Temat: Jak to teraz podłączyć modem/router + router

Ok mam FRITZ!Box 7590 AX Modem / Router główny z niego ma iść sygnał na Cudy WR3000S po przewodzie RJ45.
Z FRITZ!Box wychodzi przewód Lan 4 i idzie do Cudy do WAN. Czy jakoś inaczej.

Co albo jak ustawić by mieć dostęp do tego modemu po sieci czy on działa jako nie zależne i tylko po WiFi łącząc się z nim.

Cudy ma mieć VPN aktywny na inne IP i ma być podpięty przewodem do TV by by oglądać IPTV itp
Możliwe że też będą inne urządzenia pod niego podpięte.

Chciałbym by nazywał się tak samo jak moja główna sieć ale jak to zrobię to nie zaloguję się do niego?

2

Odp: Jak to teraz podłączyć modem/router + router

Nazwanie sieci nie ma nic wspólnego z tym czy się dostaniesz do niego czy nie. To kwestia wywołania adresu.

Tak jak masz teraz to masz router za routerem, podwójny nat. Może tak być, jeżeli nie oczekujesz jednolitek adresacji całej sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam wgrane OpenWrt 24.10.0 r28427-6df0e3d02a i nie mogę zmienić języka na Polski

4

Najpierw dograj pakiety od języka polskiego, bo domyślnie w tym co masz ich nie ma.

5

Gdzie to szukać?

6

W menu software, ośwież listę, szukaj i instaluj pakiety luci-i18n-base-pl, luci-i18n-firewall-pl, luci-i18n-opkg-pl

7

W Ruterze to szukać?

8

No a gdzie? Przecież w routerze chyba chciałeś zmienić język na polski?

9

Tak ale nigdzie tego tam nie widzę

10

Menu system, software:
- klikasz przycisk "update list"
- w polu filter wpisujesz "luci-i18n-base-pl"
- pojawi się pakiet, klikasz "install"

później albo f5 w przeglądarce do odświeżenia strony lub zaloguj się ponownie. Polski powinien ustawić się automatycznie. Jeżeli jednak masz przeglądarkę po angielsku to wchodzisz w menu "system", pozycja system, language and style, w language wybierasz Polish i klikasz przycisk Save and Apply

11

Nie ogarniam trochę tego.
Fritz z tym modemem łączę się po Wifi i aby się dostać do modemu wpisuję 192.168.178.1 (domyślny)
Cudy ma IP stałe 192.168.178.13 wpisując te dane nie mam ustawień modemu

Ale jak po łącze się po WiFi z Cudy mam dostęp do rutera wpisując 192.168.10.1 (domyślny)
lecz jak wpiszę 192.168.178.12 to się z nim połączę i tak samo wpisując 192.168.178.1 połączę się z Fritzem

Co ustawić by będąc na modemie Fritz mieć dostęp do Cudy

12

Na cudy na firewallu na wanie zezwól na dostęp po portach 80 i 443. Domyślnie na wanie jest wszystko zablokowane.

A robiąc to z lanu odbija się na firewalli i dlatego możesz wejść na ten  adres wanowy. Ze strony wan nie, dopóki nie odblokujesz portów. Przez ssh robi się to tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan przez luci też to możesz sobie wyklikać w menu zapora sieciowa (czy firewall)

13

Przerosło mnie to wszystko wróciłem do softu producenta muszę więcej się oczytać i kursów poszukać.
WiFi niby zabezpieczyłem wybrałem szyfrowanie nadałem hasło ale i tak było beż hasła, VPN to już mnie dobiło

14

TediTower napisał/a:

Przerosło mnie to wszystko wróciłem do softu producenta muszę więcej się oczytać i kursów poszukać.
WiFi niby zabezpieczyłem wybrałem szyfrowanie nadałem hasło ale i tak było beż hasła, VPN to już mnie dobiło

Wróciłeś do softu producenta i masz to wszystko co chciałeś zakładając ten temat?

15 (edytowany przez TediTower 2025-02-23 10:19:54)

Nie ma tego co chciałem, ale działa to co jest i jak powinno.
Tak jak pisałem Openwrt mnie pokonał być może dla was na prostych i banalnych sprawach.
Jak będę miał więcej czasu na to by zaś podjąć próbę modyfikacji i jak się oczytam zrozumiem błędy które teraz popełniłem.
Na obecną chwilę się poddałem bo potrzebne inne IP przez VPN i przerwa dłuższa to wojna domowa ....

Przez prawie 3 - 4 tygodnie przeglądałem to forum i czytałem zanim się zarejestrowałem a i to brakło mi wiedzy.

Chyba że mogę wgrać czyjeś stawienia czyjąś konfigurację w której ma poustawiane ....
To mogę zaś spróbować jak wszyscy pójdą spać i że wyrobię się do rana....