Temat: Tani przyszłościowy sprzęt do mieszkania z openwrt
Dzień dobry,
Szukam ostatnio dobrego taniego, ale przyszłościowego routera z Wi-Fi
Łącze nie będzie tam jakieś szybkie powiedzmy 300/200Mb/s to max jaki tam będzie myślę.
Z racji tego, że przyszłościowo to myślę coś z Wi-Fi 5 lub 6 (ac/ax przynajmniej)
Zależy mi na tym, aby dało się zainstalować openwrt wraz z wireguard, zabbix-agent, tcpdump (może być ten mini) i żeby był jakiś web np. luci do szybkiego sprawdzenia ustawień czy coś takiego (tak wiem SSH jest lepsze, ale wolę też mieć web w razie czego)
Warunek - musi mieć 128MB FLASH - przyszłościowo aby to zmieścić, bo z tego co gdzieś czytałem (poprawcie się jeśli się mylę) te 32MB FLASH to aktualnie minimum jaki sprzęt na openwrt powinien mieć ( z tymi pakietami, które chcę ).
zależy mi na tym, aby był 1 port WAN (gigabit) i przynajmniej 2 porty LAN Gigabit.
Na plus na pewno będzie USB - chociażby po to, żeby zrobić print server czy coś tam jeszcze jakiś bajer, czy dodać pamięć na logi na pendrive przyszłościowo ![]()
Co do mocy wifi to powiem tak: aktualny TP-Link TL-WR841N v13 daje rady z pokryciem zasięgu, więc myślę, że każdy nowy router też da radę bez problemu.
Cena jaka mnie interesuje to do 200zł (mogą być używki bez problemu)
Znalazłem takie routery: NETGEAR R6220, oraz Xiaomi AX3000T, ale może ktoś siedzi w temacie i wie więcej lub jest w stanie bardziej pomóc?
Co polecacie?