Temat: Arcadyan AW1000

Welcome I have installed this update on my device.
http://aturnofthenut.com/autobuilds/Arc … -ABSmn.zip
Some settings in the device were mixed up and now the internet cable can be read as well. wifi The operator is available and can be contacted, but cannot access 192.168.1.1 I cannot access the modem page and I cannot reset the factory settings using the button on the back. How can I return the device to its original condition? Thank you.

2

Odp: Arcadyan AW1000

Ask here: https://forums.whirlpool.net.au/thread/ … =-1#bottom You have installed Golden Orb from rooter, not original openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Ask here: https://forums.whirlpool.net.au/thread/ … =-1#bottom You have installed Golden Orb from rooter, not original openwrt.

Thank you

4 (edytowany przez Johny_T 2025-03-15 23:11:35)

Dobry wieczór.
Pozwolę się odnieść do tego i wyjaśnić.
Anglojęzyczny kolega fathi wll doświadczył zwiechy i uzyskał pomoc gdzieś tam... w szerokim świecie smile. Otrzymał niezbędne pliki i film wyjaśniający "step by step". Niestety doświadczyłem podobnych objawów ( niby wszystkie LEDy z przodu i z tyłu świecą jak trzeba, ale nic nie działa) spowodowanych grzebactwem. Postanowiłem skorzystać z wiedzy podanej koledze fathi w myśl zasady "a... je**ał pies, najwyżej wlutuję UART - potrzymaj mi piwo". Stał się cud i ruszyło. Myślę, że anglojęzyczny kolega fathi wll się nie obrazi, kiedy wkleję linka z pomocą którą on uzyskał. W razie pytań jestem do usług.
https://www.mediafire.com/file/2ut8kbkv … 0.rar/file

5 (edytowany przez MiG25 2025-03-16 08:58:18)

Czyli w skrócie wychodzi , że w uboocie zaszyty jest ubootmod od pepe2k smile
Wystarczy na kompie ustawić na sztywno adres 192.168.1.10 , uruchomić i włączyć do zasilania sprzęt z wciśniętym resetem , no i na stronie 192.168.1.254 bedziemy mieli znane firmware update...
Ja tego nie sprawdzę , bo nie mam już aw1000

EDIT:Wychodzi również ,że tym "flasherem" nie wgramy pliku dużego , stąd w paczce pierwszy plik okrojony i mający mniej niż 20MB zawierający openwrt , z którego mozna flashować już wszystko...

6

@Johny_T napisz coś więcej jak z tego skorzystać. Mam zawieszony AW1000 po wgraniu przez sysupgrade -n gargoyle i chciałbym spróbować tej metody. Czy tak jak napisał @MiG25 czy trzeba to zrobić inaczej?

7 (edytowany przez MiG25 2025-04-01 12:14:25)

Jak masz zawieszony , to dlaczego nie próbujesz ?
Przynajmniej do momentu jak nie uploadujesz plików nie popsujesz go gorzej...

8

Właśnie pobrałem paczkę, obejrzałem filmik i odrazu po pracy spróbuję.

9

Dzień dobry.
Zacząłem pisać dużo wcześniej, ale nie dane było skończyć.
Pobierz i rozpakuj paczkę - największym plikiem jest film.
Ustaw w kompie stały adres IP - 192.168.1.10, maska - 255.255.255.0, brama - 192.168.1.1
Wciśnij i trzymaj RESET, włącz AW1000, trzymaj RESET ok 10 sek.
Odpal przeglądarkę, wpisz 192.168.1.254, wciśnij ENTER
Pojawi się FW UPDATE, czy jakoś tak.... podaj ścieżkę do pliku 1.ubi i zatwierdź.
Zacznie się wgrywać. Po ok 20 min. czekania musiałem wyłączyć i włączyć AW1000, bo cały czas mieliło. Potem już luzik, zalogowałem się 192.168.1.1, przez Luci dla pewności zrobiłem update plik 2.bin. Potem restart i wgrałem co chciałem ( u mnie Hikari)

10 (edytowany przez escobarpl 2025-04-01 20:50:54)

@Johny_T udało się nie musiałem lutować UART. Dzięki wielkie. Może nie w temacie do końca, ale tak nie miałem jeszcze. Wgrałem najnowsze OpenWRT z Luci z tego forum, udało mi się skonfigurować połącznie. Router łączy się z internet bo tak pokazuje w Info panel. Pokazuje zewnętrzny adres IP i DNSv4, ale w windows nie otwiera mi stron i pokazuje, że nie mam połączenia z internetem. W czym może być problem?

11

APN może nie ustawiony ... I nie tylko w luci , ale ręcznie komendą AT...

12

Sekcja wan nie nazywa sie wan (z małych liter) tylko inaczej i nie jest dodana do firewalla.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

13

@Cezary jesteś Mistrzem. Wan nazywa się wan (z małych liter), ale faktycznie w zakładce "objęte sieci" nie było wan. Po dopisaniu pomogło. Dzięki wielkie.