26

Odp: Tani przyszłościowy sprzęt do mieszkania z openwrt

Routery podobnej klasy już na elektrozłom wyrzucałem bo jak wystawiłem na allegro to pól roku wisiało i nikt nie chciał kupić po 50 czy 100zł. Jak pisałem - one nadal działają i da się ich używać. Tak samo jak da sie używać samochodu wyprodukowanego przed 20 laty, nadal jeździ i dobrze wygląda. Tyle że nie ta technologia.

Xiaomi AX3000T jest moim faworytem, choć na nie potrzebuję ani USB ani na razie portów większych nich gigabit. Nie ma uniwerslanego routera żeby wszystkich dogodzić, masz szukajkę: https://eko.one.pl/routerdatabase/ to sobie poszukaj po parametrach jakich potrzebujesz.  A jak nie wiesz co potrzebujesz to kup pierwszy lepszy, bo i tak to nie ma znaczenia skoro nie wiesz czego szukasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Cezary napisał/a:

PS. I One mają więcej niż 3 porty (a nie trzy porty), więc AI znów ma halucynacje, jak się to "delikatnie" nazywa.

Wydaje mi się, że AI podało '3 porty' jako spełnienie warunku, a nie rzeczywistą ilośc portów.

28 (edytowany przez Cezary 2025-03-12 09:15:59)

chrizy napisał/a:
Cezary napisał/a:

PS. I One mają więcej niż 3 porty (a nie trzy porty), więc AI znów ma halucynacje, jak się to "delikatnie" nazywa.

Wydaje mi się, że AI podało '3 porty' jako spełnienie warunku, a nie rzeczywistą ilośc portów.

: This router has 3 Ethernet ports, 1 USB port, 128MB FLASH

To jest jawnie napisane że ma 3 porty ethernet. Dopiero później po polsku masz już właściwą odpowiedź odnoście lanów.

29 (edytowany przez chrizy 2025-03-12 11:21:04)

Dlatego AI należy (IMHO) traktować jako dodatkowe wsparcie, a nie wyrocznię wink
Wyniki z wyszukiwarki eko.one (która jest super!) można zapodać do AI np. w kwestii ceny i mamy radość.

30 (edytowany przez jakson 2025-03-12 13:59:30)

liske1 napisał/a:

Dzień dobry,
Szukam ostatnio dobrego taniego, ale przyszłościowego routera z Wi-Fi
Co polecacie?

Xiaomi AX3000T 90-150zł (ali-pl), MT7981, ram/flash 128/256
Gl.inet GL-B3000 Marble 115zł, IPQ5018 (ponoć mniej wydajny niż MT7981), ram/flash 128/512
Cudy WR3000S 170zł, MT7981, ram/flash 128/256
Zyxel T56 (EX5601-T1) 230zł (szybki cpu MT7986, usb 3.0, eth 2.5G, ram/flash 512/1024)

31

Bardzo dziękuję za link do wyszukiwarki.
Wybór pada jednak na Xiaomi AX3000T, pomimo tego, że nie ma USB, ale jest dobrym sprzętem i ma dużo pamięci flash jak na router i jak na to co aktualnie potrzebuję.

Dziękuję wszystkim za pomoc smile

32

liske1 napisał/a:

Bardzo dziękuję za link do wyszukiwarki.
Wybór pada jednak na Xiaomi AX3000T, pomimo tego, że nie ma USB, ale jest dobrym sprzętem i ma dużo pamięci flash jak na router i jak na to co aktualnie potrzebuję.

na aliexpress niedawno wyrwałem ax3000t za 95zł z jakimś kuponem, ale dolar spadł i nawet jak nie załapiesz się na kupon to i tak kupisz poniżej 110zł.
jak nie chcesz czekać tydzień i/lub chcesz z zasilaczem eu (bez przejściówki) to za 150zł wyrwiesz z olx czy eltrox outlet.

33

Cezary napisał/a:

Xiaomi AX3000T jest moim faworytem, choć na nie potrzebuję ani USB ani na razie portów większych nich gigabit. Nie ma uniwerslanego routera żeby wszystkich dogodzić, .

używam AX3000T od paru miesięcy wersja RD03 czyli czyli od samego  początku "jadę" na chińskim sofcie - obecnie 1.0.91 i korzystam z apki do zarządzania (android) . Chcę używać tylko i wyłącznie stockowych softów i tu pytanie czy mogę żonglować bez problemu stockowymi  i softami CN/EU -  zainstalować np teraz przez WEB GUI  wersje EU  i ewentualnie będę mógł później z powrotem w razie czego wrócić do wersji CN? Czytałem gdzieś (nie mogę w tej chwili  już tego znaleźć)  że z tymi EU  kiedyś ludzie mieli problemy i zalecali bardziej zostać przy CN ale może te problemy już mineły? Raczej wolałbym go nie uwalić czy reanimować poźniej  przez TFTPD .

34

Jesteś w mniejszości - tu każdy kto ma ax3000t ucieka od ich softu i instaluje OpenWrt. Zresztą o tym jest to forum, nie o oryginalnym sofcie producenta.