1 (edytowany przez kolopeter 2025-02-21 17:31:05)

Temat: ac68u z cfe od r7000 jak to ruszyc ?

Witam.
Nie zauważyłem , ze  wgrywam przerobiony CFE na nie ten router co trzeba.  I  tak wgrałem   custom CFE z r7000 do ac68u.
Ok. router jeszcze żyje. Mogę wejść na 192.168.1.1 na mini web, , którym teoretycznie mogę wgrać jakiś soft. tyle ,ze nie mogę, bo zawsze wraca do trybu rescue.

Połączyłem sie  jtagiem i bez przerywania widzę ,ze oczekuje na plik z tftpd , tylko, ze nie wiem o jakiej nazwie .
po przerwaniu mam  do użycia komendę "flash cfe", ale kończy się bledem , ze nie znaleziono flash0.0.
mam kopie cfe  oryginału wykonana  przez dd if=/dev/mtd0 of=stock-cfe.bin . tylko nie mam pojęcia jak go wrzucić.
Asusowy recovery tez nie jest w stanie wrzucic softu, probowalem soft  dla r7000 i dla asusa, nawet chyba tomato, zeby uzyskac chociaz polaczenie po ssh. Probowalem także przy pomocy tftpd. Ale soft nie zmieni CFE ...
Macie może jakiś pomysł , jak zrobić , żeby  wrzucić  oryginalny CFE. Nie znam wszystkich nazw programów służących do takich celów, wiec ... trochę błądze w lesie. ewentualnie co zrobić , aby usb ruszylo, ewentualnie flash cfe chciał zaciągnąć plik z tftpd. Niestety komendy po przerwaniu na dużo nie pozwalają.

mini web to VTX CFE miniWeb Server

2

Odp: ac68u z cfe od r7000 jak to ruszyc ?

NIe musisz wiedzieć, serwer tftp ci powie że nie znalazł pliku - stąd będziesz wiedział.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kolopeter 2025-02-21 18:01:35)

czy tftp przywróci oryginalny cfe ?
kurcze , 1000 razu przekladalem kable  i nie jestem pewny, czy podłączałem także pod WAN. TRoche to powalone, bo wejscie w tryb rescue wymaga przycisniecia resetu.U  mnie reset raczej nic nie daje. jtag niby mowi , ze router czeka na plik. walka trwa

4

Sprawdz sobie nvram czy masz takie same wartosci jak wczesniej. Z poziomu cfe da sie wgrac cfe.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

@ambrozy5  jak z cfe wgrac cfe?
nvram byl resetowany.  na  portach LAN  mam 192.168.1.1

6

Tak ku pewności - używasz jtaga czy seriala? Bo przez jtaga to ty raczej nie widzisz ze on po tftp chce grzebać.

7

kurcze , zawsze myslalem , ze to to samo.  podlaczylem sie kablem do plyty tx rx grd , odpalilem putty serial com4 ...  to to chyba serial

8

Tak.

9

a fresh tomato sie wgrywa? nie pamietam jak to sie robilo juz.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

10

trochę tak na około.
jestem w tej sytuacji:
mam wgrany openwrt 24.10. wgrywanie robię tak: asus restore program i wgrywam openwrt.  to  nie pozwala nadal wystartowac czegokolwiek. nastepnie puszczam najnowszy soft asusa. W pewnym momencie pada wgrywanie, ale po restarcie uruchamia sie openwrt. to samo moge zrobic z innymi malymi dystrybucjami, ale zadnej ori soft nie konczy . najpierw mala dystrybucja, a pozniej ori i po wszystkim laduje sie  ta mala dystrybucja. mam nadzieje ,ze to jasne.
Ok. W tej chwili mam wgrane openwrt i dostep po ssh, wiec szukam komendy aby wgrac cfe ( boot -  mtd0). mam nadzieje ,ze jest to logiczny krok.

11

kolopeter napisał/a:

trochę tak na około.
jestem w tej sytuacji:
mam wgrany openwrt 24.10. wgrywanie robię tak: asus restore program i wgrywam openwrt.  to  nie pozwala nadal wystartowac czegokolwiek. nastepnie puszczam najnowszy soft asusa. W pewnym momencie pada wgrywanie, ale po restarcie uruchamia sie openwrt. to samo moge zrobic z innymi malymi dystrybucjami, ale zadnej ori soft nie konczy . najpierw mala dystrybucja, a pozniej ori i po wszystkim laduje sie  ta mala dystrybucja. mam nadzieje ,ze to jasne.
Ok. W tej chwili mam wgrane openwrt i dostep po ssh, wiec szukam komendy aby wgrac cfe ( boot -  mtd0). mam nadzieje ,ze jest to logiczny krok.

https://www.openlinksys.info/forum/view … d_id=22453 tu cos jest. a jak wgrales zmodowany ? to tak samo powinno byc.

12

Dziekuje. Sukces.
Bardzo pomoglo wgranie Openwrt, a nastepnie najnowszy soft Asusowy(mimo iz nie konczyl aktualizacji). Wszystko przy pomocy asus recovery programu. Ale o tym pisałem wyżej.
Openwrt działał , jeśli nie wymusiłem rebootu. Po reboocie znowu musiałem wgrywać soft asusa , aby openwrt wstało.
Jak juz mialem Openwrt i  dostep do SSH to:

opkg update && opkg install kmod-mtd-rw
insmod mtd-rw.ko i_want_a_brick=1
dd if=stock-cfe.bin of=/dev/mtd0

Po tym restart i o dziwo Openwrt sam wstał. Jak wstał , to znowu program recovery  asusa i wgrywanie  ori softu. w konsoli widziałem kernel panic, zrobiłem reset, znowu wgrałem ori soft, zrobilem resety  jeszcze ze dwa razy i router zaczął działać na sofcie na którym działał do tej pory. Wtedy z gui dla pewności wgrałem jakiś wyższy soft- router wstał. wróciłem do docelowego bez problemu przez gui.

zmęczył mnie ten router. Irytujące było to , że mimo wgrywania softów nic nie wstawało. Jakimś cudem i zbiegiem okoliczności udało się uruchomić tomato , później ta sama procedura dla Openwrt i  on także wstał.
zastanawiające jest to , że  przy końcówce walki poprzez recovery wgrałem jakiś soft merlina, na niego najnowszy Asusa i po zakończeniu wgrywania wstał merlinowy. Ta kombinacja nie działała jak CFE bylo z Netgeara R7000. tzn działała ale tylko z małymi systemami jak Openwrt , czy Tomato.