1 (edytowany przez escobarpl 2025-04-06 15:33:26)

Temat: Antena zewnętrzna 5G

Witam. Po analizie i wymianie uwag na forum z Cezarym wychodzi na to, że moja obecna antena zewnętrzna jest tylko do 2100 MHz. I w związku z tym potrzebuję kupić nową na 5G. Znalazłem coś takiego i prosze o opinie co o tym sądzicie:

https://www.dipol.com.pl/antena_trans-d … 1027_5.htm

Jeżeli macie coś lepszego to proszę o linka.

2

Odp: Antena zewnętrzna 5G

Generalnie zewnętrzne anteny to zło... Zwłaszcza przy 5G .
Masz AW1000 , w temacie o nim pisałem , ile to ma w środku wewnętrznych anten , a wyprowadzone tylko dwie. Reszta ( czyli pozostałe 6) jest ciągle używana wewnątrz...  A wyprowadzić 8 anten na zewnątrz to już kosztowne , i prawie ,że niemożliwe ( osiem równoległych kabli ciężko ułożyć , a 8 anten ciężko rozmieścić).

A dwa, kable antenowe to straty sygnału.

Stąd przy 5G już tylko jako modem zewnętrzny...

3 (edytowany przez escobarpl 2025-04-06 15:49:23)

Czyli co. uważasz, że to nic nie pomoże?
Taki mam sygnał na antenach wewnętrzncyh:

https://drive.google.com/file/d/1E2qiUH … sp=sharing

4

Ja mówię tylko jak wykorzystać na maksa to co jest możliwe.

Jak koniecznie chcesz używać wewnętrzny modem , to ok .
Cybertech podobno jest ok , tylko ten CT17...
Tylko czy na pasmie 3500 jest jeszcze jakiś zysk na niej to nie wiem...

5

Szkoda zachodu, lepiej coś zewnętrznego kupić i po problemie. Albo starać się o doprowadzenie światełka - czasem jest coś szybkiego niedaleko i nieduzym kosztem można mieć szybki internet.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6 (edytowany przez escobarpl 2025-04-06 17:14:29)

Niestety na światłowód w najbliższej przyszłości nie ma co liczyć. A możecie zaproponować jakiś przyzwoity modem zewnętrzny 5G?

7

Kiedys tu polecal ktos zyxel nr7101 czy podobny model, widzialem tez jakas nokie na allegro.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

8

Nowy , uzywany ?

Generalnie na pewno trzeba unikać czegoś takiego jak WNC ...
W Orange można coś znaleźć ba umowę...

9

Wszystko zależy od ceny, może być nowy i może również być używany.

10

No to jaki masz budżet ....

Bo to może być coś budżetowego w stylu Nokia FastMile 5G14-B , może być H352-381 ( nowy w Plusie był za 1070pln wraz z routerem wewnętrznym bez umowy) , a może być ZTE MC889A PRO ( nowy za 1600PLN w Orange ,chyba bez umowy...)

11

Ja korzystam z nr7101 i polecam. Na oryginalnym sofcie w sieci orange dociąga do 800mbit/s na N78 i agregacji 4 pasm na lte. Pod openwrt ta sama lokalizacja i tylko 250-300. Ma poe 803.2af więc z zasilaniem nie ma problemu. Mi nie zależy na prędkości le na stabilności i tutaj w moim przypadku nie mam uwag. Raz włączony działa non stop (pisze o openwrt) nie wiem jak na OFW bo przechodzę na niego tylko i wyłącznie dla sprawdzenia prędkości.

12

NR7101 może być jedynym zewnętrznym modemem ,na który da się wgrać openwrt. No i tu się jego zalety kończą , bo przekroczenie na ofw 1Gbps jest niemożliwe ( choćby ze względu na 1Gb port RJ45).

Jeśli nie jest potrzebny OpenWRT w modemie zewnętrznym , to proponowałbym już taki co ma port 2,5Gb .
Każdy modem zewnętrzny na ofw zrobi tryb bridge ,wiec internet jest gotowy do wpięcia do WANu każdego routera ( tym bardziej na openWRT), który moze stać centralnie ,żeby równomiernie wifi podawać.

13 (edytowany przez Cezary 2025-04-07 08:16:21)

NR7102/7103 mają porty 2.5G, ale openwrt na nich nie działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14

W zasadzie to większość zewnętrznych modemów ma już 2,5G ...

15 (edytowany przez escobarpl 2025-04-07 13:27:13)

Zastanawiam się nad ZTE MC889A PRO co o nim sądzicie?
Cięzko u nas trafić Zyxela NR7102 lub NR7103. Cały czas pojawia się Zyxel FWA710, ale ten to chyba jakiś słabszy jest?

16

Mam MC889A PRO , no i jest ok . Tylko strasznie ciężki klocek....

Mam też NR7103 , wiec mogę porównać, więc w stosunku do MC889A PRO ma gorsze anteny (przez co np pasmo podstawowe ustawia się na B3 ,a nie jak na MC889A na B7) , osiąga trochę gorsze prędkości , no i żre nieporównywalnie więcej prądu ( tak gdzieś ok , 8-9W w idle , MC889A conajmniej połowę mniej).

17

Zobacz sobie tutaj moją przygodę z anteną zewnętrzną i AW1000 - https://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=661362
Obecnie mam wyprowadzone 4 sygnały - 2xGRID + 2xCT17. Korzystam z nadajnika oddalonego dokładnie o 5,8 km w linii prostej. Od mojej strony mam same pola i łąki, ale od strony nadajnika jest teren zabudowany + las. Parametry sygnałów:
RSRP4G : -97 dBm (B7)
RSRP5G : -96 dBm (B78)
W B3 zwykle jest około 86 dBm

Nie mam porównania do modemów zewnętrznych, ale ciężko mi uwierzyć, żeby łapały lepszy sygnał. Telefonem pod nadajnikiem (S21 i S23 Ultra) osiągam około 600-700 mbps. W domu na AW1000 DL nie spada poniżej 500mbps, zwykle jest w okolicy 550mbps. UL zależy od pogody, ale jest od 60 do 80 mbps, zwykle powyżej 70.

18

No to może spróbuj smile
Znam przypadki , gdzie przy zwykłym MC889 ( nie A i nie PRO) też ludzie osiągają po 600Mbps DL z odległości 8km...

19

Na pewno modemy z lepszymi możliwościami agregacji mogą osiągnąć podobne i lepsze rezultaty dla DL przy słabszym poziomie sygnału. Mi natomiast zależy też na dobrym UL, a tutaj antena kierunkowa na pewno dużo daje. Zresztą póki co jestem zadowolony z tego zestawu. AW1000 + antena z kablami kosztowały mnie 800z, a 500 mbps jest dla mnie z górką wystarczające. UL @ 70mbps też krzywdy nie robi smile
Ale jakby uruchomiono np. możliwość agregacji sygnałów z różnych BTS, to wtedy może dla sportu wypróbuję taki modem smile

20

Na pewno modemy zewnętrzne mają fabrycznie lepiej dopasowane/dostrojone anteny pod względem SWR ,do tego krótszy kabel antenowy. A takie anteny do wszystkiego to wiadomo do czego mogą być.... Stąd na dwoje babka wróżyła...

21

escobarpl napisał/a:

Zastanawiam się nad ZTE MC889A PRO co o nim sądzicie?
Cięzko u nas trafić Zyxela NR7102 lub NR7103. Cały czas pojawia się Zyxel FWA710, ale ten to chyba jakiś słabszy jest?

Odezwij się - mamy NR7103 oraz NR7303. Niewielkie ilości trzymamy dla monterów.
Ciekawym sprzętem jest też Nokia 5G14-B.

22 (edytowany przez escobarpl 2025-05-23 09:19:50)

Zakupiłem ZTE MC889A PRO i chciałbym żebyście mi podpowiedziali w kilku tematch. Modem mam zamocowany na zewnątrz na wysokości około 5m i skierowany na nadajnik w miejscowości Janczewo k. Gorzowa Wlkp. Na tym samym maszcie mam antenę TV. Czy ona może wnosić zakłócenia? Na ten moment mam włożoną kartę Orange. Problem jest taki, że zrywa połączenie raz na 10-15 minut i po 3-4 minutach łączy się ponownie. Co zrobić żeby było stabilnie? Jeżeli chodzi o prędkośc to też nie ma szału, 250 Mbps wyciągam.

23

TV pracuje tak do 700MHz i resztą te 700MHz zostało zwolnione na rzecz 5G, więc nie, nie powinno nic się zakłócać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

24

escobarpl napisał/a:

Problem jest taki, że zrywa połączenie raz na 10-15 minut i po 3-4 minutach łączy się ponownie. Co zrobić żeby było stabilnie? Jeżeli chodzi o prędkośc to też nie ma szału, 250 Mbps wyciągam.

Czy w Twojej wersji routera jest możliwość wyboru pasm?

Jeżeli tak, to zostaw jedno i włączaj pojedynczo pozostałe, aby zobaczyć kiedy on przerywa połączenie.

Mamy sporo podobnych przypadków - to zdarza się zawsze na Orange, ale tylko w niektórych lokalizacjach i głównie na routerach ZTE.

25

Tak, mam możliwość wyboru pasm. Zastanawiałem się jakie pasma wybrać. W tej mam zaznaczony wszystkie. A może zmienić kartę na T-Mobile? Może mają jakaś ofertę bez ograniczenia prędkości i limitu danych?