio 2025-04-07 12:52:51)

Dzięki za info. Mam dobry router z openwrt tylko do WiFi i oddzielnie mini pc x86, też z openwrt i zainstalowanymi różnymi usługami. Trochę się tego nazbierało.
Pewnie masz rację, wiem że proxmox jest na topie. Lecz nie znam proxmox-a i to byłaby kolejna rewolucja w mojej sieci, a jestem na etapie finalizowania obecnej rewolucji wink.
To co mam obecnie kosztowało mnie sporo czasu korzystając ze wsparcia innych osób. Także może kiedyś przyjdzie czas na kolejną rewolucję, lecz nie teraz. Natomiast nextcloud-em się zainteresuje.

PS. Wiesz może czy w nextcloud można dodawać opis pod zdjęciem?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5

Można robić opisy, targować AI, rozpoznawać twarze, przypisywać lokalizację i wiele innych.
Ps. Bariera wejścia w proxmox nie jest wysoka.
Poczytaj https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/ sporo możesz włączyć właściwie wklejajac komendę w terminal (to jednak są skrypty które instalują Ci oprogramowanie także warto je rozumieć albo chociaż spytać AI o zagrożenia) .
Zobacz sobie też taki projekt casaos

6

W truenas scale też są jakieś pluginy od galerii, co prawda nie sprawdzalem jeszcze, pewnie są z dockera ale to żaden problem w działaniu. Asustor czy synology też ma fajne apki od galerii. Odkąd u rodzinki postawiłem najtańszego as6102t to są zadowoleni, dzieci mają bajki, starzy mają filmy, muzykę do soundbara, glaria, licka na cztery kamery w cenie, home assistant. 12+4TB.  Na openwrt to  nextcloud i chyba tyle.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

PhotoPrism ma dobre opinie, ale to raczej do odpalenia nie na OpenWrt.
Tutaj demo: https://demo.photoprism.app/library/browse

8

frutis napisał/a:

PhotoPrism ma dobre opinie, ale to raczej do odpalenia nie na OpenWrt.
Tutaj demo: https://demo.photoprism.app/library/browse

Silnik galerii na micrusie z tunelem do routera z podpiętym dyskiem? Brzmi szalenie... Szalenie tanio i ciekawie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9 (edytowany przez hokisho 2025-04-07 15:09:31)

Polecam CasaOS https://casaos.zimaspace.com/ i kontener PhotoPrism

ale to nie na OpenWRT

10

hokisho napisał/a:

Polecam CasaOS https://casaos.zimaspace.com/ i kontener PhotoPrism

ale to nie na OpenWRT

Bez przesady, https://hub.docker.com/r/photoprism/photoprism

11

No właśnie miałem pytać. Przeglądam hub.docker.com i czym się kierować czy dany program wystartuje na openwrt, architekturą ?.
Ja openwrt mam na mini pc x86-64 z intelem na pokładzie i dyskiem SSD itd. O zasoby sprzętu raczej się nie boję. Lecz nie wiem czy mogę instalować wszystko?, czy tylko konkretnie to co jest na architekturę x86-64.

12

To co jest na x86/64

13

w tym wszystkim  co potrzebujesz to nextcloud  jest bez konkurencji   - po prostu wymiata  , to nie jest tylko galeria   .  Wiem co pisze bo  tez mam miniPc   i  postawiłem na nim na poczatek ,  DSM  natywnie   ale jakoś ta " religia "  do mnie nie przemówiła  = trzeba miec 2 apki w tel. by tym zarzadzać  , osobno galeria , osobno pliki .   Zrezygnowalem  , postawiłem na debiana   , z pewnych wzgledów  tez zrezygnowalem  . Aktualnie  mam openwrt  - jako system  domowego serwera  + docker    : na nim własnie mam Nextcluda , HA  i kilka mniejszyszch  .   OpenWrt ma  w luci dość dobrze  zrobiony dodatek do dockera  , nawet nie wiem czy nie  lepszy od Portainer  - robi co ma robić . Wracajac do Nextcluda  to nie tylko  galeria , to również , apka na telefon , synchronicacja  miedzy  koputerami , kopie zapasowe . Np. wysylajac pliki z tel. na serwer od razu masz je tez na laptopie  , jest to dosc  wygodne .  Jest cała masa dodatków , np.  super dodatek Wspomnienia gdzie w różny sposob można  prezentowac zdjecia , edytowac , usuwac metadane  ,  dodatek muzyka  - playlisty , radio  i  wiele innych . 
Jest tylko jedno ale  - Docker ma takie ogranicznenie że obraz jaki stawiasz musi być  zbudowany z obcjami ktore potrzebujesz , bo nie zawsze  jest pózniej mozliwe  dorobieie jakieś  funkcjonalności  . Generalnie  wg. mojej opini  najlepiej mieć wszystko natywnie ale  czasem po prostu szybciej i  łatwiej  jest  z Dockerem .  Docker jest mega wygodny.

14

Zainstalowałem nextcloud wg instrukcji z eko.one.pl poszło od strzała. Wybrałem tą domyślną bazę Lite.
Utworzyłem album Test w którym są 3 zdjęcia. Następnie klikam na udostępnij i na Kopiuj link publiczny.
Dostaję komunikat Skopiowano link publiczny. Ale w rzeczywistości się nie skopiowało. Tzn wkleja się to co było przed tym kliknięciem skopiowane. Co dziwne jak najadę kursorem myszki na kopiuj link publiczny to wyświetla się link dość długi, ale nie kopiuje. Nie sposób go zapamiętać... Też tak masz?.

15

dziala prawidlowo - przykładowy link  http://192.168.1.118:8888/apps/files/fi … inoESPfoto
spróbuj  z innej przegladrki , albo w trybie prywatnym  , albo zobacz kod QR kode   od razu z telefonu  - to otworzy Ci sie udostepniony  zasob

16

ad2014 napisał/a:

Jest tylko jedno ale  - Docker ma takie ogranicznenie że obraz jaki stawiasz musi być  zbudowany z obcjami ktore potrzebujesz , bo nie zawsze  jest pózniej mozliwe  dorobieie jakieś  funkcjonalności  . Generalnie  wg. mojej opini  najlepiej mieć wszystko natywnie ale  czasem po prostu szybciej i  łatwiej  jest  z Dockerem .  Docker jest mega wygodny.

No właśnie istota dockera polega na tym, że obraz z którego korzystasz możesz w dowolnym momencie przebudować i dodać jakieś opcje przy zachowaniu konfiguracji.

Docker daje Ci izolacje i bezpieczeństwo, ale nie jak Wy robicie wszystko z konta root.

krynio, jak ja konfiguruje coś i mam jakieś błędy albo nie wiem jak coś zrobić to pytam AI i mam od razu asyste. Piszę mu na przykład, że coś instaluje na danym systemie i że mam problem, wklejam błędy i on mi podpowiada jak to rozwiązać. Jest dużo różnych narzędzi. Zobacz sobie to darmowe https://gemini.google.com/
Możesz dla testów dać mu takie pytanie:

Mam router z systemem openwrt, który jest zainstalowany na minipc. Mam dużo ramu i zasobów procesora jak na router i chce korzystać z dockera na openwrt. Wszystkie komendy w openwrt i wszystkie kontenery uruchamiam z konta root. Mam już portainer i teraz uruchomię dla testów różne usługi, którymi się zainteresowałem.  Czy mogę być spokojny że zdjęcia moich dzieci i wnuków są bezpieczne i pozostaną prywatne?

17

@mikowhy. Ciekawe podejście. Każda pomoc mile widziana, dziękuję.

Nextcloud to faktycznie kombajn. Jest tu dużo do konfiguracji, trochę się przeraziłem. Owszem z niektórych rzeczy można nie korzystać i wyłączyć na starcie.
Aczkolwiek bardziej potrzebuję galerii zdjęć, gdzie dodam zdjęcia (wiadomo pogrupowane jakoś z możliwością dodania opisów) i do odczytu udostępnię w prosty sposób rodzinie. Udostępnianie na hasło poprzez linka i tyle.

18

jezeli  jeszcze szukasz  , to zobacz sobie DSM  baremetal  wgraj  ( nie wiem czy twój miniPc  obsługuje )  poszukaj w necie  zobaczysz  jak wyglada komercyjny  system  do tego   - różnica jest taka ze odchodzi Ci robota z certyfikatami  .( albo przynajmnij luknij system demo )  .Przy DSM też trzeba trochę "porzeźbić"  - nie ma lekko . 
Możesz postawic prosta galarie  w php   -ale  bezpieczenstwo tego rozwiazania jest dyskusyjne  - uruchamisz tylko  jakis serwer www  ( np. apache2  , php )    dostep na hasło .    Mimo wszystko  dla rodziny  to raczej   system od googla ,albo  onedrive   ( jak cos super prywatne zawsze mozna spakowc na hasło) .  Nextcloud na poczatek tylko dla domowników przez  wireguard    i  spokoj   -  zeby otworzyć go całkiem na świat trza domene i  certyfikat  . ( mozna kombinowac z własnym cert. ale przegladraki i tak  beda "protestować"  - ruch bedzie szyfrowany ale  kłódka będzie przekreślona   czy jakoś tak ) .  Możliwosci jest sporo  każdy znajdzie coś dla siebie , nie ma idealnego rozwiazania , każde ma zalety i wady .