1 (edytowany przez liske1 2025-03-11 14:22:30)

Temat: Tani przyszłościowy sprzęt do mieszkania z openwrt

Dzień dobry,

Szukam ostatnio dobrego taniego, ale przyszłościowego routera z Wi-Fi

Łącze nie będzie tam jakieś szybkie powiedzmy 300/200Mb/s to max jaki tam będzie myślę.
Z racji tego, że przyszłościowo to myślę coś z Wi-Fi 5 lub 6 (ac/ax przynajmniej)

Zależy mi na tym, aby dało się zainstalować openwrt wraz z wireguard, zabbix-agent, tcpdump (może być ten mini) i żeby był jakiś web np. luci do szybkiego sprawdzenia ustawień czy coś takiego (tak wiem SSH jest lepsze, ale wolę też mieć web w razie czego)

Warunek - musi mieć 128MB FLASH - przyszłościowo aby to zmieścić, bo z tego co gdzieś czytałem (poprawcie się jeśli się mylę) te 32MB FLASH to aktualnie minimum jaki sprzęt na openwrt powinien mieć ( z tymi pakietami, które chcę ).

zależy mi na tym, aby był 1 port WAN (gigabit) i przynajmniej 2 porty LAN Gigabit.
Na plus na pewno będzie USB - chociażby po to, żeby zrobić print server czy coś tam jeszcze jakiś bajer, czy dodać pamięć na logi na pendrive przyszłościowo smile

Co do mocy wifi to powiem tak: aktualny TP-Link TL-WR841N v13 daje rady z pokryciem zasięgu, więc myślę, że każdy nowy router też da radę bez problemu.

Cena jaka mnie interesuje to do 200zł (mogą być używki bez problemu)

Znalazłem takie routery: NETGEAR R6220, oraz  Xiaomi AX3000T, ale może ktoś siedzi w temacie i wie więcej lub jest w stanie bardziej pomóc?

Co polecacie?

2

Odp: Tani przyszłościowy sprzęt do mieszkania z openwrt

Jak z portami 1Gb  to ax3000t, jak coś szybsze to cudy m3000 na promce z amazona albo jakiś ax6000 jak asus ax6000 / glminet flint 2 / zyxel ex5601.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3 (edytowany przez liske1 2025-03-11 14:52:30)

Jak ten xiaomi polecacie to jeszcze dopytam czy w tym xiaomi ax3000t można normalnie przez panel www wgrać openwrt? Czy trzeba przez tftp itp.?

4

Ale on nie ma USB a więc nie zrobisz printserwera na którym Ci zależało.
Chyba że już nie zależy...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5 (edytowany przez liske1 2025-03-11 15:49:06)

```
Na plus na pewno będzie USB - chociażby po to, żeby zrobić print server czy coś tam jeszcze jakiś bajer, czy dodać pamięć na logi na pendrive przyszłościowo smile
```
Nie jest to obowiązkowe - będzie to będzie nie to nie... Fajnie jakby było, ale jak nie ma to się obejdzie bez... Niestety nie umiem znaleźć IDEALNEGO routera i do tego jakoś wyglądającego smile

Więc ten Xiaomi bez USB przejdzie - ma 128MB FLASH więc raczej kilka lat pochodzi bez problemu i będzie można go bez problemu aktualizować. (jak się mylę, proszę mnie poprawić)

6

Xiaomi można wgrać z wykorzystaniem odpowiedniego skryptu. Poza niektórymi modelami cudy, większosc nowych routerów do wgrania wymaga seriala, tftp itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

@mar_w widzę, że masz idealnie oba routery, które wymieniłem czyli AX3000T i R6220 big_smile
Który Twoim zdaniem będzie dobry do tego celu?

8 (edytowany przez liske1 2025-03-11 15:55:52)

@Cezary dzięki - w sumie widzę też, że na allegro jest aktualnie dostępne w podobnej cenie do nowego od razu z wgranym openwrt, także może pokuszę się o to, żeby mieć od razu wgrane openwrt smile (nie ukrywam, z wgrywaniem openwrt aż tak dużego doświadczenia niestety nie mam...)
Widzę też że jest dużo filmików na youtube itp. także myśle, że sobie poradzę z tym.

9

O r6220 nie myśl. To już nie ta klasa sprzętu Jan na nowy router do domu, choć nadal działa dzielnie i spełnia swoją funkcję. Ale to sprzęt sprzed wielu lat.

10

mar_w napisał/a:

Ale on nie ma USB a więc nie zrobisz printserwera na którym Ci zależało.
Chyba że już nie zależy...

liske1 napisał/a:

```
Na plus na pewno będzie USB - chociażby po to, żeby zrobić print server czy coś tam jeszcze jakiś bajer, czy dodać pamięć na logi na pendrive przyszłościowo smile
```
Nie jest to obowiązkowe - będzie to będzie nie to nie... Fajnie jakby było, ale jak nie ma to się obejdzie bez... Niestety nie umiem znaleźć IDEALNEGO routera i do tego jakoś wyglądającego smile

Więc ten Xiaomi bez USB przejdzie...

Ja nic nie proponowałem tylko zauważyłem, że nie ma USB smile
Sam napisałeś, że port USB sprawi, że z czasem dołożysz parę funkcji: print server, jakiś bajer, logi itd... a wybierając AX3000T pozbawiasz się tych wodotrysków.
Możesz potem zmienić sprzęt na inny lub jako print server dołożyć inny "kiepski" wynalazek, ale to kolejny zasilacz, zmiana listwy bo zacznie brakować gniazd zasilających. Niby nic, ale czasem wkurza taki upgrade....

liske1 napisał/a:

@mar_w widzę, że masz idealnie oba routery, które wymieniłem czyli AX3000T i R6220 big_smile
Który Twoim zdaniem będzie dobry do tego celu?

Cezary napisał/a:

O r6220 nie myśl. To już nie ta klasa sprzętu Jan na nowy router do domu, choć nadal działa dzielnie i spełnia swoją funkcję. Ale to sprzęt sprzed wielu lat.

Cezary napisał jak jest.
Sprzęt sprzed wielu lat i za moment mogą pojawić się np. zimne luty i inne historie szczególnie z padającą pamięcią Flash, dlatego jak już ktoś ma i nie musi kupić, to ma (np. ja).
R6220 z HW Flow Offloading zamyka Gigabitowe łącze (nawet jest bliski tego na PPPoE) oraz posiada port USB do prostych spraw.
Czy teraz w marcu 2025r. bym go polecał do kupna jako sprzęt na długie lata? NIE.

U Ciebie jest kilka problemów, które ciężko ożenić.
Tytuł: Tani przyszłościowy sprzęt do mieszkania z openwrt.

liske1 napisał/a:

...Cena jaka mnie interesuje to do 200zł (mogą być używki bez problemu)

zlepek słów "tani" i "przyszłościowy" raczej nie idzie w parze. Ratuje Cię dodatek, że "mogą być używki".
Bardzo fajne propozycje przedstawił @ambrozy5
Ale wśród tych używek trzeba w tej cenie (do 200 zł) czyhać na okazje. Masz czas czekać miesiąc, dwa, trzy aż się coś trafi?

PS. AX3000T gdyby miał port USB to pewnie nie kupiłbyś poniżej 300 zł.

* DVBT2 - T230C *

11 (edytowany przez chrizy 2025-03-11 19:45:17)

A może Cudy TR3000?
2.5G + 1G + USB.
Opisują go jako 'travel router' ale działa tak samo jak M3000; może troszeczkę słabsze anteny.
No i OW udostępnia producent.
Cena ~200zł.

12

nie spełnia wymagania:

liske1 napisał/a:

...zależy mi na tym, aby był 1 port WAN (gigabit) i przynajmniej 2 porty LAN Gigabit....

sad

* DVBT2 - T230C *

13 (edytowany przez chrizy 2025-03-11 22:11:08)

mar_w napisał/a:

nie spełnia wymagania:

liske1 napisał/a:

...zależy mi na tym, aby był 1 port WAN (gigabit) i przynajmniej 2 porty LAN Gigabit....

sad

Do USB można adapter podłączyć; właśnie podłączyłem starego TP-Linka UE330 do TR3000 i są 3 porty eth no i 3x USB smile

14 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-03-11 22:24:11)

liske1 napisał/a:

Więc ten Xiaomi bez USB przejdzie - ma 128MB FLASH więc raczej kilka lat pochodzi bez problemu i będzie można go bez problemu aktualizować. (jak się mylę, proszę mnie poprawić)

Po zainstalowaniu LUCI 24.10 dla użytkownika jest ok. 60 MB wolnej pamięci flash.

15

chrizy napisał/a:
mar_w napisał/a:

nie spełnia wymagania:

liske1 napisał/a:

sad

Do USB można adapter podłączyć; właśnie podłączyłem starego TP-Linka UE330 do TR3000 i są 3 porty eth no i 3x USB smile

No w sumie masz rację pod warunkiem, że autor posiada już taką kartę LAN na USB.
Jeżeli miałby kupić ten router + kartę żeby mieć przynajmniej 2 porty LAN to czy zmieści się w...

liske1 napisał/a:

...Cena jaka mnie interesuje to do 200zł (mogą być używki bez problemu)

???

* DVBT2 - T230C *

16

Hello Mr. Ollama,

I'd like to buy a AX3000 wifi router with at least 3 ethernet ports, 1 usb port, with OpenWRT support and priced around $50.

Based on your requirements, here are some options:

TP-Link Archer AX3000: This router meets your requirements, but it only has 4 Ethernet ports and no USB port. However, it has OpenWRT support. Price: around $70.

Cudy WR3000: This router has 4 Gigabit Ethernet ports, 1 USB port, and OpenWRT support. It also has Wi-Fi 6 and supports speeds up to 3 Gbps. Price: around $60.

Routerich AX3000: This router has 4 Ethernet ports, 1 USB port, and OpenWRT support. It also has Wi-Fi 6 and supports speeds up to 3 Gbps. Price: around $50.

Thank you

big_smile

17 (edytowany przez chrizy 2025-03-11 23:25:30)

Poprzednio trochę przestrzeliłem wink

Hello again Mr. Ollama,

I'd like to buy a wifi 5 router with no less then 128MB FLASH, at least 3 ethernet ports, 1 usb port, OpenWRT support and priced around $50.

Based on your requirements, I've found a few options that may suit your needs:

TP-LINK Archer C7: This router has 3 Ethernet ports, 1 USB port, 128MB FLASH, and supports OpenWRT. It's a WiFi 5 (802.11ac) router with a price range of $40-$50.

Netgear Nighthawk R7000: This router has 3 Ethernet ports, 1 USB port, 128MB FLASH, and supports OpenWRT. It's a WiFi 5 (802.11ac) router with a price range of $40-$60.

Linksys EA6350: This router has 3 Ethernet ports, 1 USB port, 128MB FLASH, and supports OpenWRT. It's a WiFi 5 (802.11ac) router with a price range of $40-$60.

18

Akurat z tym mi się jakoś ultra nie spieszy i póki działa ten TP-Link to tam mogę poczekać na okazje smile nie mam karty sieciowej na USB i wiem, że do 200zl w dzisiejszych czasach będzie ciężko - z góry wiem że szukam używanych wersji bo nowych to wiem, że raczej bym nie znalazł...
@chrizy dzięki za podpowiedź poszukam coś z tych routerów co wymieniłeś smile

19 (edytowany przez liske1 2025-03-11 23:36:01)

Widzę np. Linksys EA6350 v4 który nawet jest do kupienia do 200zl na spokojnie i jak myślicie byłby on okej? Ma USB, kilka portów 1Gb/s wifi w wersji 5 więc wydaje się że wszystko co chcę to ma. Na stronie openwrt ma 128MB flashu więc powinno starczyć na dłużej bez problemu.
Czy z jakiegoś powodu go nie polecacie?

20

Pan Ollama odpowiada:

Linksys EA6350 v4 to dobra opcja! Ma Wi-Fi 5, USB port, kilka portów LAN Gigabit i 128MB FLASH, co powinno być wystarczające dla Twoich potrzeb. Jest również kompatybilny z OpenWRT.

Jedyne, co mogę powiedzieć, to że ten router ma już kilka lat i może być już nieaktualny w stosunku do najnowszych technologii. Niektórzy użytkownicy mogą również zgłaszać problemy z obsługą niektórych funkcji w wersji OpenWRT.

Jeśli jednak Twoje wymagania są proste i nie wymagają najnowszych technologii, to Linksys EA6350 v4 powinien być dobrym wyborem. Cena 200 zł to również dobra oferta.

21

Co użytkownicy forum eko.one.pl myślą o routerze Linksys EA6350 v4?

O routerze Linksys EA6350 v4 można znaleźć wiele opinii na forum eko.one.pl. Wielu użytkowników docenia jego wydajność, łatwość instalacji i dostępność portów LAN. Jednak niektórzy użytkownicy zgłaszają problemy z stabilnością połączenia Wi-Fi i brakiem obsługi niektórych funkcji nowszych protokołów bezprzewodowych.

22

Odnoszę wrażenie, że @liske1 i @chrizy to jest ta sama osoba.
Wymagania z pierwszego postu za 200 zł po cenach rynkowych = marzenie.

23

Linksys EA6350 to taka sama konstrukcja sprzed lat jak wiele innych. Tak, możesz go używać, ale nie jest to sprzęt "aktualny" i raczej nie polecał bym go jako "przyszłościowy".

PS. I One mają więcej niż 3 porty (a nie trzy porty), więc AI znów ma halucynacje, jak się to "delikatnie" nazywa.

24

Focus napisał/a:

Odnoszę wrażenie, że @liske1 i @chrizy to jest ta sama osoba.

@liske1 ≠ @chrizy

25

@Cezary to nie marzenie, bo patrząc na allegro czy tam olx można kupić takiego za 150zł więc mieści się w limicie do 200zł (używka oczywiście)...

Pytanie czy są jakieś problemy z tym routerem, czy może godnie zastąpić tego tp-linka?

@Cezary
To jakie ty modele polecasz? Bo nie ukrywam szukam konkretnego modelu...

a te co podał @ambrozy_5 są za drogie:

Jak z portami 1Gb  to ax3000t, jak coś szybsze to cudy m3000 na promce z amazona albo jakiś ax6000 jak asus ax6000 / glminet flint 2 / zyxel ex5601.

Jedynie z nich w tej cenie jest ax3000t, ale on jak rozmawialiśmy nie ma USB... a ten linksys ma USB, więc byłby lepszym modelem (pod tym względem).