Temat: Szybki niedrogi router z modemem 5G?
Witajcie, jest to mój pierwszy post od wielu lat i w pierwszych słowach dzięki za to szlachetne forum ![]()
Moim Rodzicom hula stary NetGear kupiony na Allegro po całe 80 zł, od kilku lat na obrazach OpenWRT Luci, za które dziękuję.
Ale zwracam się z takim problemem.
Mam stary router Huawei B535-232 (LTE) , który pełni funkcje dostarczenia internetu mnie i mojej 2. Połówce. Okazuje się, że niedawno kupiła sobie telefon, Samsung S20 FE - który osiąga u nas prędkości rzędu 600-700 Mbit/s. Download rzędu 60 MB / s, podczas, gdy z poczciwego Huawei B535-232 lecą jakieś 3MB/s.
Taka prędkość mnie wręcz poraża, chciałbym, byśmy mieli ogólnie taką szybkość na cały dom, stąd pomysł kupienia nowego routera z modemem 5G.
I teraz tak, miło byłoby, gdybym mógł mieć wersje stąd - bo na pewno OpenWRT będzie miał dłuższy support niż każda firma, na Huawei od wielu lat nie ma żadnych aktualizacji, a na stary NetGear jest coraz to nowy obraz Luci.
Ale z tego, co widzę, do wyboru jest tylko Arcadyan AW1000, czy Telstra AW1000, dostępna z Chin.
Jednak czytając o nim wątek widzę, że jest z nim trochę problemów, a to ludzie mają coś z komendami modemu, a to modem się wiesza. Z Chin przylatuje z jakimś oprogramowaniem, które można co prawda uaktualnić do LuCi OpenWRT, ale też z tego, co czytałem są problemy później.
Stąd moje pytanie, czy nie lepiej byłoby kupić któregoś z TPLinków, np. Archer NX600? Na Amazonie jest gwarancja, a z Ali nie mam żadnej pewności, co przyjdzie.
Chciałbym mieć te 600 Mbit/s jak w telefonie dziewczyny, mieszkamy bardzo blisko nadajników.
Zależy mi też na Wifi 6.
Miło byłoby, gdyby router portafił kierować cały ruch przez Wireguard (np. Mullvad VPN, od razu ucięcie reklam + blokowanie syfu + prywatność).
W sieci pracuje ok 10 urządzeń, z tym, że 5 to żarówki działające na sieci 2.4GHz.
Mimo wszystko wolałbym, by router był szybki, ale nie bardzo drogi.
Myślicie, że na takiego TP-Linka może pojawić się OpenWRT Luci?
A może znacie jeszcze jakieś lepsze propozycje?
Z góry dzięki za odpowiedzi.