Temat: TL-WR1043ND DLNA / Gargoyle PL + minidlna - prośba o pomoc

Witam,
kupiłem 1043 i niestety od początku miałem z nim problemy.  3 razy wymieniany, raz naprawiany. Zawsze się wieszał. Nawet nie zdążyłem przetestować DLNA. Ostatecznie wrócił po naprawie w serwisie i tu mam pytanko.
Czy na udało się komuś na oryginalnym fw uruchomić dlna tak żeby działało? Ciągle mam problem typu "nieznany format pliku" przy próbie odtworzenia czegoś z niego. Czy to film, czy zdjęcie. Zawsze kończy się tak samo.
Postanowiłem spróbować z alternatywnym fw. Testowałem wczoraj firmware GargoylePL. Wygląda bardzo sympatycznie i mógłbym się na niego przerzucić. Wyczytałem też dużo dobrego o minidlna, które chciałbym doinstalować do GargoylePL. Mam niestety problem ze względu na brak miejsca:/ Wyrzuca mi że jest wolne 1.7mb a potrzeba około 2.7. Co można z tym zrobić oprócz extroota? Nie chciałbym kombinować z żadnym hubem. Niestety nie mogę sobie pozwolić na stratę routera, a chciałbym uzyskać z niego serwer dlna. Może być kosztem np. obsługi drukarki usb czy jakichś innych pakietów. Zależy mi na GUIu i dlna.
Czy któryś z bardziej kumatych kolegów mógłby podpowiedzieć najlepiej krok po kroku jak skompilować sobie taki firmware? Lub czy można jakoś odzyskać miejsce odinstalowując jakieś pakiety?

2

Odp: TL-WR1043ND DLNA / Gargoyle PL + minidlna - prośba o pomoc

Tylko extroot. minidlna z zewnętrznymi bibliotekami zajmuje dużo miejsca, nie zmieści się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A czy istnieje może jakaś alternatywa dla mini dlna która by zmieściła się w tych 1.7mb?:/
Albo może OpenWrt Backfire z Luci albo innym GUI? Ehhh:/ Chyba przyjdzie mi zostać przy noszeniu hdd do tv:/

4

Możesz zainstalować czyste backfire bez gui, wtedy podstawowa wersja powinna się zmieścić. W innych przypadkach potrzebujesz po prostu zewnętrzny nośnik na to.

5

Ehh, powiedzmy że zrezygnuje z gui. Próbowałem OpenWrt Backfire by obsy. Tam niestety nawet hasła nie mogłem zmienić bo twierdził że za mało miejsca. Udało mi się nawet jakoś skonfigurować internet przez pppoe. Myślę, że po jakimś czasie udało by mi się wszystko ustawić:)
W związku z tym mam jeszcze kilka pytań.
Powiedzmy, że zdecyduje się na extroota. Mam jakiegoś huba usb, z czytnikiem kart. Powinno takie cudo działać? Właściwy dysk ma zasilanie bo to 3.5". Czy podłączenie 2 urządzeń usb nie spowolni na tyle portu, żeby transfer z dysku spadł poniżej używalności, tu na myśli mam dlna i filmy hd. Aktualnie odczyt około 7mb/s.
Jakie były by konsekwencje powiedzmy przypadkowego usunięcia pendrive/karty pamięci z extrootem? Jest ryzyko zabicia routera?
Albo powiedzmy, że zdecyduje się na brak guia. Od jakiego firmware wyjść? Skąd pobrać? Koniecznie muszę mieć obsługę dysków usb (najlepiej z automountem i sleepem), pppoe, wlan n z filtrowaniem mac, wol.

6

Ode mnie. pppoe musisz sobie doinstalować, wol też. Resztę ma i jest to opisane.

PS. extroota robisz PRZED instalacją wszystkiego.

7

Decyduje się na extroota. Ale na spokojnie:)
Instaluje np. OpenWrt Backfire by obsy. Mam pena/kartę pamięci w ext4.
Robię wg. http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot.
Mam parę z tym wątpliwości.
Czy wykonanie opisanych kroków do momentu gdzie zaczyna się "Przygotowanie dysku" wystarczy?
Napisane jest żeby nośnik był jako jedyny i co później? Jak podłączyć jeszcze dysk?
Nie do końca kumam też sprawę firmware. Jak ma to wyglądać po zrobieniu extroota. Restartuje się router. I mogę sobie wtedy wgrać gargoyla pl?  Albo inaczej jeżeli zacznę od Gargoyla to czy on zostanie?

8

Albo backfire albo gargoyle. Przecież jak wgrasz backfire, zrobisz extroota i zrobisz znów upgrade to stracisz wszystko bo wymienisz firmware.

9

Uff ok, udało mi się zrobić extroota na gargoylu PL. Zainstalowane minidlna. Widzi dysk W konfigu ustawiłem ścieżkę do katalogu, niestety na tym koniec:/ Serwer widoczny ale brak katalogów. Ścieżka poprawna bo jak była zła podawał, że jest zła podczas startu. W logu mam:
[1970/01/01 01:24:09] minidlna.c:900: warn: Starting MiniDLNA version 1.0.22 [SQLite 3.7.7.1].
[1970/01/01 01:24:10] minidlna.c:923: warn: Creating new database...
[1970/01/01 01:24:10] minidlna.c:992: warn: HTTP listening on port 8200
[1970/01/01 01:29:06] minidlna.c:154: warn: received signal 2, good-bye
A już było tak blisko:/ Spotkał się ktoś może z takim błędem? Proszę o pomoc:/

10

Dobra to received signal 2 to zamknięcie procesu wywołanie stopa.
Minidlna działa, ale problem braku plików aktualny. Telewizor i telefon widzą serwer, ale plików brak. Nie mam pojęcia co zrobić z tymi niewidocznymi katalogami i plikami.

11

minidlna-cvs zainstaluj, z nową wersją libffmpeg.

12 (edytowany przez barryss 2011-12-02 20:06:11)

Wielkie dzięki pomogło widzi już coś. Jeszcze nie wszystko ale jeden katalog już wyświetlił. Czy są jakieś ograniczenia co do nazewnictwa katalogów? Mam katalog Filmy a w nim Filmy SD, Filmy HD, Filmy HD 2, Seriale. Może mu przeszkadzać że jest w większości Filmy ...? Jak zmienię nazwy katalogów w głównym katalogu z filmami sam sobie to odświeży? Co jaki czas odbudowuję bazę? Dobrze myślę, że 900s (15min)?
Pojawił się kolejny problemik router się 2 razy zrestartował. Po restarcie nie uruchomił minidlna ponownie.
Wykonane było polecenie /etc/init.d/minidlna enabled
Trzeba coś jeszcze zrobić żeby startowało automatycznie?

13

Baza budowana jest na starcie. Później jak coś dodasz to powinien to wykryć i sobie dodać nowy.

Takiego ograniczenia nie ma, przynajmniej nic mi nie wiadomo żeby minidlna coś takiego robiło.

14

Niestety restartuje router w trakcie skanowania. Wygląda to na jakiś problem z katalogiem gdzie są pliki mkv. Może być jakiś problem z kodekami? Zainstalowałem libffmpeg  w sposób następujący - opkg install libffmpeg. Coś można jeszcze doinstalować żeby się nie wywalał w czasie skanowania? Może być problem z tym, że dysk jest w ntfsie? Albo że jest udostępniony na routerze do zapisu?

15

Pamięci CI brakuje. Przestaw bazę minidlna na dysk zmiast w ramie, bo Ci go nie starcza na trzymanie tej bazy danych...

16 (edytowany przez barryss 2011-12-03 00:47:49)

Zmieniłem ścieżkę db na overlaya tam mam 850mb wolne.  Niestety to samo:/ Też po jakiejś minucie odwala restart:(
Zacząłem śledzić czy może wywala się na jakimś pliku. Dziwne zostawiłem 1 folder gdzie były same avi, głownie xvidy. Przeskanował, skończył. Nie wywalił się. Wywalił się jak dorzuciłem drugi folder przy odpalonym dlna.
Po restarcie dorzuciłem drugi folder. Też same avi. Przeskanował nie wywalił się, ale znalazł w nim tylko 4 pierwsze pliki. Już nie mam pojęcia czego to wina:/
Wywaliłem foldery z avi. Wrzuciłem folder z mkv. Przeskanował (chyba, bo chwile mulił). Po podłączeniu się do dlna brak video. Jakby nie rozpoznawał mkv?

17

Masz logi w minidlna, może Ci wypisać co robi i czy je znalazł.

18

pokaż konfiguracje minidlna, podejrzewam,że zmieniłeś ścieżkę bazy danych minidlna ale pewnie nie odhashowałeś tej funkcji i cały czas zapisuje Ci w pamięci bazę danych. Ja tak miałem. Tez mam całą partycje ntfs 480 GB  w tym 230 GB filmów różnej maści i nic się nie dzieje, wszystkie filmy dodaje mi do bazy. Fakt pierwsze skanowanie trwa około pol godziny ale działają wszystkie. Też kwestia jaki telewizor masz , czasami czytałem minidlna słabo działa z LG i Sony, mi świetnie działa na Samsungu

19

Linia ze ścieżką jest odhashowana. Partycja u mnie ma prawie 2tb, z czego około 1.2tb mkv i 100gb avi. Kombinowałem, dzieliłem na części foldery. Tylko jeden folder przechodzi cały. Inny folder nawet jak jest jedyny to wczytuje z niego 4 pliki. Z folderów gdzie są mkv nie wczytuje plików. W minidlna.log nie widzę informacji o tym jakie pliki wczytał ani nic. Tylko info że serwer dlna startuje i że nasłuchuje na porcie 8200. Można gdzieś to włączyć żeby takie informacje dopisywał? Czy może istnieje tez inny log? Drugą sprawą jest sytuacja, że jak mam odpalony czy zastopowany minidlna, dorzucę cokolwiek do katalogu gdzie mam filmy po chwili mam restart routera. Powoli zaczynam rezygnować:/ DLNA z oryginalnego fw nie nadaje się do niczego. Minidlna ciągle rebootuje router i nie znajduje wszystkich plików:/ Mam uraz do sprzętu TP-Link. Zawsze D-link i D-link. Nigdy żadnych problemów. A teraz  zachciało mi się zaoszczędzić 100-150zł i kupiłem ten 1043. Od momentu jak go kupiłem 75% czasu był w serwisie:/ Szkoda że nie mogę go zwrócić smile Chyba się przyzwyczaję jednak do noszenia dysku smile

20

Uruchom minidlna z palca, jedną z opcji to debug. Włącz też rescan i bedziesz widział co robi.

PS. Nigdy więcej dlinka...

21

masz może zrobiony swap?? jaki masz load na procesorze i zużycie pamięci?? w trakcie skanowania??

22

Proc może do 2-3% (nie wiem w czym w gargoylu pokazuje) dochodzi? Pamięci w szczycie dochodzi do 82% więc raczej nie to:/

23

Testowałem dalej i zauważyłem, że nie wywala błędu. W jednym katalogu przestaje skanować na jednym pliku. Żadnych wyjątków, zwykły xvid 1.36gb. Dźwięk mp3. Skanuje go z 15 minut i odpuszcza dalsze pliki. Przechodzi do dodawania do listy odtwarzania. I tyle na temat. Znów 15 min gdzieś. Kończy komunikatem "Sending SSDP notifies". Serwer działa, pliki widoczne tylko te które przeskanował do czasu natrafienia na tamten plik.

24

Istnieją jakieś inne serwery dlna skompilowane pod openwrt/gargoyle? Słyszałem gdzieś, że mediatomb działa sensownie. Ale nie wiem czy istnieje kompilacja na openwrt:/

25

ushare. Mediatomb nie ma w pakietach w openwrt.