126

Odp: Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3

Panowie nie ma co sie tu obrzucac czyje te wina. Nie po to temat powstal.

W dobie usb 2.0 i LTE nikt nie widzial problemu, w koncu znana byla specyfikacja i kazdy wiedzial ile mozna bylo wycisnac. Nawet LTE-A nie dawalo swoimi osiagami powodow do zastanawiania sie, ze cos jest nie tak bo czesto modemy byly wpiete w usb 2.0 (np. u mnie). Problem bardzo sie ujawnij teraz przy 5G gdzie to co mamy na OFW/telefonie/komputerze a to co mamy na OpenWrt to przepasc. Inna sprawa ze uzytkownicy mobilnego internetu byli i sa niewidoczni dla deweloperow (widac to po ilosci pakietow chocby do Lucyny), wiec problemu oficjalnie nie ma.

Teraz nie wiadomo gdzie tkwi problem, co blokuje osiagi kernel/sterownik/protokol polaczenia? Czy mix wymienionych.

Czyli rozumiem ze teraz wypadaloby sprawdzic dzialanie modemu pod archlinux?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

127 (edytowany przez rhqq 2025-02-28 19:59:23)

IMHO świeży kernel, zestawic różnice w schedulearch, governorach (patche -zen, -ck, -rt). do tego wypadałoby zrobić listę tunables, na poziomie modułów jądra (usb, qmi, sieć), i do tego zestawić inne parametry (txqueuelen chociażby, które u mnie robi różnicę).

interfejs po qmi niestety nie jest wielowątkowy (/sys/class/net/tmobile/threaded). pytanie jak radzi sobie z tym mbim?

128

Mbim tak samo jak qmi, nie da się odpalić kilku procesów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

129 (edytowany przez MiG25 2025-03-01 08:17:09)

To by wyjaśniało dlaczego na Windowsie nie ma z prędkością problemów....

No to może jeszcze inny protokół , ten rndis ?

130 (edytowany przez rhqq 2025-03-01 12:13:36)

> To by wyjaśniało dlaczego na Windowsie nie ma z prędkością problemów....

w ogóle to nie wyjaśnia. stos sieciowy w windowsie to jedna wielka jednowątkowa padaka. podejrzewam, że właśnie przez to.. działa lepiej, bo pod linuxem mamy masę parametrów, które zostały przez dekady zoptymalizowane pod miedziane druty a nie radio, które dopiero od niedawna zaczyna być popularne w segmencie highend. pod windowsem moze się okazać, że po prostu są super krótkie kolejki, brak buforów jakichkolwiek i jakieś upośledzone śledzenie przerwań, które "działa", i akurat nie wpływa negatywnie na taki edge case jak modem usb.

131

No wiadomo , windows gorszy , przez to akurat to lepiej działa...
Mam nadzieję ,że niedługo przyjdzie RM551 ,łudzę się ,że na tych dostępnych odbiornikach SX75 wycięgnie więcej niż SX62 z RM520 ... Przetestuję też jakiś stary laptop na i5-3350M , najstarsze co znalazłem z USB3.0 , zobaczymy ,czy Windowsa można zapchać , tak jak linuxa...

132 (edytowany przez rhqq 2025-03-01 13:34:03)

wiadomo, windows lepszy bo ma mniej opcji do modyfikacji. przecież wszyscy używają w sieciach windowsa, oh wait. daj spokój. nikt nie zbadał czemu są takie wyniki tak naprawdę, co więcej masz doskonały przykład, że pod linuxem tez może to śmigać jak szalone (na tym samym hardware). innymi słowy jest to w zasięgu ręki, tylko nikt tego nie zbadał czym się różnią. nie rozumiem czemu się tak bardzo upierasz.

aby być bardziej produktywnym, zadam pytanie: czy ktoś ma zrzuty storagu tamtego routera? albo czy jest do pobrania firmware gdzieś? pewnie można by rozłożyć to na części pierwsze.

133

Ja nie,

134

MiG25 napisał/a:

@Cezary , @IceG , macie jeszcze ten zrzut , co go kolega udostępnił ? Ja niestety nie....

rhqq napisał/a:

(...)aby być bardziej produktywnym, zadam pytanie: czy ktoś ma zrzuty storagu tamtego routera? albo czy jest do pobrania firmware gdzieś? pewnie można by rozłożyć to na części pierwsze.

Zapraszam do pobierania smile
CellularRouter 5G

Postaw kawę

135 (edytowany przez MiG25 2025-03-01 18:22:11)

i rozbierania big_smile  .... znaczy się rozkładania

Dzięki

136

Kilka własnościowych modułów od dnsów, stary kernel, quectel-CM-5G w obrazie, sterowniki z kernela, trochę własnościowych rzeczy mediateka.

137

podejrzewam, że bardziej interesuje nas konfig kernela i wszystkie parmsy dla modułów. bo prawie na pewno chodzi o długości buforów. nie wiem czy u was tak jest, ale u mnie pierwsze pół sekundy jest szybciej niż reszta transferu.

138 (edytowany przez rhqq 2025-04-02 22:06:51)

zrobiłem upgrade sprzętu, głównie dlatego, że miałem duże wątpliwości co do stanu usb3 w mojej poprzedniej konstrukcji. wyciągam ciągły gigabit za dnia/nocą i ogranicza mnie interfejs sieciowy w laptopie. jedyne zmiany, które zastosowałem u siebie to
1. governor cpu na performance (różnica kolosalna!)
2. poniższe parametry kernela:
net.core.default_qdisc=fq_codel
net.ipv4.tcp_congestion_control=bbr
net.core.rmem_max = 67108864
net.core.wmem_max = 67108864
net.ipv4.tcp_rmem = 4096 131072 67108864
net.ipv4.tcp_wmem = 4096 131072 67108864

nie zauważam istotnych różnic w wydajności między kernelem "zwykłym" a -zen.

edit: doszła karta sieciowa 2.5Ge, fast.com zwraca 2Gbit, pozostałe speedtesty 1.5Gb+

139

Do czego Ci ta karta sieciowa?
To w końcu modem masz połączony po USB czy Ethernet?

140 (edytowany przez rhqq 2025-04-03 22:02:07)

w laptopie miałem tylko 1Ge więc nie mogłem testować powyżej. router ma porty 2.5ge, więc do lapka dokupiłem kartę 2.5 na usb - stąd testy.

modem zapięty po usb, naturalnie

141 (edytowany przez MiG25 2025-04-04 07:34:40)

Ok , czyli laptop ,ten na 7840hs na archilinux, i z kartą sieciową 2,5G ( pewnie taka po USB)  działa jako router , i dopiero z takimi jak wyżej parametrami kernela i cpu na performance wyciąga te 2Gbps na modemie RM530N-GL ... ( swoją drogą gdzie taki BTS znaleść...)

142

a nie. wybacz, może źle sie wyraziłem. router to cwwk z n355 na archlinuxie (kernel -zen). klient to mój laptop z kartą usb 2.5gbit wpietą po usb.

teraz tak - głównym ograniczeniem na odroidzie h2+ z j4115 było 100% cpu na softirq, teraz sięgam moze 20% góra.

143

Dziś miałem szansę przetestować Ubuntu raz jeszcze z RM551E-GL...
I wyszło ,że (zarówno na QMI jak i MBIM , jak i na RNDIS ) standardowo nie da się przekroczyć 600Mbps . Ale standardowo Ubuntu również jest przestawione na Powersave. Ustawienie albo taktowania wszystkich CPU na maxa ,albo przestawienie governor na performance dało rezultaty pod 950Mbps ( max. co się z tego BTSu da).
Tylko jak to przełożyć na OpenWRT i routery (choćby te mocniejsze).

144

Jak więc rozwiązać ten problem w OWRT? Script??

145

Ponieważ wcześniej była o tym mowa: Czy ktoś ma plik oprogramowania układowego dla Quectel RG520N-EB R01(!), np. RG520NEBDCR01A04M4G lub coś innego? Przeprogramowałem R01 na R03 i teraz modem jest w trybie CFUN: 7 sad Nie nadpisałem wartości qcn/nv, więc myślę, że to może być problem, ale w tej chwili nie chcę usuwać plików qcn, ponieważ nie mogę wykonać żadnych kopii zapasowych. Mam tylko starą wersję QFirehose, która znajduje się na routerze Xiaomi, w którym modem jest wbudowany...

146

Na forum quectela pytaj to ci podeślą aktualną wersję.

147 (edytowany przez Meet 2025-10-25 18:57:20)

Będziemy mieć problem z limitem +/- 200Mbps dopóki ktoś w końcu nie zaimplementuje QMAP w openwrt. Dokumentacja quectela opisuje dokładnie te problemy które my wszyscy zaobserwowaliśmy:

What is QMAP
QMAP’s full name is QUALCOMM Multiplexing and Aggregation Protocol.
When using GobiNet or QMI_WWAN, only one Physical Network Card can be created by default, so only one PDN data call
can be set up. However, multiple virtual Network Cards can be created by using IP multiplexing protocol over one Physical
Network card, and customers can setup multiple PDN data calls.
When using GobiNet or QMI_WWAN, only one IP Packet in one URB can be transferred, so when there are high throughput
and frequent URB interrupts, the Host CPU will become overloaded. However, IP aggregation protocol can be used to transfer
multiple IP Packets in one URB with increased throughput by reducing the number of URB interrupts.
When QMAP disabled, GobiNet or QMI_WWAN directly transfer IP Packet over USB BUS.
When QMAP enabled, GobiNet or QMI_WWAN transfer QMAP Packet over USB BUS.

Widać to też w bootlogu na OEM firmware Zyxela:

...
[    5.876000] GobiNet 2-1:1.4 usb0: register 'GobiNet' at usb-xhci-hcd-1, GobiNet Ethernet Device, e6:06:3f:d4:e0:31
[    5.896000] creating qcqmi0
[    5.904000] GobiNet::qmap_register_device wwan0
[    5.916000] GobiNet::qmap_register_device wwan1
[    5.928000] GobiNet::qmap_register_device wwan2
[    5.936000] GobiNet::qmap_register_device wwan3
[    5.948000] GobiNet::qmap_register_device wwan4
[    5.960000] GobiNet::qmap_register_device wwan5
[    5.968000] GobiNet::qmap_register_device wwan6
[    5.980000] GobiNet::qmap_register_device wwan7
...

Witać też że używają GobiNet zamiast QMI_WWAN

148

@Meet może napisz ten post też na forum OpenWrt (w tematach z początku wątku), może ktoś się odezwie / zgłosi.

Postaw kawę