Temat: Zmiana sposobu szyfrowania i/lub uwierzytelniania
Konfiguruję właśnie drukarkę Brother DCP-J315W do obsługi przez wifi. Dostaję taki komunikat:
The Authentication/Encryption methods used by the selected WLAN access point/router are not supported by your machine.
Change authentication and encryption methods of the WLAN access point/router. Your machine supports the following authentication methods WPA, WPA2, OPEN and Shared key. WPA supports TKIP or AES encryption methods.
WPA2 supports AES for the encryption method. OPEN and Shared key correspond to WEP encryption.
Wychodzi mi na to, że powinienem używać WPA2 i AES. Na razie mam takie ustawienia:
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.channel=11
wireless.radio0.macaddr=ad:re:sm:ac:wi:fi
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.htmode=HT20
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-40 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.disabled=0
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=moje_ssid
wireless.@wifi-iface[0].key=moje_haslo
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2
W zabezpieczanie wifi piszesz, że ustawiasz WPA-PSK (AES), a w kodzie poniżej ustawiasz encryption=psk2. Tutaj jest chyba jakiś błąd, tak? Psk2 to ustawienie wpa2-psk.
Z kolei w tym poście piszesz, że ustawiając WPA2-PSK stosowany jest AES, co by się zgadzało z tym co przeczytałem na stronach openwrt. Tylko dlaczego raport z drukarki mówi, że ten system jest niewspierany? Może powinienem ustawić coś w stylu psk2+aes jako encryption?
Trochę to zagmatwany temat i nie chcę nic zrypać, bo jutro wyjeżdżam na parę dni i nie chciałbym wyłączyć wszystkim przypadkiem dostępu do wifi.