1 (edytowany przez mscv 2025-03-10 12:50:23)

Temat: co kupić pod 2/1Gbps ppoe + 1Gbps wireguard?

Cześć,

robię małą rewolucję w domu: na białym koniu wjeżdża Netia 2/1Gbps z ONT i ... nie wiem co kupić smile

Czego potrzeba
Proste: router, który poradzi sobie z ruchem 2/1Gbps ppoe i jednoczesnym 1Gbps ruchu wireguard (<10 userów). Sieć w domu 2.5GBase-T.

Mile widziana opcja modemu 5G na failover i dodatkowe porty 2.5GBase-T (switching).

Nie chcę się bawić w podmianę na wkładkę i trzęsienie tyłkiem, że mnie Netia zbanuje - za stary jestem smile

Uwarunkowania techniczne
Mam 2 opcje instalacji:

1) w skrzynce teletechnicznej (rozpraszanie ciepła...)

Tu potrzebne 2x2.5GBase-T (1 do ONT i drugi do switcha) lub 1x2.5GBase-T (do ONT) + 1xSFP DAC (do switcha). Mocno preferowane to pierwsze, switch ma tylko 1xSFP i wolę mieć wolne jako trunk do kolejnego.

Problem: rozpraszanie ciepła.

2) gdzie indziej

Tu potrzebne 2x2.5GBase-T (1 do ONT i drugi do switcha). W tym przypadku chcę od razu WIFI.

Na co patrzyłem
1) Gl.Inet MT-6000 (Flint 2). Tu niestety baaaardzo różne info nt. wydajności wireguard
2) BPI-R4. Tu widzę olbrzymie zamieszanie jeśli chodzi o wsparcie openwrt + musiałby wleźć do skrzynki (ciepło?)

Pomysły?

2

Odp: co kupić pod 2/1Gbps ppoe + 1Gbps wireguard?

ja bym brał co daje Netia czyli  ONT FiberBox G2110-2.5G-EU  i router zyxel ex5601 i wgrywał openwrt masz tu temat na forum.

3 (edytowany przez mscv 2025-03-10 13:01:47)

janusz07 napisał/a:

ja bym brał co daje Netia czyli  ONT FiberBox G2110-2.5G-EU  i router zyxel ex5601 i wgrywał openwrt masz tu temat na forum.

a ten zyxel pociągnie mi 1Gbps wireguard? (albo chociaż blisko). Poza tym szczegółem wygląda naprawdę dobrze.

4

mi dobija do około 850Mbps a router masz za free i nic nie musisz kupować.

5

ok, biorę się za czytanie smile jeśli tyle wyciągnie + da się wbić openwrt to zawsze kilka stówek w kieszeni.

6 (edytowany przez Bartekk 2025-03-10 13:52:25)

Mini pc z n100 tyle, że musiałbyś dołożyć sobie gdzieś AP.

7

N100 lub N150, jest kilka konstrukcji które mają np. 4 porty 2.5G. + AP do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Bananapi bpi-r3 do 2.5gbps bez problemu, wireguard też opitoli smile

R4 jest dużo szybsza na papierze, w praktyce jest jeszcze w lesie choć pppoe ogarnia do 8gbit, mocno rozwojowy soft

9

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

BPI-R3 - to by wymagało 2 wkładek SFP 2.5Gbps. Dawno nie bawiłem się SFP, ale kiedyś znalezienie działających 2.5 było prawie niemożliwe...

N100 - to jest opcja, ale wszystkie (?) z 2+ portami 2.5GBase-T są na i-226v. Z i-226V mam tragiczne doświadczenia. Np. u mnie na maszynie z proxmox próba zmiany MTU == kernel panic, step down w EEE nie działa i sporo innych.

10

mscv napisał/a:

BPI-R3 - to by wymagało 2 wkładek SFP 2.5Gbps. Dawno nie bawiłem się SFP, ale kiedyś znalezienie działających 2.5 było prawie niemożliwe...

N100 - to jest opcja, ale wszystkie (?) z 2+ portami 2.5GBase-T są na i-226v. Z i-226V mam tragiczne doświadczenia. Np. u mnie na maszynie z proxmox próba zmiany MTU == kernel panic, step down w EEE nie działa i sporo innych.

U mnie aoostar R7 z i226V z proxmoxem i m.in opnsense chodzi jak "wściekłe".

11

mscv napisał/a:

60zł za wkładkę na ali wink

12

janusz07 napisał/a:

mi dobija do około 850Mbps a router masz za free i nic nie musisz kupować.

Zapytam jak janusz (bez obrazy dla januszy). Skąd miec router za free ? smile

13 (edytowany przez pytonlon 2025-03-11 14:01:53)

Netia ma już w ofercie jako urządzenie dostępowe zyxel-ex5601-t0
https://www.netia.pl/pl/pomoc/pomoc-tec … -ex5601-t0

Więc masz go za "free"

14

pytonlon napisał/a:

Netia ma już w ofercie jako urządzenie dostępowe zyxel-ex5601-t0
https://www.netia.pl/pl/pomoc/pomoc-tec … -ex5601-t0

Więc masz go za "free"

OK. Dziękuję za wyjasnienie. W wakacje planuje modernizacje chyba juz zaczne polować na jakąś używke (albo na promke flint2).

15

Czy Cudy X6  v. 2.0 dla  1Gb/s z operatorem po PPoE będzie dobrym rozwiązaniem na kilka lat, warto kupić, czy lepiej dołożyć? To mediatek ma wsparcie HWNat?

16

mt7621, więc ma hw flowofflading.

I nie, nie jest to rozwiązane na kilka lat i raczej tego gigabita na pppoe ci nie wysyci.

17 (edytowany przez Bartini 2025-03-20 22:38:48)

mscv napisał/a:

Cześć,

robię małą rewolucję w domu: na białym koniu wjeżdża Netia 2/1Gbps z ONT i ... nie wiem co kupić smile

Czego potrzeba
Proste: router, który poradzi sobie z ruchem 2/1Gbps ppoe i jednoczesnym 1Gbps ruchu wireguard.(<10 userów). Sieć w domu 2.5GBase-T.

Mile widziana opcja modemu 5G na failover i dodatkowe porty 2.5GBase-T (switching).

Nie chcę się bawić w podmianę na wkładkę i trzęsienie tyłkiem, że mnie Netia zbanuje - za stary jestem smile

Uwarunkowania techniczne
Mam 2 opcje instalacji:

1) w skrzynce teletechnicznej (rozpraszanie ciepła...)

Tu potrzebne 2x2.5GBase-T (1 do ONT i drugi do switcha) lub 1x2.5GBase-T (do ONT) + 1xSFP DAC (do switcha). Mocno preferowane to pierwsze, switch ma tylko 1xSFP i wolę mieć wolne jako trunk do kolejnego.

Problem: rozpraszanie ciepła.

2) gdzie indziej

Tu potrzebne 2x2.5GBase-T (1 do ONT i drugi do switcha). W tym przypadku chcę od razu WIFI.

Na co patrzyłem
1) Gl.Inet MT-6000 (Flint 2). Tu niestety baaaardzo różne info nt. wydajności wireguard
2) BPI-R4. Tu widzę olbrzymie zamieszanie jeśli chodzi o wsparcie openwrt + musiałby wleźć do skrzynki (ciepło?)

Pomysły?

Jeśli chcesz coś stabilnego, sprawdź Ubiquiti Dream Machine Pro ma 2.5GBase-T, WireGuard działa dobrze, a do tego możesz dokupić modem 5G na failover. Mikrotik RB5009UG+S+ też by pasował, ma porty 2.5GBase-T i działa z WireGuard. Gl.Inet Flint 2 to opcja, ale z WireGuard różnie bywa, a BPI-R4 ma problemy z OpenWRT i ciepłem.

18

@Cezary : Dziękuję, odrzucę ten router. Jakim kryterium przedziałowo-cenowym bez przesadnym mam się kierować aby było na kilka lat do przodu dla 1GB/s PPoE z HWNat?

19

Więc nie przedział cenowy bo to nic nie determinuje tylko jego parametry. Jak spotkasz coś co ma porty 2.5G to raczej możesz mieć prawie-pewność że ten gigabit jest w stanie przerzuć.

Generalnie jak chcesz na kilka lat to szukaj czegoś na mediateku/filogic ostatnio nam panującego,

20 (edytowany przez 8850 2025-03-14 08:31:27)

Czy  Xiaomi AX3000T sensownie zastąpi obecnego r3G przy PPoE? Obecnie dokładnie jest 800Mb/s ale przypuszczam że za kilkanaście miesięcy podniosę do 1Gb/s. Powodem dla którego chcę zmienić router jest zakup smatfona z wifi6 i może częściej będzie laptop po wifi. Wszystkie sprzęty są podpięte po LAN. Rozumiem że obecnie r3G nie ma wsparcia HWNat?

Sprzedawca sprowadził więcej na allegro 164 PLN (openwrt widzę obsługuje RD03 i RD23, ale nie RD03v2!)

21

Ma HW, przecież to mt7621. Skoro R3G ci wystarczał to AX3000T tym bardziej.

Ale ty wiesz że AX3000t ma tylko porty gigabitowe wiec jesteś na zupełnej granicy sprzętowej?

22 (edytowany przez 8850 2025-03-14 08:49:59)

@Cezary Niewiedziałem, jak zwykle opisy handlowe sugerują innaczej smile. To rzeczywiście przyszłością dalszą nie wieje.

23

Bartini napisał/a:

Jeśli chcesz coś stabilnego, sprawdź Ubiquiti Dream Machine Pro ma 2.5GBase-T, WireGuard działa dobrze, a do tego możesz dokupić modem 5G na failover. Mikrotik RB5009UG+S+ też by pasował, ma porty 2.5GBase-T i działa z WireGuard. Gl.Inet Flint 2 to opcja, ale z WireGuard różnie bywa, a BPI-R4 ma problemy z OpenWRT i ciepłem.

Jakie konkretnie problemy z OpenWRT ma BPI-R4? Korzystam od 2 miesięcy jako główny router do pomarańczowego 1Gb z PPPOE i nie zauważyłem żadnych...

24 (edytowany przez RafalB 2025-03-14 14:03:00)

jaketherake napisał/a:

Jakie konkretnie problemy z OpenWRT ma BPI-R4? Korzystam od 2 miesięcy jako główny router do pomarańczowego 1Gb z PPPOE i nie zauważyłem żadnych...

1gbpis to obsłużysz kalkulatorem, pobaw się 10gbps na bpi-r4 i jego wifi to zauważysz w czym jest rzecz, a jeszcze jak zachce się Tobie przewalać ruch przez VPN to też zwrócisz uwagę na różne rzeczy, które nie działają jeszcze.

Po za tym jest OK pod warunkiem że traktujesz to jako devboard.

Za to R3 to już bardzo stabilna platforma, która ogarnia ruch pppoe do 2.5gbita

25

mały update: net odpalony. jestem ogólnie pod sporym wrażeniem tego łącza. kto by pomyślał, że dożyję rzeczywistego 2/1Gbps na łączu konsumenckim smile

ex5601-t0 od netii wygląda na 100% stock. przyszło z firmware V5.70(ACDZ.3.2)C0. UI zyxela jest tragiczny, ale przynajmniej Netia nic nie blokuje. W stocku nie ma wireguard, więc ten na razie realizowany przez lxc pod proxmoxem.

Nigdzie nie znalazłem hasła supervisora pod ten firmware, więc będzie trzeba rozbebeszyć i podpiąć serial.