Temat: VPN współdzielący podsieć
Cześć,
mam urządzenia IoT i potrzebuję nimi sterować lokalnie przez aplikację producenta. Aplikacja jest tak upośledzona, że widzi jedynie urządzenia jeśli znajdują się w tej samej podsieci co telefon (android). Po zrobieniu osobnej podsieci i ustawieniu routingu oczywiście nie działa (pomimo tego, że dwa lokalne adresy mogą normalnie ze sobą rozmawiać). W związku z tym potrzebuję skonfigurować na OpenWrt protokół VPN który będzie współdzielił tę samą podsieć co IoT. Wireguard odpada bo wymaga osobnej podsieci. Zrobiłem to za pomocą server bridga OpenVPN (tap) i działa, ale tylko na windows (android nie wspiera tap w żaden sposób). Męczę się z tym już od dłuższego czasu, będę wdzięczny za jakieś tipy. W ostateczności podłączę mikrotika do jednego lana i tam to skonfiguruję ale nie chce dokładać jeszcze jednego urządzenia do tak prostego zadania. Mam WR3000 z 16MB flash więc bardziej zaawansowane rozwiązania odpadają.
P.S. Oczywiście mogą trzymać wszystko w jednej podsieci ale to niebezpieczne, chce odciąć IoT od reszty urządzeń i internetu ale jednocześnie nimi zarządzać z lana lub świata.
Pozdrawiam