Odp: Karta WiFi 6 na mini pcie / M.2
Takie przejściówki to tylko kable, tak, działają.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Karta WiFi 6 na mini pcie / M.2
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Takie przejściówki to tylko kable, tak, działają.
Dziwna sprawa.
Zamontowałem kartę WiFi 6 Wallys DR7915 do gniazda minipcie w komputerze (mini pc) z intel i3, 16GB RAM itd.
Teoretycznie działa. Lecz jak wyłączę system openwrt poleceniem poweroff to komputer wyłączy się. Jednak sam po chwili się włączy. Czyli działa jak reboot. Patrzyłem w ustawienia bios i nic z opcji tego typu nie jest włączone co by od razu włączało komputer.
Na próbę uruchomiłem komputer z jakiegoś linuksa live z pendrive usb i po jego poprawnym wyłączeniu, również po chwili się włączył. Kropka nad i była kiedy wyciągnąłem fizycznie kartę wifi i wtedy poweroff w openwrt zadziałał prawidłowo. Komputer nie włączył się ponownie.
Ktoś się z takim czymś spotkał, chyba nie ma na to lekarstwa?.
Dziwna sprawa.
Zamontowałem kartę WiFi 6 Wallys DR7915 do gniazda minipcie w komputerze (mini pc) z intel i3, 16GB RAM itd.
Teoretycznie działa. Lecz jak wyłączę system openwrt poleceniem poweroff to komputer wyłączy się. Jednak sam po chwili się włączy. Czyli działa jak reboot. Patrzyłem w ustawienia bios i nic z opcji tego typu nie jest włączone co by od razu włączało komputer.Na próbę uruchomiłem komputer z jakiegoś linuksa live z pendrive usb i po jego poprawnym wyłączeniu, również po chwili się włączył. Kropka nad i była kiedy wyciągnąłem fizycznie kartę wifi i wtedy poweroff w openwrt zadziałał prawidłowo. Komputer nie włączył się ponownie.
Ktoś się z takim czymś spotkał, chyba nie ma na to lekarstwa?.
Ja tak miałem z jakąś sieciówką dawno temu. Już nie pamiętam co to za karta była i do jakiego komputera ją wsadziłem.
Ale to też była karta Ethernetowa, a nie WiFi.
Może coś takiego? Choć osobiście nie próbowałem:
https://www.amazon.pl/KALEA-INFORMATYCZ … B07887N7RH
Może coś takiego? Choć osobiście nie próbowałem:
https://www.amazon.pl/KALEA-INFORMATYCZ … B07887N7RH
Dzięki za zainteresowanie.
Kupiłem niemal identyczny adapter https://pl.aliexpress.com/item/10050045 … pt=glo2pol z myślą że może będzie przydatny (problem z za dużym radiatorem karty wifi), o czym pisałem kilka postów wyżej.
Lecz okazało się że klucz A, E adaptera M.2 nie pasuje do mojego slotu M.2 w komputerze. Dziwne bo naprawdę starałem rozszyfrować co mam za klucz slotu w komputerze. Liczyłem piny itp. Druga sprawa. Przymierzałem i nawet jakby adapter pasował to raczej nie zmieści się on do malutkiej obudowy mini komputera. Bo mam dysk ssd 2,5", który oryginalnie przykręcony jest do dolnej ścianki obudowy i całość po prostu nie da się zmontować.
Mały ot - udało się Tobie uruchomić tego compexa wle900? jaka wydajność ?mam dwa urządzenia do zabawy i w nich są wle600 i wle900 .
p.s poka fotki jak tam kombinujesz z tym maluchem.
Mały ot - udało się Tobie uruchomić tego compexa wle900? jaka wydajność ?mam dwa urządzenia do zabawy i w nich są wle600 i wle900 .
p.s poka fotki jak tam kombinujesz z tym maluchem.
Compex WLE900VX 7BA dotychczas był w tym mini pc i działało prawidłowo. Testów wydajności nie robiłem. Aczkolwiek działało to dobrze stabilnie. Jednak Compex WLE900VX to wifi 5.
Natomiast z uwagi na to że siostra kupiła nowego laptopa z kartą wifi 6 (wspomniany mini pc jest jej) i przy okazji aktualizacji openwrt na tym urządzeniu do czego się przymierzam, postanowiłem wymienić kartę na wifi 6 i padło na Wallys DR7915.
Niestety Wallys DR7915 ma mini radiator od spodu karty przez który nie da się zamontować w mini pc. Radiator opiera się o wystające elementy elektroniczne typu rezystory itp.
Usunąłem oryginalny radiator i inny większy przykleiłem od góry. Zdaję sobie sprawę może odprowadzenie ciepła nie będzie już takie efektywne. Lecz to już są kombinacje, zobaczymy.
Tak to wygląda
https://drive.google.com/file/d/1wKnUqt … RvGtX/view
https://drive.google.com/file/d/1-pUQ_a … LzGA_/view
Nie wiem jak na dłuższą metę będzie sprawować się Wallys DR7915 i nie wykluczony jest powrót do Compex WLE900VX.
PS.
W sprawie problemów z działaniem karty wifi Wallys DR7915 na tym mini pc Nano_N13-L2_YANLING napisałem email do chinczyków z prośbą o nowszy bios. Odpisali N13 L2 can not support your wifi modem ale też podesłali nowszy bios.
Zrobiłem aktualizację, lecz bez zmian.
Czy te karty Intel ax200 wifi 6 i Intel ax210 wifi 6 będą działać na openwrt?. Ktoś może powiedzieć coś więcej. Możliwe jest korzystanie z 2.4 GHz i 5 GHz jednocześnie?.
Ewentualnie proszę polecić inną kartę Wifi 6 tym razem na gniazdo M.2. Która będzie działać z openwrt.
Jako klient tak, jako AP nie. I nie, to ma jedno radio dwupasmowe, więc albo 2.4G albo 5Ghz.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Karta WiFi 6 na mini pcie / M.2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc