101

Odp: Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3

edass napisał/a:

Czy to są wyniki z OpenWRT czy z kompa?

Mój modem nie widział kompa, więc router. Obecnie już nie do powtórzenia.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

102

Chcąc udowodnić ,że to coś z nowymi wydaniami wgrałem do LBR20 orginał i chciałem uruchomić RM520N-GL...

O ile uruchomienie qmi_wwan poszło komendą:

echo "2c7c 0801" > /sys/bus/usb/drivers/qmi_wwan/new_id

To wszystkie option nie mają sterownika... tam już zdaje się nie da się przez new_id dodać..
Próbowałem czegoś takiego :

echo "2-1:1.0" >/sys/bus/usb/drivers/option/bind

ale acces denied... a z samym qmi pisze ,że SIM nieaktywny...

103

Na parę dni będę miał dostęp do Teltoniki RUTM5X z 5G. Sprawdź ile wyciąga na ich sofcie modem (nie wiem jaki tam wsadzili).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

104 (edytowany przez MiG25 2025-01-27 21:29:17)

A pamiętacie to ? https://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=65207
To sprzęt z MT7621 a bez problemu zamykał 1Gbps na RM530N-GL... Ograniczało go tylko wifi i/lub gniazdo 1Gbps

105 (edytowany przez IceG 2025-01-28 08:36:40)

Pamietam router, starszy sprzęt i zawstydzal nowe konstrukcje. Mial tam też shortcut-sfe, ale nie wiem czy to nasze magiczne antidotum skoro router z nss nie daje rady.

Moze powinnismy się pobawić tą opcją qmap? W dokumencie coś piszą że to powinno pomóc jeżeli sprzęt wymieka.
Quectel_QConnectManager_Linux_User_Guide_V1.0.pdf

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

106

Cezary napisał/a:

Na parę dni będę miał dostęp do Teltoniki RUTM5X z 5G. Sprawdź ile wyciąga na ich sofcie modem (nie wiem jaki tam wsadzili).

RUTM51, na pełnym Mediateku MT7621, modem Quectel RG500U-EB. Niestety, tylko 140-200Mbps w miejscu że Chateau 5G osiąga pod 900Mbps.

107

A ten RG500U-EB n78 agregował?

No i czy ten Cheatau 5G to był na IPQ4019  czy już na IPQ5018 ?

108 (edytowany przez Cezary 2025-02-01 08:54:27)

MiG25 napisał/a:

A ten RG500U-EB n78 agregował?

Tak. B7/B1/n78

MiG25 napisał/a:

No i czy ten Cheatau 5G to był na IPQ4019  czy już na IPQ5018 ?

IPQ-6010

109

IceG napisał/a:

Jako małą ciekawostkę dodam, że dziś udało mi się przekroczyć z ładnym zapasem barierę 600Mbps.
Aktualna kompilacja z mastera/main (kernel 6.6.25) plus usb fix z forum ROOTer i moje ustawienia wrzucone do sysctl.d, nie zapomnijmy o BBR. Strasznie to idzie, ale pomału do przodu.

Dałbyś rade opisać jak udało sie wyciagnąc taki wynik? Jaki soft, konfiguracja?. Zakładam, że trzeba przygotować customowy build, spróbuje powalczyć z tematem.
Mam Fibocoma FM350-GL + Mikrotik RBM33G. Firmware od ROOter'a jak narazie działa mi najlepiej i wyciąga te 250-270Mbps. Na Windowsie robi 500-600Mbps.

110 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 01:01:50)

Dorzucę swoje dwa słowa po roku nieobecności - to ja miałem wtedy 1.9Gbit z modemu (RM530N-GL). Aktualnie odroid h2+ mam jako router - ale nie na openwrt a na archlinuxie. Zauważyłem ZNACZNĄ różnicę przepustowości pomiędzy governorem `performance` a każdym innym (prawie 2x!) w wynikach fast.com - powtarzalnie. Rozważam zakup jakiegoś banana czy innego cuda, ale boję się, że to ślepa uliczka i że lepiej znowu zbudować router "ręcznie" na czystym linuxie i czymś na platformie am5... aktualnie odroid h2+ mi się "kończy" na 850-900Mbit, irqbalance nie pomaga, a nawet szkodzi(?)

ten sam modem za dnia "trzymany z ręki" ale podpięty do laptopa sięga 1.5Gbit, więc wąskim gardłem dalej jest mój router. Ciężko coś wymyślić, bo bez irqbalance dostaję maks 55% jednego z 4wątków cpu...

z innych obserwacji - latencja spada na `performance` względem innych też - 1-2ms różnicy - widzę w logach powtarzalną różnicę.

czy jakieś inne tricki, switche, parametry jądra do optymalizacji wydajności natingu/routingu zalecacie? zarówno dla openwrt jak i dorosłych linuksów?

111

Jaki protokół masz ustawiony na modemie ( qmi , mbim) ?
No i pytanie , czy po instalacji windowsa na tym odroid h2+ jakie prędkości byś osiągnął ( bo ja zakładam , że byłoby to samo cona laptopie...)

112

QMI, używam ModemManagera do konfiguracji połączenia. Nie widzę powodu aby pod windowsem miał działać szybciej, wytłumaczysz? Laptop naturalnie również pod linuxem, bo nie wyobrażam sobie używać windowsa.

113

No ja mam takie doświadczenie , że ten sam laptop ( na i5-8365U) i karcie RM520N-GL na protokole QMI podłączony do tego samego USB3.0 na windowsie osiąga 950Mbps ( i nie wiem czego to limit , choć zakładam ,że BTSu , ale nie mam jakiegoś szybkiego sprzętu 5G ,żeby potwierdzić , Galaxy S21 w tym miejscu też szybciej niż 950Mbps nie idzie...) , za to za chwilę na tym laptopie odpalony uBuntu ( tak normalnie po instalacji , bez modemmanagera tylko na standardowych sterownikach) nie przekracza 550Mbps...
Więc ja zakładam , że to linux ma coś skopane w sterownikach usb3,0  ,a na windowsie jest ok.
Co masz za dystrybucję na tym laptopie i co instalowałeś , że osiągasz 1,4Gbps smile

114 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 12:12:46)

wszędzie archlinux, na laptopie mam 7840hs i tam rok temu jak miałem modem wystawiony ładnie do okna to wyciągałem regularnie 1.9gbit, teraz z ręki przedwczoraj miałem 1.5 jak go more-or-less ustawiłem w stronę btsa (pojedynczy wątek wtedy potrafi sięgnąć 50-60%cpu). nigdy nie używałem modemu z windowsem, więc nie wiem jak to działa. natomiast wiem, że ten odroid ma tylko kontroler 3.0 wbudowany w proca i w sumie wypadałoby, żebym sprawdził czy on nie ma wąskiego gardła, ale nie mam żadnego storage, żeby przetestować go na szybko i wysycic port usb...

115

To też nie to... Możesz przetestować na prostych kartach sieciowych usb-RJ45 ( tylko najlepiej na 2,5G) , jestem pewny ,że bez problemu osiągniesz ich limit ( 2,3Gbps na iperf3 jak dobrze pamiętam)  ,a modem będzie i tak przez usb gdzieś limitował...

116 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 13:39:29)

trzeba je mieć smile nawet przelotek nie mam usba->usbc żeby huba wrzucić... ale i tak jestem za blisko 1ge zeby zauwazyc czy tam jest wąskie gardło...

tak właśnie patrzę, w tym odroidzie prawie na pewno strzelam w wąskie gardło kontrolera który obsługuje wszystko poza ethernetami i pojedynczym nvme. możliwe, że jakbym w slot nvme wsadził osobny kontroler usb, to by było sporo lepiej. całość usb/sata/gpio/i2c i co tam jeszcze lata jest zapieta po pciex v2 x2... niby "wystarczająco" ale to jest w końcu relatywnie tania płytka...

117

Czyli brzydzisz się windowsem ,i go nawet na testy nie zainstalujesz ? smile

118 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 15:38:44)

na produkcyjnym routerze/nasie/hassie/plexie ? nie ma szans smile cały dom korzysta z tego boxa 24x7 od ponad roku.

a tak całkiem poważnie, to - z całym szacunkiem - nie uwierzę bez źródeł, że linux magicznie by gorzej obsługiwał tak podstawowy sprzęt po tak stabilnym protokole niż windows (pomijam, że który? bo xp i 7 za stare, a wszystko powyżej by zajechało tego biednego celerona i net result by był pewnie gorszy).

dlatego jestem skłonny sądzić że to problem jest z konfiguracją zadrutowania celerona bardziej niż cokolwiek innego. niemniej przyznam, że jestem w szoku, że zmiana z schedutila na performance tak drastycznie zmieniła wydajność - pierwszy raz od dwóch dekad w linuxie coś takiego doświadczyłem.

119

Całe 5 stron o tym ,że coś w openwrt ( w tym również w linuxie ) jest nie tak , a Ty twierdzisz , że w Twoim przypadku to kwestia drutów.... ok , to też możliwe. Możliwe też , że jak będzie to sprzęt odpowiednio "mocny" z możliwie małą ilością rdzeni/wątków , to sobie da radę mimo to....
Ale gdzieś jest myk , który na to pozwala.... Może odpowiednio stary kernel linuxa by wystarczył...
Bo znamy dobrze przykład , gdzie router z MT7621AT z modemem RM530 osiąga 1Gbps ( bo szybciej mu nie pozwala gniazdo LAN) , a routery z tym samym prockiem na Openwrt nie są w stanie wyciągnąć nawet 300Mbps....

120 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 19:16:30)

Tak, śmiem twierdzić, że jesli cały kontroler USB na odroidzie h2+ jest zapiety po szynie której przepustowość jest w okolicy 1Gbit, to tyle właśnie będzie sufitem dla możliwości tego sprzętu, tyle i nic więcej. Tak samo widzę, że ten sam modem wpięty w nowoczesny sprzęt z nowym kontrolerem USB nie widzi tego sufitu i przyjmuje na klatę tyle ile wycisnę z BTS, na tym samym kernelu, zestawie paczek i generalnie podobnym środowisku (bo wszytko wszedzie trzymam na archu i kernelu linux-zen).

Wiele procków ARMowych jest pokracznych, źle zaprojektowanych, USB do niedawna w ogóle było traktowane po macoszemu - a ruting i nating po interfejsach, w sprzęcie, który miał rutować i natować - po interfejsach sieciowych - był zrobiony jako-tako - nie dziwi mnie, że nie wszystkie problemy zostały rozwiązane albo poprawnie zaadresowane.

> Możliwe też , że jak będzie to sprzęt odpowiednio "mocny" z możliwie małą ilością rdzeni/wątków , to sobie da radę mimo to....

jasne, że tak, i czasami rzucenie pieniędzmi w problem to wystarczające rozwiązanie. wiem, jestem na forum dla ludzi, którzy lubią na armowych potworkach to uruchamiać, co szanuję. w międzyczasie z przyjemnością się temu przyglądam, bo parę sztuczek sobie stąd już wybrałem i dla siebie. inna sprawa, że ruting i nating i konfigurację vlanów wolę zrobić ręcznie, z palca albo w innych konfigach niż to co siedzi w openwrt, a do wifi mam kontroler unifi, którego na armie juz nie odpalę.

> Bo znamy dobrze przykład , gdzie router z MT7621AT z modemem RM530 osiąga 1Gbps ( bo szybciej mu nie pozwala gniazdo LAN) , a routery z tym samym prockiem na Openwrt nie są w stanie wyciągnąć nawet 300Mbps....

jaki przykład? z ciekawości.

> Może odpowiednio stary kernel linuxa by wystarczył

bs. jesli tego nie zaraportowałeś, nie zrobiłeś bisecta na wersjach jajka, to winnym jestes tylko ty. cały linux się opiera na raportowaniu regresji przez społeczność.

121

To może ten zen-kernel jest kluczem?
- https://github.com/zen-kernel/zen-kerne … ature-List

122 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 19:36:09)

frutis napisał/a:

To może ten zen-kernel jest kluczem?
- https://github.com/zen-kernel/zen-kerne … ature-List

ciężko mi powiedzieć, bo nie mam akutalnie jak potwierdzić źródła sufitu ~900Mbit na moim sprzęcie - proc ma góra 50-60% obciążenia na jednym rdzeniu

123

rhqq napisał/a:

jaki przykład? z ciekawości.

Racz przeczytać choćby ten temat , te 5 stron... Na 100% tu jest.

rhqq napisał/a:

to winnym jestes tylko ty

No to teraz pojechałeś smile Ja jestem temu winny smile

Dla mnie , kiedy rozwijało się całe wsparcie modemów u ich połaczenie przez  USB nie było mowy o takich prędkościach , więc nie było szansy ,żeby ktoś to wychaczył w którym momencie to powstało i gdzie.
Teraz jest nagle przeskok na 5G , przeskok z prędkości 250Mbps max w LTE na spokojnie ponad 1Gbps i zonk ... routery nagle tego nie potrafią. Choć jak widać niektórzy wiedzą co jest nie tak i potrafią coś z tym zrobić,że taki MT7621AT nie ma tego limitu...

124 (edytowany przez rhqq 2025-02-27 19:54:17)

> No to teraz pojechałeś smile Ja jestem temu winny smile

jeśli widzisz regresję miedzy starym kernelem a nowym i nic z tym nie zrobisz? to tak... i tylko tyle.

> Teraz jest nagle przeskok na 5G , przeskok z prędkości 250Mbps max w LTE na spokojnie ponad 1Gbps i zonk ... routery nagle tego nie potrafią. Choć jak widać niektórzy wiedzą co jest nie tak i potrafią coś z tym zrobić,że taki MT7621AT nie ma tego limitu...

pewnie parametry jądra. i w sumie kolega frutis chyba własnie poruszył temat, który jakoś przeleciał przed nami i nikt go nie zauwazył. w sumie jak będę mieć czas zobaczę czy kernel linux-rt nie będzie lepszy

> Racz przeczytać choćby ten temat , te 5 stron... Na 100% tu jest.

no właśnie widziałem. a skoro hardware ten sam, to pewnie ktoś właśnie fine-tuning zrobił parametrów jajka, żeby wszystkie bufory w komunikacji leżały jak najmniej czasu...

125 (edytowany przez rhqq 2025-02-28 00:52:54)

Chwilę się pobawiłem ustawieniami różnymi... https://i.imgur.com/pacw7UL.png
zrobiłem coś /rzekomo/ głupiego, czyli ip link set tmobile txqueuelen 4. tak, 4. nie zauważyłem żadnej niestabilności. wraz ze spadkiem długości kolejki rosły zauważalnie transfery.

niestety, kończą się moje możliwości testów, bo reszta sieci w domu gigabitowa, generalnie maksuję mój ethernet w peakach. jedyne co mógłbym zrobić to iperfa do jakiegoś zewnętrznego serwera wprost z mojego routera. jestem zadowolony... ale nie do końca. pora na sieć 2.5ge w domu.