Temat: Jak poprawnie zastąpić dnsmasq > adguardhome
Mam problem wywalam dnsmasq i instaluje adguardhome by robił jako główny dns ale robi sie problem wtedy sam ruter nie ma dns wiec musiałem dopisać: echo -e "nameserver 1.1.1.1\nnameserver 9.9.9.9\nnameserver 8.8.8.8" > /etc/resolv.conf to częściowo rozwiązało problem dla NTP itd ale nie całkiem jak sie okazało inne rzeczy korzystają jeszcze gdzie indziej z DNS więc musiałem też zrobić tak: uci set network.wan.peerdns='0'
uci set network.wan.dns='1.1.1.1'
uci set network.wan.dns='9.9.9.9'
uci set network.wan.dns='8.8.8.8'
uci commit network
i teraz mam pytania czy za jakiś czas się nie okaże ze są jeszcze jakieś usługi/pakiety gdzie brakuje dnsów dla rutera? bo jak widać na moim przykładzie podmiana ich w jednym miejscu nie wystarczyła.
Oraz drugie pytanie czy te rozwiązania powyżej nie robią luki w ruterze? ale przy zwykłych DNS pewnie odpowiedz i tak jest oczywista.
Dlatego to pytania do was bardziej doświadczonych w tym systemie moze nakierujecie mnie na jakiś kierunek aby pozbyć się dnsmasq i poprawienie zastąpić go adguardhome
Na koniec dodam ze temat DHCP obecnie do ominięcia bo to jeszcze będę testował czy adguardhome da rade czy użyje do tego celu odhcpd. Więc skupmy się na powyższym temacie rozdzielając dns rutera aby nie było problemów z żadnymi usługami/pakietami w przyszłości oraz osobny dns dla klientów