1

Temat: iPhone jako dawca netu do routera

Nie wiem czy to w ogóle możliwe ale mam adapter USB-C/RJ45 z możliwością zasilania przez dodatkowy port USB/C (PD). Chciałem połączyć iPhone’a 15 Pro jako dawce internetu do portu WAN w routerze Cudy WR3000. Czy takie połączenie ma szansę działać. Czy Cudy z OpenWRT musiałby być specjalnie ustawiony aby taka opcja była możliwa. W miejscu gdzie nie mam łącza od operatora kablowego chciałbym podłączyć kilka urządzeń po kablu i zapewnić lepszy zasięg sieci WiFi przez router niż daje to iPhone.

2

Odp: iPhone jako dawca netu do routera

Nie znam się na srajfonach , ale Android od wersji bodajrze 12 ma możliwość tetheringu/udostępniania internetu przez podłączoną kartę sieciową , i  to działa.

3

Śmiało. Tak, musi być odpowiednio ustawić - https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugatetheringuiphone choć nie wiem czy dawno już nie ma jakieś automatyki w nowszych iphonach. Jak to jeszcze na jakieś 10 sprawdzałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Nie no to co pokazujesz to jest tethering bezpośrednio przez USB , WR3000 nie ma gniazda USB ,żeby zadziałało....

5

No i ta karta USB-C/RJ45 , jak ją wogóle chcesz podłączyć , skoro ssrajfon ma swoje gniazdo o nazwie pierun smile

6

MiG25 napisał/a:

No i ta karta USB-C/RJ45 , jak ją wogóle chcesz podłączyć , skoro ssrajfon ma swoje gniazdo o nazwie pierun smile

W 15 jest już USB-C

7

Czy 24.10 ma już taką funkcjonalność bez specjalnej konfiguracji?

8

W sensie musisz sobie skonfigurować. W gargoyle dogrywa się z gui odpowiedni plugin.

9 (edytowany przez Osy4 2025-02-22 19:49:02)

Cezary napisał/a:

W sensie musisz sobie skonfigurować. W gargoyle dogrywa się z gui odpowiedni plugin.

Podpowiedział byś jak się nazywa i gdzie go znaleść?

10

W WR3000 nie masz USB ,żeby z tego skorzystać !
Masz jakiś inny router z gniazdem USB ?

11

Osy4 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Podpowiedział się nazywa i gdzie go znaleść?

Plugin? gargoyle 1.15, menu system/dodatki, nazywa się iPhone (and other iOS devices) USB tethering support.

12 (edytowany przez Osy4 2025-02-22 19:48:19)

Cezary napisał/a:
Osy4 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Podpowiedział się nazywa i gdzie go znaleść?

Plugin? gargoyle 1.15, menu system/dodatki, nazywa się iPhone (and other iOS devices) USB tethering support.

Tylko WR3000 nie ma USB. Dlatego chciałem podłączyć go pod WAN.

13

Nie ma czegoś takiego. Jak chcesz pod wan to musisz podłączyć kolejny router z usb i ethernetem.

14

Cezary napisał/a:

Nie ma czegoś takiego. Jak chcesz pod wan to musisz podłączyć kolejny router z usb i ethernetem.

A jaki router by to udźwignął? Jaki polecasz? Może czas na zmiany.

15

Dowolny z usb...

16

Ta przejściówka to pewnie zwykła karta sieciowa pod USB-C.
Sterowniki do tego musi mieć Iphone a nie żaden router.
Skoro karta jest kompatybilna z Iphone tzn. że sterowniki już są w telefonie.
Po RJ45 idzie normalny ethernet który obsłuży dowolny router bez instalacji czegokolwiek.

Domyślnie Iphone chce brać Internet po kablu z takiej karty sieciowej, a nie dawać Internet.
Kwestia konfiguracji wszystkiego na Iphone: adres, brama itd...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

17

Kwestia konfiguracji na iphone tak , ale to nie jest kwestia ustawienia adresu ip i bramy smile
Po prostu musi być taka opcja udostępniania internetu przez ethernet(rj45) , tak jak jest opcja dostępniania internetu przez wifi , usb czy bluetooth...
I w tej opcji nie ustawiasz adresu ,bramy , tylko jest serwer DHCP odpalony na dawcy ( tym iphone) , i to router ma ten adres pobrać.
Standardowo jak iphone działa jako klient przez tą kartę sieciową , to on jest też klientem DHCP ( a nie serwerem) , ręczne ustawienie ip i bramy nie spowoduje ,że zacznie udostępniać swój internet...

W androidzie ta opcja jest dopiero w Android 11.

18

MiG25 napisał/a:

Kwestia konfiguracji na iphone tak , ale to nie jest kwestia ustawienia adresu ip i bramy smile
Po prostu musi być taka opcja udostępniania internetu przez ethernet(rj45) , tak jak jest opcja dostępniania internetu przez wifi , usb czy bluetooth...
I w tej opcji nie ustawiasz adresu ,bramy , tylko jest serwer DHCP odpalony na dawcy ( tym iphone) , i to router ma ten adres pobrać.
Standardowo jak iphone działa jako klient przez tą kartę sieciową , to on jest też klientem DHCP ( a nie serwerem) , ręczne ustawienie ip i bramy nie spowoduje ,że zacznie udostępniać swój internet...

W androidzie ta opcja jest dopiero w Android 11.

Podsumowując temat odnośnie tej "przejściówki" RJ/USB-C:
To nie jest kwestia ustawień Openwrt, instalacji sterowników czy pakietów, tylko "słabości" Iphone 15 Pro big_smile

Z tego co piszesz to w zasadzie Iphonowi brakuje tylko Forwarding-u pakietów Ethernet <-> LTE, bo wtedy można by samemu ustawić adres w sieci LAN na tym ethernecie i dalej by poszło....
Swoją drogą kupujesz (nowy) telefon za 4-7k i nie ma tak prostej i podstawowej funkcji sieciowej. Wstyd!

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

19

wpisalem w youtube i oto wyniki, moze cos podejdzie, ja od poczatku na androidzie...

https://www.youtube.com/results?search_ … +tethering

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup