4,026 (edytowany przez 8850 2025-02-23 12:12:07)

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

tak Cezary, ale czytając  widzę że nie wszystkie chipy obsługują pod Openwrt HW NAT poprzez PPoE a u mnie taka sytuacja zachodzi, ten usb nie jest aż tak potrzebny jeśli ma sporo ROM na ew. pakiety. Dyski zewn. mam zaszyfrowane BitLocker stąd podpinanie po USB mija się z celem jako backup. Chyba że gdzieś się mylę.

4,027

Mediateki mają wsparcie dla flowoffloading.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4,028 (edytowany przez kmaras77 2025-02-23 13:08:49)

Bynek napisał/a:

Cześć.
Jest to mój pierwszy post, zatem pozwólcie że się przywitam. Ogólnie linux nie jest mi obcy i co nieco w konsoli się robiło
ale z wyborem rutera muszę sie Was poradzić. Myslę o ruterze z w mierę dużą iloscia pamięci na różne pluginy, oczywiście
mającym już na pokładzie openwrt który będzie dobrze wspołpracował z modemem Huawei E3276 który już mam. Aby nie był tak
wrażliwy na częste braki pradu bo u mnie to masakra. Bedzie pracował na działce czy w delegacji. Priorytet to pamięć, zasięg LTE jakoś
w miare możliwości ogarne.

Na tak postawione potrzeby odpowiedzią jest zakup na OLX modemu z routerem ZTE MF286D i przerobienie go na OPENWRT za pomocą obrazów kolegi Rafała. https://github.com/4IceG

A Huawei E3276 do elektrośmieci, lub wystawić na OLX.

ZTE MF286D ma wbudowany modem z agregacją i dobrymi antenami, całkiem nowoczesny SoC, sporo RAMu, USB i 4 porty LAN.

I naprawdę te modemy są w dobrych cenach na OLX - poniżej 200 zł da się kupić. Teraz są nawet za 140 pln.

4,029

8850 napisał/a:

Już dodaję do wpisu: mam konwerter zakończony Ethernet rj45

U mnie taka sama sytuacja i jak rozumiem to zarówno router GL.iNet GL-MT3000 jak i Cudy TR3000 poradzą sobie że światłowodem 900mb?

4,030 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-24 15:02:18)

kmaras77 napisał/a:
Bynek napisał/a:

Priorytet to pamięć, zasięg LTE jakoś

ZTE MF286D ma wbudowany modem z agregacją i dobrymi antenami, całkiem nowoczesny SoC, sporo RAMu, USB i 4 porty LAN

Ten ZTE po wgraniu LUCI ma ok. 11 MB dla użytkownika, czyli bardzo mało.

4,031

adreskontaktowy napisał/a:
kmaras77 napisał/a:
Bynek napisał/a:

Priorytet to pamięć, zasięg LTE jakoś

ZTE MF286D ma wbudowany modem z agregacją i dobrymi antenami, całkiem nowoczesny SoC, sporo RAMu, USB i 4 porty LAN

Ten ZTE po wgraniu LUCI ma ok. 11 MB dla użytkownika, czyli bardzo mało.

11 MB dla usera to nie jest mało. Jest.szybkie USB, wiec można zrobic extroota.
Jak za te kasę, to nie ma nic lepszego do LTE.

4,032

artur_n napisał/a:

Sprawdź: Beryl AX (GL-MT3000)

Polecam, wiele miesięcy używałem jako główny router. Obecnie leży w szufladzie i czeka na lepsze dni smile

4,033

kmaras77 napisał/a:
Bynek napisał/a:

Cześć.
Jest to mój pierwszy post, zatem pozwólcie że się przywitam. Ogólnie linux nie jest mi obcy i co nieco w konsoli się robiło
ale z wyborem rutera muszę sie Was poradzić. Myslę o ruterze z w mierę dużą iloscia pamięci na różne pluginy, oczywiście
mającym już na pokładzie openwrt który będzie dobrze wspołpracował z modemem Huawei E3276 który już mam. Aby nie był tak
wrażliwy na częste braki pradu bo u mnie to masakra. Bedzie pracował na działce czy w delegacji. Priorytet to pamięć, zasięg LTE jakoś

Na tak postawione potrzeby odpowiedzią jest zakup na OLX modemu z routerem ZTE MF286D i przerobienie go na OPENWRT za pomocą obrazów kolegi Rafała. https://github.com/4IceG

A Huawei E3276 do elektrośmieci, lub wystawić na OLX.

ZTE MF286D ma wbudowany modem z agregacją i dobrymi antenami, całkiem nowoczesny SoC, sporo RAMu, USB i 4 porty LAN.

I naprawdę te modemy są w dobrych cenach na OLX - poniżej 200 zł da się kupić. Teraz są nawet za 140 pln.

Jeśli szukasz alternatywy, TP-Link Archer z OpenWRT również sprawdzi się dobrze. A jeśli często masz przerwy w zasilaniu, warto pomyśleć o małym zasilaczu UPS.

4,034

Jak ktoś przespał cudy m3000 na promce z 230 na 183 to jest teraz za 167 zl na amazonie. Tylko sie nie bijcie :E

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4,035

Czy może mi ktoś polecić repeater/wzmacniacz/range extender (jakby tego nie nazywać) najlepiej wpinany w gniazdko elektryczne, który przedłuży mi zasięg sieci 2.4GHz? Zależy mi na stabilnym połączeniu, żeby się nie rozłączał co kwadrans i żeby ten sygnał był użyteczny dwie betonowe ściany dalej, do niego będzie podłączone jedno urządzenie, które nie generuje za dużo ruchu więc nie mam potrzeby, żeby to było megaszybkie. Jakby dało się wgrać openwrt to też fajnie.

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

4,036 (edytowany przez spamsool 2025-02-27 14:17:29)

drk napisał/a:

Czy może mi ktoś polecić repeater/wzmacniacz/range extender (jakby tego nie nazywać) najlepiej wpinany w gniazdko elektryczne, który przedłuży mi zasięg sieci 2.4GHz? Zależy mi na stabilnym połączeniu, żeby się nie rozłączał co kwadrans i żeby ten sygnał był użyteczny dwie betonowe ściany dalej, do niego będzie podłączone jedno urządzenie, które nie generuje za dużo ruchu więc nie mam potrzeby, żeby to było megaszybkie. Jakby dało się wgrać openwrt to też fajnie.

https://www.amazon.pl/WIFI-TP-LINK-TL-R … ULGJQ?th=1

TP-LINK TL-RE200
Może ten? Tylko nie do każdej wersji da się wgrać OpenWRT (do V5 sie nie da) ale to najwyżej zwrócisz jak przyjdzie V5.

https://openwrt.org/toh/tp-link/re200

4,037

Też są modele RE355/RE450

4,038

Cudy RE3000 za ok 180zł

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

4,039

artur_n napisał/a:

Cudy RE3000 za ok 180zł

A czy tego m3000 z Amazona też można ustawić jako repeater? Tak wiem, nie jest wpinany, ale cena prawie ta sama, a jak mi się koncepcja zmieni to mam ekstra router smile

4,040

W sumie to każdy możesz: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy o ile radio ma tryb sta

4,041 (edytowany przez drk 2025-02-28 18:52:43)

Tak wiem. Trochę się miotam roll  bo...

Mam wolne gniazdo 230V w przedpokoju i z wizualizowałem sobie, że jak tam będzie taki ładny repeater to będzie trochę jak z katalogu wink

Co gorsze potrzebowałem wysłać paczkę i pasował mi karton od TP Linka WR741ND. Miał być pusty, bo byłem pewien, że routera dawno już nie mam... a on tam był, miał nawet wgrane openwrt od Ciebie big_smile  W minutę osiem zrobiłem z niego repeater i postawiłem gdzie indziej, mam o ścianę mniej, routera nie widać, a jak się otwiera szafę to jest ładne zielone podświetlenie cool

Do tego to jedno urządzenie ruszyło z kopyta (choć to tylko wifi N 150, ale to może ta antena 5 dBi robi robotę) i działa chyba tak jak powinno, więc teraz po testuję czy ten router się nie wiesza/resetuje itp bo może zupełnie niechcący znalazło się rozwiązanie bez wydatków smile

4,042 (edytowany przez matibu06 2025-03-01 22:01:08)

Przymierzam się do wymiany internetu na światłowód, 600Mb/s, i zastanawiam się jaki router wybrać?
Mam obecnie RT-AX53U, i zastanawiam się czy da radę, czy trzeba szukać czegoś mocniejszego?
Co mam na myśli poprzez "da radę" - głównie chodzi o to żeby dało się wysycić te 600Mb/s przez urządzenia - głównie dotyczy do urządzeń w promieniu kilku metrów od routera, maksymalnie przez jedną ścianę. Od dostawcy być może będzie opcja wzięcia Archer AX1500, aczkolwiek nie wiem czy warto brać, czy jednak zainwestować w coś mocniejszego(wtedy nie brałbym od dostawcy, a RT-AX53U poszedłby jako repeater)
Budżet - nie wiem, myślę że coś w zakresie 300-500 byłoby ok
Mam zamiar tego Asusa postawić tam co potencjalnie ma być router i zrobić testy przez iperf3 z urządzeń końcowych, no ale chętnie posłucham Waszych propozycji

EDIT: A może jakiś router który zastąpi mi domowy serwer plików? Do którego mógłbym podpiąć(najlepiej w środku obudowy) jakiś dysk SSD/M2/mSATA/USB?

4,043

USB to każdy z usb, ale to nie jest polecane rozwiązanie.

Jest parę modeli z M.2, są z mSATA, są ze zwykłymi złączami SATA

4,044

Moze jednak proxmox-router-virtualka z nasem i m3000 jako AP w meshu?
Wyjdzie moze ciut drozej, ale to zalezy na czym postawisz proxa...

Pozdrawiam

4,045 (edytowany przez matibu06 2025-03-01 23:44:14)

Obecnie mam terminal Fujitsu S920 i on spełnia moje potrzeby, myślę o tym czy da radę mieć w jednym urządzeniu router i właśnie zastąpić ten terminal jako serwer plików. Stąd NAS + router/mesh to raczej słabe rozwiązanie dla mnie

4,046

Ja myśle troche inaczej: o ile prędkości od dostawcy to rzecz zmienna (o ile nie mieszkasz mega na polach i wsiach) i nigdy nie wiadomo kiedy jakiś nowy dostawca Ci sie pojawi, to mając 1 serwer, który ma kilka rzeczy w jednym (router, NAS, HomeAssitant itp) jesteś w miarę elastyczny i nie musisz stawiać routera gdzieś w miejscu najmniej dogodnym - router musi być wtedy w centralnym miejscu mieszkania/domu, co nie jest zbyt eleganckie i możliwe na ogół.
Do tego prędkości po ax/be są już na tyle miłe, że laptopy/stacjonarki mogą obejść się bez kabla. Stąd jeśli chcesz mieć dobre transfery do NASa (realnie do 200 MB/s) to jak dla mnie M3000 sprawdza się wyśmienicie (na stockowym firmware), a koszty rzędu 167 zł za sztuke (amazon dziś np.) preferują takie kilka sztuk w dużym domu/mieszkaniu. Jeśli masz okablowanie i możesz to podłączyć do 2.5G switcha/serwera z 4-6x interfejsami - IMHO najlepsze co może być na ten moment.

4,047

matibu06 napisał/a:

Obecnie mam terminal Fujitsu S920 i on spełnia moje potrzeby, myślę o tym czy da radę mieć w jednym urządzeniu router i właśnie zastąpić ten terminal jako serwer plików. Stąd NAS + router/mesh to raczej słabe rozwiązanie dla mnie

tak jak kolega wyżej pisał proxmox i openwrt w proxmoxie. ten s920 co masz plus druga karta sieciowa do niego. może być taka na usb za około 40zł. router który masz możesz wykorzystać jako punkt dosępowy wifi
ja mam coś podobnego zrobione na takich tanich kartach usb i już 2 lata tak śmigam na łączu 1 gigabit od netii

4,048 (edytowany przez szyper 2025-03-08 20:42:11)

Hej, jakby ktoś chciał sobie zrobić fajną sieć rozproszoną w domu to polecam na stockowym oprogramowaniu ten model - Cudy M3000 w tej promce za 3-pack - 500zł:

https://www.esus-it.pl/product-pol-1079 … ac-ax.html

U mnie 2 takie działają bardzo miło - przechodzenie między urządzeniami bardzo szybkie - do tego 2.5gb no i cena za sztukę 166zł!
polecam akurat ten model, bo fajnie razem to działa.
Openwrt można, ale jak dla mnie to wydajność słabsza (dziwne transfery, może ostatnie aktualizacje coś zmienią, ale na razie ostrożnie - choć recovery jest i można w 2 strony przechodzić bez problemów).

4,049 (edytowany przez oneiro 2025-03-08 23:13:13)

Dzień Dobry.

Myślę o czymś co ma co najmniej 6 portów RJ45 i trafiłem na Mikrotik L009UiGS z 8-ma portami, natomiast model ten posiada "CPU": IPQ-5018 i "Switch chip model": 88E6190

Zmazałem poniższy wątek, ale nie wiem jak odczytać GitHuba, status Merged to oznacza, że jest już wpierany procesor w OpenWRT?

https://github.com/openwrt/openwrt/pull/17182

Może ogólnie zapytam - w/w model wpiera OpenWRT?

No chyba, że polecicie coś innego z 6 (lub więcej) portami wspierane przez OpenWRT. Nie musi być radio.

4,050

Samo wsparcie dla ipq50xx zostało dodane, ale ten model oficjalnie nie jest jeszcze wspierany i obsługiwany.

Check Point L-50 lub Linksys EA9500, z tych co u nas możesz dostać. Lub po prostu daj switch'a