Temat: WDR4300/3600 bardzo niski download na 2,4GHz

Witam,
Posiadam dwa urządzenia jak w tytule, robiące za AP'ki.

Kiedyś działały sobie pod gargoyle i było dobrze do momentu zmiany internetu na szybszy, wtedy wleciał openWRT z włączonym hardware offloading, ale działał dosyć niestabilnie.
Postanowiłem wrócić na stockowy firmware, bo do działania jako AP w zupełności wystarczy, i tutaj pojawia się problem.

Maksymalny maksymalna na 2,4GHz to 0,5Mb/s download, upload jest w normie, 5GHz też bez problemów.

Przywracanie ustawień fabrycznych, wgrywanie softu na nowo, zmiana trybu, kanału i szerokości.
Czegokolwiek nie ruszę w ustawieniach, prędkość na 2,4GHz pozostaje bez zmian.
Zakłóceń z innych sieci w pobliżu brak, domek oddalony od innych.
Jakieś sugestie o co może chodzić?

2

Odp: WDR4300/3600 bardzo niski download na 2,4GHz

Uszkodzenie toru radiowego od 2.4G?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Które nie objawiało się na Gargoyle, czy OpenWRT?

4

Pytałeś o sugestię którą od razu negujesz. Wgraj znów gargoyle czy openwrt i zobacz jak wifi się zachowuje to będziesz wiedział czy sprzęt jest sprawny czy nie. Jeżeli jest sprawny to możesz nękać producenta softu, który pewnie i tak zignoruje sprawę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Gargoyle wgrany, i prędkości wyglądają w porządku.
Także radio raczej sprawne, chyba że jakieś cuda się tu dzieją.
Ponownie wgrałem oryginalny soft https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wdr4300v1 … 50518).bin
I znowu to samo, na radiu 2,4 dramatyczne prędkości

6

Zmiana internetu na szybszy nie ma znaczenia dla AP.
Oryginalny soft jest na stronie producenta.

7

Dla AP nie ma znaczenia, ale zmieniając Gargoyle na OpenWRT na głównym routerze, poleciałem z rozbiegu tak z resztą urządzeń.
Soft z strony TPlinka też wrzucałem, dokładnie taka sama sytuacja.
Odkopałem kartę wifi na USB, okazuje się co ciekawe że na komputerze ten problem nie występuje.
Także dotyczy to przynajmniej dwóch telefonów na których testowałem.

8

Z tego co piszesz wynika, że nie masz problemu z Gargoyle / OpenWrt ale z softami producenta?

9

Tak, jakby wina softu producenta, chyba że zwyczajnie nie wiem o jakimś ustawieniu, które magicznie naprawi tą sytuację.
Mógłbym niby wrócić do gargoyle, który póki co działał najlepiej, choć nie idealnie.
Ale nie daje mi to po prostu spokoju, że na oryginalnym sofcie takie cuda się dzieją, a jak wrzucę cokolwiek innego, to nagle zaczyna działać normalnie (pomijając średnią stabilność)

10 (edytowany przez spamsool 2025-03-20 10:12:21)

Ja używam WDR4300 z OpenWRT 24.10 który sobie zbudowałem https://firmware-selector.openwrt.org/ by zmieścić go w małym 8MB flashu TPlinka. Działą stabilnie wszystko. Usunąłem ipv6 i dodałem wpad-mbedtls screen luci-app-usteer nano i jeszcze kilka innych paczek i wszystko hula. Nie wiem po co w ogóle używać oficjalnego firmware, tam nic ciekawego nie ma.