Temat: OpenWRT na ZTE286R

Mam pytanie, potrzebuję zrobić router z dwoma WAN po LTE. Chcę użyć ZTE286 gdzie jeden WAN wezmę z jego modemu wbudowanego a drugi włożę do portu USB Hilinik. Czy ktoś wie czy Open WRT obsługuje już wbudowany modem LTE w tym urządzeniu?

2

Odp: OpenWRT na ZTE286R

Oczywiście, obsługuje. Instaluj sterowniki, zrób następną sekcję, masz dwa wany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez WodnyTraper 2025-03-27 22:05:58)

Mam pytania: 1/ Czy OpenWRT dla tego urządzenia wspiera agregację dwóch pasm LTE na wbudowanym modemie LTE? 2/ co do procedury wgrania softu, znalazłem że trzeba podlutować kable i podłączyć konwerter na USB. Ale dalej to tego nie rozumiem? Jak to się wgrywa i co ? jakie jest ryzyko uwalenia tego sprzętu, na co zwrócić uwagę?

4

1. OpenWrt nic do tego nie ma. Modem sam robi agregację, i tak, robi.
2. Robisz wg instrukcji i tyle, wgra się odpowiednie rzeczy w odpowiednie miejsca i masz.

5 (edytowany przez WodnyTraper 2025-03-27 22:56:44)

A która instrucja jest sprawdzona? podeslesz jakiś link?

Czy istnieje ryzyko, że wgranie OpenWRT uszkodzi firmware modemu LTE? Zależy mi bardzo aby agregacja dwóch łącz pozostała !

6

Wgranie openwrt nie rusza modemu (nie dla tego modelu). Instrukcja jest w commicie: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 055b7cef3e

7

a jakie pakiety zarządzają samym modemem LTE, coś jest coś do LuCI?

8

Do luci masz pakiety of IceG: do siły sygnału, do smsów, do bandów: https://github.com/4IceG/Modem-extras

9

dołożyłem to repozytorium, ale nie mogę go nigdzie odnaleźć w menuconfig,
jak się nazywają jego przykładowe pakiety do Luci albo inne to je poszukam je wtedy szybciej.

10

Wystarczy że klikniesz w to repo  i widzisz nazwy, np: luci-app-3ginfo-lite luci-app-sms-tool-js luci-app-modemband + pakiety językowe dla PL jeżeli preferujesz.

11

nie widzę tych pakietów w menuconfig, jak to sprawdzić?

12

Czekaj, jakie menuconfig? To są gotowe pakiety do instalacji. Jak chcesz źródła do kompilacji to każdy pakiet ma osobne repo, zobacz https://github.com/4IceG?tab=repositories

13

dziękuję, przeanalizuję to i wrócę.

14 (edytowany przez WodnyTraper 2025-03-30 10:47:03)

Potrzebuję pomocy, po otwarciu obudowy okazało się że moja wersja to: MF286B-D-VLG V1.1. . Teraz nie wiem co to za wersja Routera i jaki soft wgrywać. Procedura wgrania softu, tez nie wiem bo są różne. Cezary pomożesz? Port szeregowy działa i coś pokazuje mi w terminalu. jeste jeszcze drugie oznaczenie na płytce: ZTE MF286B-M-VLG V1.1 .

15

Nie wiemy czym jest MF286B i nie mamy softu do tego. Pokaż co terminal wyświetla i pokaż jakieś zdjęcia płytki (zrób nowy wątek dla tego modelu)

16

na etykiecie zewnętrzenje jest podane tylko : MF286, uruchomię go poszukam w jego sofcie może coś wiećej podają. A jeśli to zwykły MF286 to jaka jest sprawdzona procedura? Bo openwrt.org nie podaje nic dla tego modelu. Nowy wątek założę za parę chwil.

17

Pewnie że jest: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 4bd7fe70e9

18

W systemie zarządzania jest napisane: Wersja Sprzętowa: MF286-1.0. To może to jednak jest zwykłe MF286? Co myślisz Cezary?

19

Jak masz konsolę to masz w komunikatach startowych rozpisany flash i partycje. Jeżeli się zgadza to z ze zwykłym/a/r to sansa że będzie działało jest duża. Jeżeli masz konsolę to możesz wczytać przez tftp obraz initramfs, uruchomić w ramie bez zapisywania czegokolwiek i sprawdzić czy działa (w szczególności czy wifi jest widoczne).

20

Mam konsolę ale no początku są nieczytelne znaki, nic nie przeczytam. potem dopiero sa czytelne znaki. Mam USB-Serial CH341T i ustawiam 115200. Chyba że można inaczej.

21

Może być tak że bootloader ma inną prędkość. Wiec skopiuj sobie to co czytelne a później ustaw inną (np. 9600) uruchom od początku i patrz czy początek będzie czytelny.

22

Nic to nie daje na stronie Wiki Open WRT była informacja że CP340 źle pracuje z tą płytą, a ja mam CP341T, więc może to jest problem: cytuję:Zaobserwowano, że konwertery USB-UART bazujące na CH340 generują śmieci podczas fazy U-boot rozruchu systemu. Przynajmniej wiadomo, że CP2102 działa prawidłowo i jest szeroko dostępny w tej formie: