Temat: Ax3000t niższy transfer na wifi po wgraniu openwrt

Cześć, jestem nowy na forum. Jakiś czas temu kupiłem ax3000t z chińskiej dystrybucji. Parę dni temu wgrałem open wrt. I ku mojemu zaskoczeniu transfery spadły. Obecnie mam łącze 950/500 na oryginalnym sofcie speedtest pokazywał praktycznie pełna prędkość. Teraz maks to jakieś 700mbit/s. Sieci bezprzewodowe mam rozdzielnie na 2.4 i 5ghz (taki jak na oryginalnym sofcie). Myślałem, żeby ustawić szerokość na 160mhz ale po zmianie w gui siec się nie podnosi. Według specyfikacji router to obsługuje. Jakieś porady czy poprostu się pogodzić z tym? Open wrt 24.10 z oficjalnej strony.

2

Odp: Ax3000t niższy transfer na wifi po wgraniu openwrt

Włącz flowoffloading: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload lub faq na górze tej strony.

PS. Testuj po kablu a nie po wifi. WiFi zależy od zbyt wielu czynników.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam włączony flowoffloading. faq też przejrzałem ale nie widzę tam rozwiązania mojego problemu. Po kablu oczywiście mam prawie pełną prędkość. Właśnie chodzi mi o wifi. Na oryginalnym sofcie miałem prawie identyczny wynik jak po kablu. Teraz na openwrt coś się skrzaczyło. Niby to tylko 200mbit/s ale fajnie by było to wykorzystać. Jeszcze co zauważyłem to po zmianie szerokości kanału na 160Mhz radio przestaje nadawać, dopiero po zmianie szerokości na 80Mhz i wykonaniu restartu routera wifi ożywa. Restart interfejsu po zmianie ustawień nie przywraca nadawania radia.

4

Pisałem - wifi zależy od wielu czynników. Klienta, szerokości pasma, kanału, sieci w otoczeniu i pewnie steki innych czynników. Zacznij od sprawdzenia na jaki bitrate się spina klient, jeżeli masz te więcej niż te 1200Mbps to szukaj dalej problemów czemu fizycznie masz mniej.

5

Tylko, że jedyny czynnik który uległ zmianie to oprogramowanie routera.
https://zapodaj.net/images/638a03445d859.jpg

6

Kanał też miałeś 36? Nic w powietrzy się nie zmieniło? Nie pojawiły się jakieś sieci?

7

Kanał miałem auto tak jak i teraz jest ustawione. Żadnych sieci nie przybyło. Co prawda w tej chwili jestem bliżej routera o parę metrów i ścianę gipsową.

8 (edytowany przez artur_n 2025-02-24 23:03:30)

W obu sieciach ustaw kraj na Panama.
Przy 5GHz włącz 160MHz i ustaw kanał np. 44.
Wtedy sieć 5GHz powinna się podnieść.
To tak dla testów.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-25 08:07:22)

krzysiek03296 napisał/a:

Tylko, że jedyny czynnik który uległ zmianie to oprogramowanie routera.

U mnie też się nie ponosi 160 MHz, jeśli ustawię zbyt wysoki kanał.

Przy 80 MHz zawsze używałem kanału 149, a przy 160 MHz najwyższy działający to 128 i tak mam ustawione.
Połączenie zależy też od DNF i na danym terenie dana częstotliwość może nie być dostępna.
Za sprawą DNF czasem trzeba poczekać kilka minut na pojawienie się sieci w eterze po restarcie.

Szybkość na WIFI mam to co daje operator, czyli pełne 600 Mbps w odległości ok. 10m prze 3 ściany K-G z kafelkami.
Laptop zestawia połączenie zazwyczaj 1700-2400 Mbps (sprawdź w ustawieniach parametry połączenia np. w Windows).
Czy sprawdzasz na tych samych urządzeniach odbiorczych co na oryginalnym sofcie (laptop, telefon, tablet)?
Usuń zapamiętane sieci z pamięci urządzeń lub nadaj w LUCI inną nazwę ESSID.

Kanał 'Auto' nie daje gwarancji, że działa identycznie na różnych softach, tym bardziej jeśli router zmienił miejsce ustawienia.

Możesz też włączyć 'Wymuś tryb 40 MHz' dla WIFI 2.4 GHz, wtedy nie będzie obcinać kanału do 20 MHz, gdy znajdzie zachodzące na siebie połączenia.

10

artur_n napisał/a:

W obu sieciach ustaw kraj na Panama.
Przy 5GHz włącz 160MHz i ustaw kanał np. 44.
Wtedy sieć 5GHz powinna się podnieść.
To tak dla testów.

Sieć się podniosła ale moje urządzenie dalej linkuję się na 1200mb/s i wymusza szerokość kanału 80mhz. Transfer dalej skacze w okolicach 700mb/s.

adreskontaktowy napisał/a:

Czy sprawdzasz na tych samych urządzeniach odbiorczych co na oryginalnym sofcie (laptop, telefon, tablet)?

Dokładnie. Obecnie tylko na smartfonach mam wifi AX.(Galaxy Flip 3 5G i Galaxy Flip 4). Lapek obsługuje tylko AC. 

adreskontaktowy napisał/a:

Usuń zapamiętane sieci z pamięci urządzeń lub nadaj w LUCI inną nazwę ESSID.

Brak zmian dalej w okolicach 700mb/s. Co do sieci na 2,4Ghz nie bardzo chcę ingerować bo z założenia służy mi tylko do komunikacji z smart przekaźnikami rozmieszczonymi w całym mieszkaniu.

Po prostu dziwna sytuacja z tym wifi. I tak nie wykorzystam pełnego łącza na telefonach tylko zastanawia mnie co się wydarzyło, że pomimo zlinkowania urządzeń na 1200mb/s (info z LUCI i Net Signal) speedtest pokazuje w okolicach 700mb/s. I to w odległości ok. 10m od rutera bez przeszkód, gdzie na chińskim sofcie wyniki miałem w okolicach 900-930mb/s, za ścianą gipsową i parę metrów dalej. Może wgrać openwrt od nowa?

11

Nic to nie na, to nie windows że musisz sterowniki przeinstalowywać.

12

krzysiek03296 napisał/a:

Sieć się podniosła ale moje urządzenie dalej linkuję się na 1200mb/s i wymusza szerokość kanału 80mhz. Transfer dalej skacze w okolicach 700mb/s.

Jeśli urządzenia łącza się na 1200 Mbps, to maksymalny rzeczywisty transfer 700 Mbps jest jak najbardziej prawidłowy.
Telefony mają zazwyczaj jedną antenę, więc mogą nie łączyć się na więcej niż 1200 Mbps.
Urządzenia AC raczej nie pociągną więcej niż 700 Mbps.

Na jakim urządzeniu łączyło Ci na 2400 Mbps z tym routerem na oryginalnym sofcie?

13

Zgodnie z prawda nie mogę tobie odpowiedzieć czy się łączyło na 2400. Niesprawdzalem tego. Poprostu od dostawcy dostałem bonus w postaci zwiększenia prędkości z 300 na 950 i po powrocie z pracy zrobiłem speedtesta na telefonie zony i swoim i na obydwu praktycznie miałem pełna deklarowana prędkość. Jako, że router był z chińskiej dystrybucji i gui w formie krzaków wgrałem openwrt. I po uruchomieniu speedtesta prędkości oscylują w okolicach 700mb/s. Niemal pewny jestem, że czegoś nieskonfigurowalem. Z założenia jestem leniwy i większość ustawien ma defultowych. Jedynie co to wrzuciłem adguarda co spowodowało zwiększenie pingu z 4-5ms do 10-12ms/s. I w sumie nie pamiętam czy przed adguardem robiłem sppedtesta. Mimo wszystko cytując Farquada "jest to poswiecenie na ktore jestem gotów"