1 (edytowany przez zlotyx 2025-04-04 12:37:43)

Temat: [WOL] - pakiety wakeonlan etherwake

Cześć
Mam dwa komputery z win11 i win10 podłączone do rutera z openwrt (oba w LAN 192.168.1).
Chciałbym mieć możliwość uruchomienia zdalnego win11.

Obecnie skonfigurowałem win11, i uruchamia się z uśpienia i wyłączenia poprzez app wakemeonlan-x64 z win10.
Z openwrt nie udało mi się skonfigurować etherwake, a wakeonlan uruchamia komputer tylko z uśpienia, z wyłączenia nie mogę go uruchomić.

Co może być nie tak?
Jak użyć wakeonlan aby uruchomić win11 z wyłączenia, (jeżeli wyślę pakiet z win10 to działą).

W konfiguracji openwrt używam openvpn, (w innej podsieci 10.0.0, a lan to 192.168.1).
Chciałbym z poziomu rutera uruchomić win11 (poprzez openvpn).

2

Odp: [WOL] - pakiety wakeonlan etherwake

Niektóre komputery miał tak że musiał być uruchomiony i wyłączony z menu, inaczej po podłączeniu zasilania nie chciał się wybudzać. I nic z tym nie można było zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

U mnie na starym komputerze jest właśnie taka sytuacja. Jak wyłączę poprawnie komputer, to da się wzbudzić zdalnie jeśli cały czas ma nieprzerwane zasilenie. Natomiast wystarczy że wyłączę zasilanie z sieci na chwilę, to już wzbudzić nie da rady.
Poza tym chyba w /etc/rc.local mam zrobione odpowiednie wpisy z mac adresem karty / ip. Nie pamiętam co dokładnie, mogę sprawdzić jak będę w domu.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4 (edytowany przez zlotyx 2025-04-04 14:44:06)

Tak rozumiem, tylko komputer WIN11 wyłączony (wyłączony z Windows 11, poprzez "Zamknij"). Wysyłam pakiet wakeonlan z openwrt i się nie uruchamia, wysyłam pakiet z WIN10 i działa.

Inny przykład, komputer z WIN11 uśpiony (uśpiony z Windows 11, poprzez "Uśpij", lub uśpiony automatycznie poprzez brak aktywności), wysyłam pakiet wakeonlan z openwrt i się uruchamia, tak samo jak wysyłam pakiet z WIN10 i też się uruchamia.

Co nie tak robię na openwrt w przypadku wyłączenia (skoro działa włączenie z Windows 10)?