1 (edytowany przez szupek 2011-12-03 16:18:35)

Temat: Konfiguracja WAN i instalacja gargoyle na wr1043nd

Witam,
Chciałem zapytać czy można po wgraniu wrt ustawić dla interfejsu wan 2 połączenia? jedno to normalny statyczny adres z puli 192.168.10.x, maska 24 bity, a druga to połączenie PPPoE. docelowo cały ruch "na zewnątrz" ma być kierowany przez PPPoE, a to ze statycznym adresem nie ma ustawionej bramy domyślnej i jest tylko po to aby mieć dostęp do drukarki sieciowej, zasobów serwera NAS i innych użyszkodników sieci, a w zasadzie tylko do tego, gdyż w calach bezpieczeństwa obie drukarki będą działać za NAT'em. Myślałem zby zrobić coś takiego na Mikrotiku - tam nie ma z taką konfiguracją najmniejszego problemu, ale na mikrotiku nie ma możliwości konfiguracji usb jako print serwera, można zrobić serwer proxy, jakiś ftp i tyle. Jestem nowy jeśli chodzi o platformy wrt. Zakupiłem już 1043 po to aby do usb podłączyć drukarkę i dysk twardy i mam nadzieję że taka konfiguracja interfejsu wam jak w temacie jest możliwa smile

Proszę o jakieś informacje na ten temat, np jeśli się da to jaka wersja wrt będzie najlepsza dla TP-Linka wr1043nd.

Pozdrawiam,
Szupek

2

Odp: Konfiguracja WAN i instalacja gargoyle na wr1043nd

Każda wersja. Jedyne co musisz zrobić to w sumie ustawić routing przez interfejs wan, chyba ktoś tu nawet opisywał takie coś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a czy da się to w jakiejś wersji ustawić za pomocą graficznego interfejsu? Jak to powinno wyglądać z technicznego punktu widzenia to wiem, tylko nie mam pojęcia o komendach jakich należy użyć aby na tym jednym interfejsie ustawić to pppoe i jednocześnie przypisać statyczny adres. Myślałem nawet aby to zrobić na MT a tp linka z wrt użyć jako switcha obsługującego urządzenia usb, ale to nie jest zbyt rozsądny pomysł. Pisałeś że ktoś coś takiego opisywał - szkukałem, ale nie byłem w stanie odnaleźć, mógłbyś podać link do wątku?

Pozdrawiam,
P.S. Zaskakujące tempo odpowiedzi - pisałem na dwóch zagranicznych forach i zero odzewu wink

4

Gdybym pamiętał posta to bym dał linka smile

Możesz i z gui - po prstu dodaj trasę statyczną na adres posieci wan i wskazać że to ma iść przez wan. Tak m.in robi się dostęp do konfiguracji modemów adsl, schowanych właśnie za pppoe

5

Witam ponownie,
Dziś wziąłem na warsztat ten wr1043nd i chciałem wgrać gargoyle. Postępowałem zgodnie z instrukcją znalezioną na http://www.gargoyle-router.com/wiki/dok … l-wr1043nd i po wgraniu fw nie mogę się dostać do routera przez www. Przez putty mogę się połączyć, zmianiłem hasło, ale nie mogę się dostać do gui. Co mogę w tym momencie zrobić aby niczego nie spier#$@#$. Dodam że router odpowiada na polecenie ping. adres ustawiony na karcie sieciowej w komputerze to 192.168.1.3/24

6

Specjalnej instrukcji nie potrzebowałeś, po prostu wgrywa się przez www. Jeżeli możesz dostać się przez ssh - pokaż wynik polecenia ps.

7

root@Gargoyle:~# ps
  PID USER       VSZ STAT COMMAND
    1 root      1368 S    init
    2 root         0 SW   [kthreadd]
    3 root         0 SW   [ksoftirqd/0]
    4 root         0 SW   [events/0]
    5 root         0 SW   [khelper]
    8 root         0 SW   [async/mgr]
   41 root         0 SW   [sync_supers]
   43 root         0 SW   [bdi-default]
   45 root         0 SW   [kblockd/0]
   71 root         0 SW   [kswapd0]
   72 root         0 SW   [aio/0]
   73 root         0 SW   [crypto/0]
   85 root         0 SW   [mtdblockd]
   91 root         0 SW   [ar71xx-spi]
  225 root         0 SW   [ipolldevd]
  278 root         0 SWN  [jffs2_gcd_mtd3]
  294 root      1368 S    init
  308 root      1372 S    syslogd -C16
  310 root      1356 S    klogd
  324 root       788 S    /sbin/hotplug2 --override --persistent --set-worker /
  495 root      1364 S    udhcpc -t 0 -i eth0.2 -b -p /var/run/dhcp-eth0.2.pid
  503 root         0 SW   [cfg80211]
  611 root         0 SW   [khubd]
  720 root         0 SW   [phy0]
  740 root         0 SW   [rpciod/0]
  763 root         0 SW   [nfsiod]
  899 nobody     928 S    /usr/sbin/portmap
1331 root      1372 S    crond -c /etc/crontabs -l 5
1344 root      1132 S    /usr/sbin/dropbear -P /var/run/dropbear.1.pid -p 22
1364 root      1340 S    httpd_gargoyle -c cgi-bin/**|**.sh|**.cgi|**.csv -d /
1398 nobody     916 S    /usr/sbin/dnsmasq -K -D -y -Z -b -E -s lan -S /lan/ -
1443 root      1364 S    watchdog -t 5 /dev/watchdog
1541 root      1204 S    /usr/sbin/dropbear -P /var/run/dropbear.1.pid -p 22
1542 root      1368 S    -ash
1728 root      1204 S    /usr/sbin/dropbear -P /var/run/dropbear.1.pid -p 22
1729 root      1376 S    -ash
1753 root      1360 R    ps
root@Gargoyle:~#

8

Tu wszystko gra - zmień przeglądarkę/wyczyść cache. 192.168.1.1 i musisz się połączyć.

9

Ok, dzięki za wskazówkę - po zmianie przeglądarki rzeczywiście problemy się podziały smile a co powinienem zrobić jeżeli chcę zainstalować sobie tę wersję gargoyle pl od Ciebie?
Pozdrawiam

10

Zrób najnormalnieszy w świecie upgrade moją wersją.

11 (edytowany przez szupek 2011-12-04 14:09:34)

Dzięki wielki za rady.
Zrobiłęm Upgrade - Twoja wersja podoba mi się bardziej, skonfigurowałem drukarkę, dysk. Ustawiłem połączenie PPPoE, mam dostęp do zasobów o adresie 192.168.10.x - automatycznie w konfiguracji dodała sie trasa 192.168.10.0/255.255.255.0 eth0.2 * 0 , co jest dla mnie troszke zaskoczeniem. Doinstalowałem pakiet hd-idle - dysk wyłącza się po 10 minutach.

Mam trochę problemy z transferami (na dellu z kartą g coś około 1MB/s a kablem kilkaset kB/s), ale pewnie będę musiał sformatować dysk pod system plików linuxa.

Troszkę krzaczy mi się menu Konfiguracja > Podstawowa, ale nie wiem czy to nie jest wina mojej przeglądarki. Po otwarciu tej pozycji (łącze się poprzez PPPoE) oprócz konfiguracji PPPoE widzę ustawienia modemu usb
http://img546.imageshack.us/img546/8509/newpicture1y.th.jpg

Jeśli chodzi o transfer to na drugim komputerze uzyskałem ~7,5 MB/s, co jest wartością raczej normalną - myślę że po sformatowaniu dysku będzie ponad 10 MB

12

Tak, przeglądarka. i cache wyczyść.

PS. Jaka to tak właściwie?

13

IE, a opera mimo wyczyszczonego keszu dalej nie ma ochoty się połączyć. Możesz mi podpowiedziećczy dysk sformatować na ext3 czy ext2 do tego routera?

14

Dysk magnetyczny? ext4

15

tak jest - magnetyczny - dzięki jeszcze raz!

16

Qrcze - no i jeszcze jedna kłoda pod nogi. Mimo ustawionej opcji połączenia WAN jako PPPoE, router otrzymuje od strony WAN adres 192.168.10.32 z DHCP. Co najgorsze pod tym adresem jest dostęp do dysku USB (nie wiem czy do drukarki też, ale podejrzewam najgorsze ;/)

Dysk udostępniłem w System>Urządzenia USB pod opcjami " Dane     ext4    586.107GB     CIFS+NFS      Odczyt/Zapis" Oprócz tego jest jeszcze opcja FTP. Nie mam pojęcia co poustawiać, ale moim celem jest uzyskanie nieograniczonego dostępu ze strony LAN (jeśli możliwe to bez żadnego hasła - dostęp r/w), bez dostępu ze strony WAN - zarówno dysk jak i drukarki niedostępne. Czy coś takiego jest osiągalne, ew. jak mogę to uzyskać . Próbowałem stworzyć w Firewallu regułę wycinającą ruch na określone porty, ale nie byłem w stanie tego dokonać.

Czy mam szanse uzyskać taką konfigurację?
Pozdrawiam,
Szupi

17

Pewnie że tak.

iptables -I INPUT -p tcp -s 192.168.10.0/24 -j DROP

I masz całość wycięte. Zakładam że na lanie masz coś innego niż 192.168.10.0/24

18

Dzięki jeszcze raz - na Lanie mam adresację 192.168.22.0/24. Wklepałem komendę i teraz mam dostęp do routera, dysku i drukarki USB od strony Lanu tylko.

Pozdrawiam,
Łukasz

19

Teraz zapisz ją w /etc/firewall.user bo Ci zginie po restarcie.

20

a jak to zrobić?

21

echo "iptables -I INPUT -p tcp -s 192.168.10.0/24 -j DROP" >> /etc/firewall.user

Choć sugeruję żebyś się z jakimś edytorem zaznajomił.

22

Dzięki jeszcze raz - Twoja pomoc jest nieoceniona smile
a jakiś edytorek polecasz może?
pozdrawiam

23

W systemie jest standardowo vi - obsługę podstawową masz opisaną na eko.one.pl. Możesz np. nano doinstalować.

24

Mam jeszcze jedno pytanie, Czy między ext3 a ext4 jest duża różnica wydajności? Znalazłem program, na którym mogłem przygotować partycję ext3 i przy kopiowaniu na dysk uzyskuję prędkości ~8 MB/s przy połączeniu kablem. Czy może to być spowodowane tym systemem plików na dysku? Na NTFS miałem ~7,5 MB/s. Dysk to zewnętrzny LG 640 GB 2.5 podłączony przez hub NATEC Caterpillar. Jak podłącze ten dysk do komputera przez ten hub to uzyskuję transfery około 30 MB/s - no może trochę mniej smile, ale napewno sporo więcej niż 20 MB/s. Oprócz dysku podłączona jest drukarka, która w momencie kopiowania jest wyłączona.

Pozdrawiam

25

Na 1043 tak do 12MB/s jest z usb. Ale to zależy jeszcze z czego korzystasz (nfs/samba/ftp), jak bardzo dane sa pofragmentowane itd. Powiedział bym raczej w normie masz transfery.