Temat: Szybki niedrogi router z modemem 5G?

Witajcie, jest to mój pierwszy post od wielu lat i w pierwszych słowach dzięki za to szlachetne forum smile

Moim Rodzicom hula stary NetGear kupiony na Allegro po całe 80 zł, od kilku lat na obrazach OpenWRT Luci, za które dziękuję.

Ale zwracam się z takim problemem.

Mam stary router Huawei B535-232 (LTE) , który pełni funkcje dostarczenia internetu mnie i mojej 2. Połówce. Okazuje się, że niedawno kupiła sobie telefon, Samsung S20 FE - który osiąga u nas prędkości rzędu 600-700 Mbit/s. Download rzędu 60 MB / s, podczas, gdy z poczciwego Huawei B535-232 lecą jakieś 3MB/s.

Taka prędkość mnie wręcz poraża, chciałbym, byśmy mieli ogólnie taką szybkość na cały dom, stąd pomysł kupienia nowego routera z modemem 5G.

I teraz tak, miło byłoby, gdybym mógł mieć wersje stąd - bo na pewno OpenWRT będzie miał dłuższy support niż każda firma, na Huawei od wielu lat nie ma żadnych aktualizacji, a na stary NetGear jest coraz to nowy obraz Luci.

Ale z tego, co widzę, do wyboru jest tylko Arcadyan AW1000, czy Telstra AW1000, dostępna z Chin.
Jednak czytając o nim wątek widzę, że jest z nim trochę problemów, a to ludzie mają coś z komendami modemu, a to modem się wiesza. Z Chin przylatuje z jakimś oprogramowaniem, które można co prawda uaktualnić do LuCi OpenWRT, ale też z tego, co czytałem są problemy później.

Stąd moje pytanie, czy nie lepiej byłoby kupić któregoś z TPLinków, np. Archer NX600? Na Amazonie jest gwarancja, a z Ali nie mam żadnej pewności, co przyjdzie.
Chciałbym mieć te 600 Mbit/s jak w telefonie dziewczyny, mieszkamy bardzo blisko nadajników.
Zależy mi też na Wifi 6.
Miło byłoby, gdyby router portafił kierować cały ruch przez Wireguard (np. Mullvad VPN, od razu ucięcie reklam + blokowanie syfu + prywatność).
W sieci pracuje ok 10 urządzeń, z tym, że 5 to żarówki działające na sieci 2.4GHz.
Mimo wszystko wolałbym, by router był szybki, ale nie bardzo drogi.

Myślicie, że na takiego TP-Linka może pojawić się OpenWRT Luci?

A może znacie jeszcze jakieś lepsze propozycje?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

2 (edytowany przez MiG25 2025-02-19 13:38:11)

Odp: Szybki niedrogi router z modemem 5G?

Propozycja jest taka ,żeby kpić modem 5G  zewnętrzny typu MC889 ,MC889A PRO i podłączyć go do gniazda WAN routera z OpenWRT smile

Inne tego typu modemy ( choćby używane ) to MC7010 , NR7101 ,5G14b ...

3

Na chwilę obecną problem z routerami 5G jest taki, że pod openwrt nie osiągają pełnych przepustowości (i nikt nie wie dlaczego). A i chyba nikt do końca nie sprawdził jak sprawuje się modem na pci a nie na usb. Więc jeżeli zależy ci na wyciągnięciu maksimum z 5G to kup zewnętrzy i połącz do routera z OpenWrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Bo trudno o router z PCI w gnieździe... A jeszcze trudniej z PCI i SIM w jednym gnieździe...

5

Prawdopodobnie BananaPi BPi-R4 by tu dała radę.

6

Chyba jednak lepszy bedzie jakis zewnetrzny plus cos z wifi w domu.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

No BPi-R4 to nie będzie niedrogo , i znak zapytania ,czy szybko ( w sensie ,czy przekroczy te magiczne 600Mbps...)

8

Panowie, bardzo dziękuję Wam za wszystkie opinie i cenne rady. Całkiem sprytne to połączenie router + modem, bo w razie czego można jedną część wymienić.

Ale widzę, że wszystkie te modemy są do montażu zewnętrznego, a ja bardzo bym chciał by niczego nie wiercić i nie wystawiać na zewnątrz.

Znacie może jakiś taki modem, który może normalnie stać na parapecie na przykład?
I jaki router polecalibyście do OpenWRT+Luci i do WiFi 6, VPN (Wireguard), żeby chodził szybko, miał trochę miejsca na pakiety w pamięci, nie uszczuplił bardzo portfela i dało się go podłączyć do takiego modemu bez problemu?

Kurczę, coraz bardziej widzę, że taniej wyjdzie światłowód + jakiś zewnętrzny router do podpięcia tego od dostawcy. Ale nie chciałbym się wiązać kolejną umową, bo mieszkanie wynajmujemy a mamy internet mobilny z NJU i za lojalność mamy teraz 300GB za 29 zł miesięcznie, więc nie chcielibyśmy z tego rezygnować.

9

Standardowo Xiaomi AX3000T , z chin można go sprowadzić za ok.120pln.. Można go postawić na środku mieszkania ,żeby równomiernie rozsyłał wifi.
A modem zewnętrzny wcale nie musisz wystawiać za okno , ostatecznie możesz na parapecie , gdzie i tak będzie lepszy sygnał z nadajnika.

10

Możesz router zewnętrzny można używać wewnątrz, nie sprawdzają tego.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

11

Dziękuję @MiG25 bardzo ciekawy i tani router - świetna sprawa!

Zapytam inaczej o te modemy - czy one "stoją" :-) bo na zdjęciach i na yt wyglądają jakby tylko mogły być do czegoś przymocowane i wisieć np. na jakimś maszcie albo czymś podobnym - czy któryś z tych modemów może normalnie stać wolno bez przymocowywania? smile

12 (edytowany przez MiG25 2025-02-19 18:15:48)

No tak z same z siebie ,żeby stały to ciężko , choć np MC889 z ogólnej dystrybucji czy z T-Mobile miał "stojak"  ( a z Plusa już nie).

Tu np. masz używany router z dorobionym stojakiem: https://allegro.pl/oferta/zte-mc7010-do … 7047553139

Niektóre powiedzmy ,że stoją ,ale są "wywrotne" smile

13 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-20 06:40:31)

WinstonSmith napisał/a:

Taka prędkość mnie wręcz poraża, chciałbym, byśmy mieli ogólnie taką szybkość na cały dom, stąd pomysł kupienia nowego routera z modemem 5G.

Ale z tego, co widzę, do wyboru jest tylko Arcadyan AW1000, czy Telstra AW1000, dostępna z Chin.
Chciałbym mieć te 600 Mbit/s jak w telefonie dziewczyny, mieszkamy bardzo blisko nadajników.

Zależy mi też na Wifi 6.

AW1000 przychodzą używane, czasem piszą na aukcji uczciwie 80% nowego, 90% nowego.
Jak nie piszą, to będzie loteria. Koszt i tak powyżej 600 zł.

Przejściowo proponuję na LTE używany ZTE MF286D za 150-200 zł.
Osiąga maksymalnie nocą prawie 250 Mbps, w dzień 130-170 Mbps (mam ustawione na strychu, dachówka ceramiczna).
Niestety ma WIFI5 i do tego raczej słabe.

Do tego Xiaomi AX3000T z bardzo dobrym 5GHz i sporo gorszym 2,4GHz za 100-150 zł.

Sąsiad ma zestaw 5G od T-Mobile z anteną zewnętrzną (o wartości 1500 zł) i osiąga max. 300 Mbps.

Zazwyczaj nowoczesny telefon będzie miał wyższą prędkość niż modemorouter, szczególnie ten wewnętrzny.

14

Tylko po co babrać się w LTE , i to jeszcze nie najwyższej kategorii , skoro kolega ma dobre 5G ( bo rozumiem ,że to S20 te 700Mbps wyciągnęła w domu). Po co się ograniczać z góry....
Ja wiem ,że różnica może być kolosalna ( 200PLN vs 700PLN) ale to jest zupełnie inna technologia. Taki modem 5G będzie lepiej trzymał cenę ,niż LTE.

15 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-20 11:37:47)

Zależy ile kto ma do zainwestowania.

Jeśli komuś do tej pory wystarczało 3 Mbps na sprzęcie za 80zł, to jeśli nawet teoretycznie uzyska 700 Mbps na AW1000 (choć z parapetu w to trochę wątpię) będzie się lepiej czuł, ale nie odczuje tego ponad 200 Mbps (przy dotychczasowym zastosowaniu).

Każdy sam decyduje, jeśli ktoś ma 700 zł do zainwestowania (i to za niepewną używkę z Ali), to jak najbardziej popieram.

16

Wtrace się trochę do rozmowy. Mam podobny dylemat z tym, że ja mam MF286D, który osiąga 60-140Mbps i mam w domu zasięg 5G. Testy 5G na telefonie w domu  wychodzą słabo ~60Mbps ale wink no ale na zewnątrz budynku , ba nawet na parapecie ale na zewnątrz okna mam już ~500Mbps. W moim przypadku szyba skutecznie tłumi sygnał. Sprawdzałem również poddasze itd ale wewnątrz mojego domu 5G mocno zwalnia. Przetestowałem w tych samych miejscach MF286D czyli 4G i tutaj jest niespodzianka bo prędkość praktycznie nie zmienia się.
Proponuję koledze aby na początku upewnił się , że wewnątrz budynku to 5G na pewno będzie takie szybkie i inwestycja w modem/router 5G ma sens. Inną opcją jaką warto rozważyć to umieszczenie routera na zewnątrz okna (można go przykleić do szyby albo przymocować magnesem do parapetu na jakiejś metalowej podstawce) . Przewód LAN można kupić płaski i "zamknąć" na nim okno - proponuję wybrać jakieś rzadko otwierane okno aby nie przeciąć kabla.

BTW.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa samego routera/modemu 5G - czy będzie on miał lepszy sygnał niż telefon?

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

17

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję Wam za poświęcenie się czasem i wiedzą.

Te 80 zł to jakiś router Netgeara (R cośtam cośtam) i on stoi u Rodziców podpięty przez kabel, na nim jest 130 - 150 Mbit/s bo tyle mają zapłacone za internet, router ten jest stary, ale działa na obrazach OpenWRT Luci z tej strony wręcz wspaniale. Obsługuje im telewizor i telefony, Taty 10-letniego laptopa i wszyscy są bardzo zadowoleni, a jak my przyjeżdżamy to wcale nie narzekamy, bo połączenie jest stabilne.
Więc te 80 zł to było o innym przypadku, bardziej wyraz wdzięczności za to, że jest tu support dla starszych urządzeń i obrazy mają łatki bezpieczeństwa a poza tym są bardzo funkcjonalne.

My potrzebujemy routera - na razie mieszkamy przy nadajniku (jakieś 500m) 5G, mieszkamy blisko tego nadajnika:

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo … mp;zoom=18

Jak wspominałem, dziewczyna na Samsungu S20 FE ma 600MBit/s bez jakichś kłopotów.

Natomiast nie wiem jak długo będziemy tu mieszkać, więc router z większym zasięgiem i lepszymi osiągami jak najbardziej na tak.

Mój tablet obsługuje już WiFi 7, reszta urządzeń działa na WiFi 5, natomiast muszą być żarówki Yeelight W3 i 1S, które obsługują tylko WiFi2.4.

Dodatkowo na pasmach 2.4GHz jest tłok, a 5GHz już też zaczyna być tłoczny.

Faktycznie ta prędkość 600Mbit/s będzie super i nie chciałbym już iść na kompromisy, tym bardziej, że Huawei B525-232 osiąga zaledwie 2-3MB/s w porywach, częściej jest to 1-2MB/s (jakieś 30Mbit/s)

Dobrze byłoby wymienić na coś, co dorównuje w osiągach temu Samsungowi S20 FE, a przy okazji ma możliwość obsługi OpenWRT.

Oferta z tym modemem ZTE MC7010  używanym + router np. proponowany Xiaomi AX3000T  mnie nie zrujnują, a wydają się ciekawą propozycją.
TYlko pytanie, czy można zaufać temu sprzedawcy na Alledrogo? Jeśli tak, to kupuję, no i pewnie są zwroty - jeśli nawet coś by nie poszło, to mógłbym zwrócić modem?

A dopytam, czy gdybyście mieli wybrać bardzo dobry router z wbudowanym modemem, nawet bez OpenWRT, to na jaki model zwrócilibyście uwagę?

Jeszcze raz i dziękuję z góry
smile

18

Na allegro działają firmy (w przeciwieństwie do Allegro lokalnie) , I tu nie ma ,że nie można zwracać.
Są oczywiście takie produkty , których nie można zwrócić (np cięte pod wymiar, zamawiane indywidualnie) ale to jest napisane w aukcji. Generalnie router,nawet używany taka rzeczą nie jest co by nie można było zwrócić.
Zresztą akurat z tym sprzedawcą da się porozmawiać , i rozumie ,że można to wziąść na testy i oddać.

19 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-20 19:05:54)

Sam jestem bardzo ciekaw, czy da się w ogóle osiągnąć na co dzień 600-700 Mbps na domowym modemorouterze 5G.
Dlatego @WinstonSmith daj znać jak się zdecydujesz.

Najczęściej jest tak, że bardziej się opłaca zrobić modem 5G z taniego telefonu, bo zazwyczaj będzie taniej i szybciej.

20

Ale że w ogóle? Tak da się. Mikrotikowy chateau 5G spokojnie pod gigabit dobija, stojąc tak po prostu na biurku u mnie.

21

Na 100% ten MC7010 osiąga ponad 900Mbps (będąc na wprost 300m od BTSu) , także kwestia tylko dobrego i nieodległego nadajnika z pasmemC.

22 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-21 07:12:49)

Wiem, że w ogóle technologia pozwala, przecież ludzie nawet 1,7 Gbps na telefonach osiągają pod anteną.
Mi bardziej chodziło o typowe środowisko domowe, gdzie najczęściej jest biurkowy/parapetowy sprzęt, który nie kosztuje 2 tys. zł.

Dlatego ciekawi mnie co w ciągu dnia osiągnie kolega @WinstonSmit jeśli zainwestuje 600-1000 zł.

23

Nie ma "typowego środowiska" , albo masz parapet z widocznym nadajnikiem ,i to w odległości ~300m i to osiągasz , albo masz niewidoczny, zasłonięty, albo odległość większa... A jak odległość większa, to wtedy czy przynajmniej anteny sektorowe są skierowane w Twoją stronę.... Każdy przypadek jest różny.
Ja zakładam ,że skoro kolega w domu ( i to nie przy parapecie ) osiąga bez problemu 600Mbs na telefonie , to znaczy ,że przy parapecie będzie miał jezcze lepsze osiągi.

24

Dzięki raz jeszcze Panowie. Oto speedtest z telefonu, nawet nie przy samym oknie, a telefon to też nie najnowszy krzyk mody, bo starszy Samsung S20 FE, który zdążył już się zestarzeć...

PunBB bbcode speedtest

A teraz mój parapet w kuchni, gdzie powinien stać ten router z modemem, ze skrzatami i domkiem ręcznie malowanym dziewczyny, w którym są światełka. Widzicie też stary router i ładującą się lampkę solarną:

PunBB bbcode speedtest

W związku z tym pytanie:

Gdybyście mieli zminimalizować ilość urządzeń czyli jednak zdecydować się na sam router, to jest na jakimś szansa na równie dobre osiągi co na modemie + routerze osobno? Czy któryś router z modemem 5G obsługuje standard Wifi 6 i Wireguard w VPN?

25

Czy któryś router z modemem 5G obsługuje standard Wifi 6 i Wireguard w VPN?

Teltonika rutc50. Czystego openwrt na to nie ma, ich soft to fork openwrt.

No i Arcadyan AW1000