Odp: Kompilacja Obrazu OpenWRT - jak najmniejsza się
https://eko.one.pl/routerdatabase/ wpisz co potrzebujesz i zobacz. Co prawda nie ma tam wszystkiego, ale duża ilość spotykanych rzeczy u nas jest.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Kompilacja Obrazu OpenWRT - jak najmniejsza się
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
https://eko.one.pl/routerdatabase/ wpisz co potrzebujesz i zobacz. Co prawda nie ma tam wszystkiego, ale duża ilość spotykanych rzeczy u nas jest.
Wracając do tematu extremalnie lekkiego obrazu. Z poziomu make Menuconfig już więcej nic nie usunę. Ale nadal w obrazie pozostają elementy IPv6 którego nie używam. Czy można te elementu usunąć bezpośrednio w pliku .config. Chcę usunąć przez wstawienie # : odhcp6c, odhcp-ipv6only, kmod-ip6tables, kmod-conntrack6, kmod-nf-ipt6, kmod-nf-reject6, kmod-nf-log6, libiptext6, oraz podobnie PACKAGE_ip6tables-nft, KERNEL_IPV6, KERNEL_IPV6_MULTIPLE_TABLES, KERNEL_IPV6_SUBTRESS, CONFIG_IPV6. Czy taka metoda usunięcia zbędnych pakietów jest dopuszczalna i bezpieczna. No i czy kompilacja się uda a router ruszy na takim obrazie? Cezary próbowałeś może czegoś takiego już? System pisze że .config wymaga synchronizacji, jak go zmodyfikuję.
Jeżeli sam kompilujesz - możesz w menuconfig wyłączyć iPv6. Nie musisz ręcznie grzebać w .config. A nawet jak to zrobisz to zrób późnej make defconfig żeby wszystko sobie wyprostował.
trenuje to ale niektóre pakiety mi wracają po wykonaiu defconfig, z tego co widzę musze wejść jeszcze głębiej w defconfig żeby to usunąć
Tak, jeżeli odznaczyłeś jedną rzecz a nie przyczynę jego zaznaczenia to zarówno po defconfig jak i przy samej kompilacji wszystko się znów wyrówna. Więc tak, grzebiesz głębiej.
Znów bym sugerował to samo - zacznij od czystego konfiga i nic nie zaznaczaj, tylko wywal z niego to czego nie używasz i skompiluj. Wyjdzie ci takie małe jak to możliwe. A później dodawaj rzeczy które potrzebujesz
mam kłopot żeby znaleść lokalizację pliku defconfig dla mojego ASUSA i ją zmodyfikować, Cezary robiłeś to może kiedyś?
defconfig dla danej platformy nie jest pojedynczym plikiem. On powstaje na podstawie domyślnych opcji z konfiga oraz generycznych konfigów.
Skopiuj na bok i usuń .config. Zrób make menuconfig, tylko wybierz swoje urządzenie i nic więcej nie zaznaczaj. Wyjdź. Powstanie .config który jest domyślnym. W nim masz parę zbędnych rzeczy - jak ppp, jak ipv6 itd. teraz możesz sobie zrobić ponownie make menuconfig i odznaczać te czego nie chcesz. Dojdziesz do naprawdę niezbędnego minimum. Znów to kopiuj ma bok i dodawaj to czego używasz i tylko. Wyjedzie ci konfig minimalny jak się da.
Zapytałem o to Boota Copilot z GitHUB:
Aby upewnić się, że pakiety związane z IPv6 nie wracają po wykonaniu `make defconfig`, możesz ręcznie edytować plik `.config` i usunąć lub zakomentować odpowiednie linie. Następnie zablokuj je, aby `make defconfig` nie nadpisywał tych ustawień.
Oto kroki, które możesz podjąć:
### Krok 1: Ręczna edycja pliku `.config`
1. **Otwórz plik `.config`:**
```sh
nano .config
```
2. **Usuń lub zakomentuj linie związane z IPv6:**
Na przykład:
```sh
# CONFIG_IPV6 is not set
# CONFIG_PACKAGE_ip6tables is not set
```
### Krok 2: Ustawienia blokady w `makefile`
1. **Zlokalizuj plik `makefile` lub utwórz nowy plik `custom_defconfig`:**
Możesz utworzyć nowy plik `custom_defconfig`, który będzie zawierał twoje ustawienia.
2. **Dodaj swoje ustawienia do pliku `custom_defconfig`:**
Na przykład:
```sh
CONFIG_IPV6=n
CONFIG_PACKAGE_ip6tables=n
```
3. **Zastosuj `custom_defconfig` przed wykonaniem `make defconfig`:**
```sh
make defconfig custom_defconfig=.config
```
### Krok 3: Skonfiguruj blokadę ustawień w pliku `makefile`
1. **Otwórz plik `makefile`:**
```sh
nano Makefile
```
2. **Dodaj ustawienia blokady:**
Na przykład:
```makefile
.config: FORCE
cp custom_defconfig .config
```
### Krok 4: Wykonaj `make defconfig`
1. **Wykonaj `make defconfig` z użyciem swojego `custom_defconfig`:**
```sh
make defconfig custom_defconfig=.config
```
Te kroki powinny pomóc w utrzymaniu ustawień bez IPv6 i zapobiec ich przywracaniu po wykonaniu `make defconfig`.
Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy lub potrzebujesz dalszej pomocy, daj mi znać!
No próbuję, obraz się kompiluję, mam pytanie czy do ASUSA w razie W, gdyby ta próba uwaliła ruter to czy dostanę się nadal do niego jakoś awaryjnie np. przez TFTP ??
tak: https://openwrt.org/toh/asus/rt-ac57u#debricking
na razie niestety porażka, podczas kompilacji wywaliło błąd, że brakuje pliku nft_reject_ipv6.ko. Nie wiem czy da się to obejść?
Niektórych rzeczy nie da się obejść bez grzebania w kodzie, nie są "oifowane" i są na stałe wklepane np. w zależnościach.
Ale coś jeszcze skojarzyłem, jak nie jestem zalogowany do Luci, to jest więcej ramu dostępnego.
Z terminala sprawdziłem i może jednak wystarczy tej pamięci do pracy.
root@Router_Glowny_57U:~# free -h
total used free shared buff/cache available
Mem: 120280 74644 27888 8752 17748 7808
Swap: 0 0 0
To wynik przy pracującej pełnej mojej konfiguracji.
Co o tym sądzisz?
Wywal luci ![]()
No dobrze, znalazłem sposób na optymalizację jeszcze trochę. Można wejść: Base system a potem po odznaczeniu Customize bysybox options można wejść i usnąć część obsługi IPv6, vi też usunąłem ! W razie potrzeby doinstaluje nano a potem znowu usunę.
Obrazy działają ! Dziękuję !
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Kompilacja Obrazu OpenWRT - jak najmniejsza się
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc