3,426 (edytowany przez tptomek 2025-02-21 12:13:13)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

No ja za dużej różnicy pomiędzy włączoną agregacja up a wyłączoną poza tym że up jest o połowę niższy nie widzę. Testowałem kilku krotnie i wyniki są bardzo zbliżone fakt że jak mam up wyłączony to down na ułamek sekundy wskoczył 300Mb/s może jak bym miał idealny zasięg (kuleje u mnie RSRQ) to było by inaczej. Testowane na Firefox i Chrome odległość w linii prostej co pokazał google to jakieś 330m

Agregacja up włączona:
https://i.ibb.co/F4qwzQXM/down-up.png

Agregacja up wyłączona i oczywiście router ponownie uruchomiony
https://i.ibb.co/4ZBf96Ps/up-wy-aczony-firefox.png

3,427

Tam też jest proste założenie , 600Mbps osiągnie , jeśli wszystkie agregowane pasma LTE będą szerokie na maxa ( przy lte to chyba jest 30Mhz) , a takich żaden operator nie ma...

3,428 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-21 16:02:33)

MiG25 napisał/a:

... jeśli wszystkie agregowane pasma LTE będą szerokie na maxa ( przy lte to chyba jest 30Mhz) , a takich żaden operator nie ma...

Chyba tylko Plus daje 20 MHz na LTE1800.
Jednak może to się zmienić, jeśli na jesień sieci zrobią optymalizację pasma LTE1800 (to co od 1 marca 2025 się stanie z LTE900).

3,429

tptomek napisał/a:

No ja za dużej różnicy pomiędzy włączoną agregacja up a wyłączoną poza tym że up jest o połowę niższy nie widzę. Testowałem kilku krotnie i wyniki są bardzo zbliżone fakt że jak mam up wyłączony to down na ułamek sekundy wskoczył 300Mb/s..

Też mam podobne obserwacje, że przy wyłącznej agregacji UPLOAD, przy DOWNLOAD skacze czasem ponad 300 Mbps, jednak nie wpływa to na średnią maksymalną prędkość.

3,430

Ja mam takie pytanie jest jakiś program pod Windows który liczy czas ładowania strony www ? Bo trochę mnie wkurza prędkość grubo ponad 100Mb/s a niektóre www ładują mi się kilkanaście sekund.

PS: Idzie to jakoś poprawić ?

3,431

chrome lub edge, naciśnij ctl-j, wybierz sieć i widzisz jakie elementy się ile ładują .

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,432

Ale w Google Chrome ctrl+j to jest Historia pobierania i nic tutaj nie ma do wyświetlenia.

3,433 (edytowany przez MiG25 2025-02-22 18:54:27)

Duże j , naciśnij jeszcze Shift wink
tylko później przejdź na zakładkę Network , a potem wpisz adres strony jeszcze raz.

Można się zaskoczyć , że takie wp.pl niby pokazuje szybko , a wczytuje się tak na prawdę dobre 40s...

3,434

Od paru dni korzystam z MF286D i wychodzi mi na to, że modem łączy się tylko na jednym kanale (różne speed testy dają mi 40-50Mbps w download). Jest jakiś sposób, żeby wymusić agregację pasm?

BTS mam a) blisko b) obsługuje kilka częstotliwości
https://i.postimg.cc/BtYWCqZW/Screenshot-2025-02-22-214438.png

w routerze ustawiłem te częstotliwości co miałby być
https://i.postimg.cc/BPvrGzgw/Screenshot-2025-02-22-214708.png

a i tak wygląda, że łączy się tylko jedną częstotliwością
https://i.postimg.cc/QVxG5B3k/ZTE-286-D-agregacja-pasm.png

AT++ZCELLINFO? daje:

+ZCELLINFO: 71704351, 462, LTE B7, 3025

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

3,435

Masz agregację przecież, z B7 jako podstawowym pasmem i b1/b3 jako dodatkowe. Choc chcesz więcej? Jeżeli nie chcesz B7 (dlaczego?) to podjedź z nim pod inny BTS lub wyłącz ten band, to przełączy się na inny.

3,436

trzy mi wystarczą wink  A to nie jest tak, że przy agregacji trzech pasm w B1 i B3 na tym ostatnim zrzucie ekranu wpisane byłby parametry połączenia? No i prędkości były ciut lepsze niż 40-50 Mbps?

3,437

Jak nie ma info o nich to i nie ma danych.

I nie, to że masz agregację nie oznacza że będziesz miał prędkości. Jestem dobrym przykładem tego, gdzie w pracy mam LTE cat 19/22 z agregacją 4 pasm i mam 15Mbps w godzinach szczytu smile

3,438

Cezary napisał/a:

Jak nie ma info o nich to i nie ma danych.

To by znaczyło, że jednak nie ma agregacji i moje podejrzenie było słuszne?

Cezary napisał/a:

I nie, to że masz agregację nie oznacza że będziesz miał prędkości. Jestem dobrym przykładem tego, gdzie w pracy mam LTE cat 19/22 z agregacją 4 pasm i mam 15Mbps w godzinach szczytu

No nie zamierzam się tutaj awanturować, że mam mieć 600 Mbps bo tyle jest w teorii smile ale liczyłbym, że jak na ZTE MF282 mam 40Mbps i obok stoi MF286D z agregacją 3 pasm to sprawdzając w różnych godzinach będzie mi się udawało trafić więcej smile

3,439

Nie rozumiesz. Masz agregację i masz pasma, a polecenia do odczytu informacji o tym nie dostarczają siły sygnału dla pasm agregowanych. Więc nie wyświetla tego bo nie ma danych.

3,440

Cezary napisał/a:

Nie rozumiesz. Masz agregację i masz pasma, a polecenia do odczytu informacji o tym nie dostarczają siły sygnału dla pasm agregowanych. Więc nie wyświetla tego bo nie ma danych.

dobra, teraz rozumiem. To skąd wiesz, że mam agregację pasm? Bo wyświetlił PCC B7 i SCC B1 i B3?

3,441

Dokładnie, to właśnie świadczy że jest agregacja pasm. Inaczej wyświetlał by tylko podstawowe (i tak będzie wyświetlał jak nic nie będziesz pobierał).

3,442

Jakiej wydajności ze strony tego routera mogę się spodziewać przy WAN PPOE z ONT Orange 600Mbit? Da radę?

3,443

Hi guys, I've just subscribed to the forum but I've been reading it for a while, since I bought an MF286D. I'm sorry I don't speak Polish but happy you allow English on the forum wink I think this is a great forum, with friendly people and a real community.

I'll get to my question about my MF286D, running OpenWrt 24.10.0 and modem firmware BD_TELIAMF286DV1.0.0B12.

I've just tried to update the modem firmware to B14 using the files on this site, but after the process I'm getting I/O errors, see below. I haven't rebooted the router. What would you guys do next?

root@r3:/tmp# mtd write /tmp/mtd8.bin /dev/mtd8
Unlocking /dev/mtd8 ...

Writing from /tmp/mtd8.bin to /dev/mtd8 ...     
root@r3:/tmp# 
root@r3:/tmp# mtd write /tmp/mtd9.bin /dev/mtd9
Unlocking /dev/mtd9 ...

Writing from /tmp/mtd9.bin to /dev/mtd9 ...     

root@r3:/tmp# reboot
-ash: reboot: I/O error

logread:

Mon Feb 24 10:51:55 2025 kern.err kernel: [156045.462633] SQUASHFS error: Unable to read directory block [106052a:0]
Mon Feb 24 10:51:55 2025 kern.err kernel: [156045.468823] SQUASHFS error: Unable to read metadata cache entry [1059db4]
Mon Feb 24 10:51:55 2025 kern.err kernel: [156045.475156] SQUASHFS error: Unable to read metadata cache entry [106052a]
Mon Feb 24 10:51:55 2025 kern.err kernel: [156045.481889] SQUASHFS error: Unable to read directory block [106052a:0]

3,444

Errors in squashfs mean that something is wrong with data wrinting. If system does not respond, use serial port and reflash again. If the system works - just reflash another version.

mrd8/mtd9 is not modem firmware, it is router firmware. Do not update modem to B14, qmi will not work.

3,445

Thanks for the fast reply. I still have an ssh session open to the router and I can still transfer files to it but for example the web interface isn't working.

I don't have a backup of mtd8 and mtd9 from OpenWrt. Which version should I install to get OpenWrt back working?

I've tried flashing the B12 mtd8 and mtd9 from this site but I'm still getting the errors.

I'd prefer to avoid opening the router again if possible.

3,446 (edytowany przez tptomek 2025-02-24 11:59:43)

Copy from B12 and literally a second after it appears Writing from /tmp/mtd9.bin to /dev/mtd9 ... disconnect the router from the power supply, it would be best if you had this device with you.

Don't reboot, mine didn't want to start either. After a few seconds you can reconnect it to the power supply

https://limewire.com/d/7f1a5419-f8de-42 … 9ng0H5BiOk

MD5: EC34AA689ABB65BC155B16D792BC4E25

3,447 (edytowany przez grifo 2025-02-24 15:53:49)

I can't seem to download that file, it keeps getting stuck at 56.06%

Edit: now I'm getting "bus error" to every command, including "mtd write"

Edit2: now I'm getting "Segmentation fault" to every command, I guess I'll reboot and hope that I haven't caused too much damage.

Edit3: rebooted to the Nordics webgui... I got mislead by a post on the OpenWrt forum that suggested the B14 mtd8 and mtd9 files were modem updates, so I went straight to flashing them... it's been a long time since I flashed OpenWrt on the router and I didn't remember the details.

Now it's asking for a password which I don't have, I guess the next step would be to open up the router and start over again, right?

3,448

mtd8 and mtd9 are the original in this case Nordic

here you have https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q you download Nordic to Nordic in the program you load the UPDATE folder and wait patiently.

3,449 (edytowany przez grifo 2025-02-25 17:51:39)

You were right about waiting, still only 52%... but the most time consuming thing will be opening up the box again to flash OpenWrt.. what a PITA.

I should have posted here before trying to update, you guys are really helpful. What I was trying to achieve was changing the dial tone on the FXS ports with AT commands or adb, but I wanted to ask my question here with an up to date modem firmware...

Edit: not looking good, when I looked at it last it was at 98%, I came back and the state was DISCONNECT and progress 0%. I waited and eventually power cycled the router, now it's totally unresponsive, only the power led is on and I can't even get an IP from it via DHCP.

Edit2: I left it powered off for a while and now DHCP is working and the router is seen by the framework as Nordic B02. admin doesn't work as a password. I can't find the guide I used from this point on, it's been a couple of years since I did it. I remember I had to take it from B02 to B12 via OTA and it took almost an entire day. I'll continue tomorrow. If you guys have any up to date guide handy please let me know.

Edit3: with a fresh mind this morning I found the guide I had used, it was on an Italian forum, duh! :homer: wink

3,450

If you have OpenWRT and B02 modem, you can update it here https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

You can download the files from the link I gave you recently on the previous page.