51

Odp: Easyconfig parę pytań

Odkrywam możliwości easyconfig.
Mam zainstalowany wireguard i w easyconfig widzę go w menu VPN.
Co to jest Killswitch blokada dostępu do internetu bez połączenia VPN. Co się wydarzy w mojej sieci jak włączę tą opcję?.
Czy ta blokada odnosi się tylko do portów switch?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

52

krynio napisał/a:

Odkrywam możliwości easyconfig.
Mam zainstalowany wireguard i w easyconfig widzę go w menu VPN.
Co to jest Killswitch blokada dostępu do internetu bez połączenia VPN. Co się wydarzy w mojej sieci jak włączę tą opcję?.
Czy ta blokada odnosi się tylko do portów switch?.

" blokada dostępu do internetu bez połączenia VPN "

Ta linijka tłumaczy dokładnie co się wydarzy.
Nie ma połączenia z serwerem VPN = brak internetu dla wszystkich klientów i routera.

53

To co mówi nazwa - cały lan straci internet jeżeli nie będzie połączenia vpn. Odnosi sie do całego lanu, i ethernetów i wifi jeżeli jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

Ok a po co to. 1 przykład zastosowania.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

55

Używasz vpn do czegoś, np. jesteś na wakacjach i cały ruch puszczasz do siebie do domu przez vpn. I nie chcesz żeby jakikolwiek ruch z lanu poszedł normalnie przez wan jak ten vpn padnie z jakiegoś powodu. Bo wanowu nie ufasz, bo to np. publiczny hotspot gdzieś w hotelu.

56

krynio napisał/a:

Ok a po co to. 1 przykład zastosowania.

Przykład, cały ruch idzie przez VPN i chcesz aby było tak zawsze. Może na przykład nie chcesz aby ktoś poznał Twoje IP.

Może nie chcesz aby operator widział co robisz w sieci.

Może Twój router robi za mobilny router lub kartę sieciową i tym łączysz się z publicznymi sieciami wifi.
Jest masa zastosowań smile

57 (edytowany przez tomciu 2025-04-19 07:24:09)

@Cezary
Czy mógłbyś poprawić sortowanie po IP?
Teraz wygląda to tak:
x.1
x.1x
x.2
x.2x
x.3
itd.

58 (edytowany przez Cezary 2025-04-19 08:00:11)

Aż sprawdzę...

EDIT: fakt, zepsute jest. Naprawię.

EDIT2: zrób sobie

rm /www/easyconfig/easyconfig.js
wget https://dl.eko.one.pl/test/easyconfig.js -O  /www/easyconfig/easyconfig.js

I odśwież cache w przeglądarce (ctrl + f5). Jeżeli się wywali to zaktualizuj także easyconfig.html oraz easyconfig z libexec/rpcd bo niewiem którą wersje masz (z https://github.com/obsy/packages/tree/m … nfig/files)

59

Nowy mini pc który ma 3 gniazda LAN.
1. eth0 to WAN
2. eth1 to LAN1
3. eth2 to LAN2
W tej kolejności chcę mieć i tak ustawiłem w /etc/config/network działało.

Zainstalowałem easyconfig. Zmieniłem z tego poziomu nazwę systemu i easyconfig zmienił moją kolejność w /etc/config/network przy okazji usunął jeden lan.
Jak easyconfig dostosować do mojej ilości portów lan i kolejności j.w.
Pamiętam że można było gdzieś chyba plik js edytować, ale jestem u siostry i nie mam swoich notatek.

60

W /etc/board.js dodaj nowe ethernety.

61

ok jestem w /etc/board.json
Zmieniłem wan na eth0 i lan na eth1, jak chciałem.
Jak dodać eth2. Zakręciłem się trochę z tymi nawiasami, a już mnie siostra wygania.
Obecnie mam tak.

"network": {
        "lan": {
            "device": "eth1",
            "protocol": "static"
        },
        "wan": {
            "device": "eth0",
            "protocol": "dhcp"
        }
    }
}

62

"network": {
        "lan": {
            "ports": [
                "eth1",
                "eth2"
            ],
            "protocol": "static"
        },
        "wan": {
            "device": "eth0",
            "protocol": "dhcp"
        }
    },

63

Zrobiłem jak pisałeś (skopiowałem). Lecz po tym jak w easyconfig zakładka ustawienia kliknąłem na Zapisz to zniknął interfejs wan.
Tryb połączenia wyświetla Brak.
A w /etc/config/network pojawiło się
config interface 'wan'
option porto 'none'
Pisałem z pamięci także może nie jest 1 do 1.

Na dziś wystarczy...

64

Trzeba było najpierw odświeżyć przeglądarkę... Po prostu wybierz co tam ma być na wanie i zapisz ponownie.

65

Ale nie ma co wybrać. Jest do wyboru Brak i Wykryj...

66

A w network. Mam dobrze, poprawiłem z ręki.

config interface 'wan'
    option device 'eth0'
    option proto 'dhcp'

config interface 'wan6'
    option device 'eth0'
    option proto 'dhcpv6'

Muszę kończyć. Wyganiają mnie. Jutro z domu zobaczę.

67

Prawdopodobnie wiem co było.
Na końcu zamiast

},

powinno być

}}

Zmieniłem tak zdalnie i od razu w easyconfig w Typ połączenia jest pełen wybór min. Port WAN (DHCP) z czego korzystamy.
Aczkolwiek nie kliknę teraz na Zapisz zmiany bo jak nadal będzie coś nie tak to stracę dostęp a siostra internet.
Przetestuję przy wkrótce.
Dziękuję.

68

Chcę u siebie zaktualizować easyconfig.
Mam najpierw usunąć
opkg update
opkg remove easyconfig

czy bez usuwania od razu opkg update i opkg install easyconfig

69

Nie rób tego, poczekaj parę dni. Bo parę poprawek mam.

70

Ok poczekam. Ale napisz jak zrobić aktualizację ;-)
PS już zrobiłem ręcznie "aktualizację" wg tego https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 73#p318173
czyli podmieniłem te pliki, które wymieniłeś na te z github. No i niby działa ale w menu System i Wersja GUI
mam -devel-

71 (edytowany przez Cezary 2025-04-24 18:25:55)

Aktualna wersję którą uważam "dopuszczoną do obrotu" jest tu: https://dl.eko.one.pl/packages/opkg/all/ Oczywiście jest też normalnie w repo, ale tam jest aktualna wersja na czas kompilacji danego repo, co jak wiadomo robię mniej więcej raz na 4 tygodnie. A samo easyconfig zmienia się częściej (zwykle).

To co jest na githubie działa, owszem, można tego używać, ale czasami może być jeszcze nie kompletna ideologicznie bo pracuję nad czymś - tak jak jest np. teraz. Wymyśliłem sobie że pliki ze statystykami mogę trochę odchudzić, co właśnie realizuje. Zawsze to klika bajtów mniej.

72 (edytowany przez tomciu 2025-04-27 09:48:25)

Coś po tej zmianie z 25.04 odnośnie logiki klientów jest nie do końca jak trzeba.
Easyconfig z 27.04 i w jak wejdę w pokaż klientów z ostatniego roku, to widzę same adresy MAC, bez nazw urządzeń.
Nazwy urządzeń są widoczne tylko dla tych, które są obecnie aktywne.
Takie było założenie tych zmian?
Edit: Openwrt 24.10 najnowsze od Ciebie.
Wygląda to tak, jakby się cała historia połączeń posypała

73

Albo nie nadpisałeś wszystkich plików. Zainstaluj sobie pakiet easyconfig jeszcze raz - dziś zaktualizowałem go w repo.

74

No właśnie mam repo. Zrobiłem tylko aktualizację przez opkg update i mam to samo na kilku routerach

75

To pokaż mi wynik

ubus call easyconfig clients

Albo wyślij mi na mejla jeżeli nie chcesz tu pokazywać danych.