Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Ale można rozładować do 3V
Więc pracują od 4,2 do 3V (w zależności od typu nieznacznie poniżej)
Czyli teoretycznie 12,6V do poniżej 9V
Nikogo nie interesują napięcia teoretyczne, ale nominalne / znamionowe.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 132 133 134 135 136 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale można rozładować do 3V
Czyli teoretycznie 12,6V do poniżej 9V
Nikogo nie interesują napięcia teoretyczne, ale nominalne / znamionowe.
Teraz akumulatorki działają już nawet w zakresie 2.8-4.4V
U mnie po naładowaniu jest przez chwilę 4,42V, a jak latarka praktycznie przestaje świecić, to mam równo 2,8V.
Kiedyś podawało się znamionowo 3.6V, teraz już 3.7V, a nawet czasem 3.8V.
Jak się kupuje akumulatorki z zabezpieczeniem, to nie trzeba się o nic martwić (ok. 40 zł za sztukę).
ansu napisał/a:Ale można rozładować do 3V
Czyli teoretycznie 12,6V do poniżej 9VNikogo nie interesują napięcia teoretyczne, ale nominalne / znamionowe.
Co Ty opowiadasz za bzdury? Jak nikogo nie interesuje napięcie maksymalne które może uwalić jakąś elektronikę jak będą liczyć napięcie jak Ty, 11.1V a 12.6V może a nawet ma znaczenie.
Nie idźmy już w tę stronę.
Dam kilka ogniw z balenserem i przetwornicę step-down 12V na router.
Focus napisał/a:ansu napisał/a:Ale można rozładować do 3V
Czyli teoretycznie 12,6V do poniżej 9VNikogo nie interesują napięcia teoretyczne, ale nominalne / znamionowe.
Co Ty opowiadasz za bzdury? Jak nikogo nie interesuje napięcie maksymalne które może uwalić jakąś elektronikę jak będą liczyć napięcie jak Ty, 11.1V a 12.6V może a nawet ma znaczenie.
Sam bzdury piszesz i nie czytasz ze zrozumieniem.
OpenWrt nie zna i nie umie takiego trybu - więc nie skonfigurujesz. Podwójny nat w niczym ci nie przeszkadza, więc ci się tylko wydaje że tak nie powinno być.
Odtworzenie oryginału jest banalnie proste - przesyłasz sobie na openwrt plik mtd8 i mtd9, robiszmtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
mtd write /tmp/mtd9 /dev/mtd9
rebootI masz oryginał. mtd8 i mtd9 to pliki będące backupem partycji z oryginalnego softu.
Cześć,
Posiadam tytułowy router ZTE MF286D. Używając instrukcji w tym temacie udało mi się wgrać OpenWRT przez framework MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt (a dokładniej B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt bo miałem już wersję Nordic B5)
Następnie używając poradnika od PiotrekK https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899 zaktualizowałem oprogramowanie modemu z B2 do B12.
Chciałbym teraz jednak wrócić do oryginalnego interfejsu jaki był w moim routerze. Próbowałem to zrobić tak jak napisałeś, pobrałem dwa pliki mtd8.bin oraz mtd9.bin dokładnie ze strony https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/NORDIC/B12/
przez SCP wgrałem je do katalogu tmp
spróbowałem wykonać polecenia z instrukcji i niestety zaraz po pierwszym w konsoli putty mam błąd
root@OpenWrt:~# mtd write /tmp/mtd8 /dev/mtd8
Couldn't open image file: /tmp/mtd8!
Gdzie popełniłem błąd? Za pomoc z góry dziękuję.
Nazwa. /tmp/mtd8.bin masz a ty podajesz /tmp/mtd8
Nazwa. /tmp/mtd8.bin masz a ty podajesz /tmp/mtd8
Dziękuję, zmieniłem na mtd write /tmp/mtd8.bin /dev/mtd8 i zadziałało jak trzeba
Hi guys, a quick question: to debrand the ZTE MF286D router from the Three firmware to the Nordic one, do you have any firmware downloads? For example, Three to Nordic B02?
And then, how can I upgrade from Nordic B02 to OpenWRT?
Thank you for response
Hi guys, a quick question: to debrand the ZTE MF286D router from the Three firmware to the Nordic one, do you have any firmware downloads? For example, Three to Nordic B02?
And then, how can I upgrade from Nordic B02 to OpenWRT?
Thank you for response
For debranding your ZTE MF286D, you can usually find firmware versions on forums or dedicated sites like OpenWRT or ZTE related communities. The process typically involves flashing the Nordic firmware first (like B02), which can remove the Three branding. After that, to go from Nordic B02 to OpenWRT, you can check OpenWRT’s router database for compatible versions. Just make sure to follow the steps carefully, especially when flashing, to avoid bricking the device.
Panowie czy jest już jakiś prosty sposób na przejście z oryginalnego firmware MF286D na Openwrt ??
Uruchomienie aplikacji pod windowsem. Masz to w pierwszym poście tego wątku ("framework")
OK, czyli pobieram https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt - wypakowałem B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt tak ? ale co muszę załadować do SW Path ?? bo pobrałem z https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … zte_mf286d oba pliki i żaden się nie pokazuje jak kliknę na SW Path
Czy wskazać ścieżkę do UPDATE które jest w B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt. Tak to ma eyglądać
C:\Users\xxx\Desktop\B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt\UPDATE
Jeszcze pytanie bo Garogyle bardziej mi się podoba a na w/w stronie widzę że też Gargoyle jest ale pytanie czy modem LTE oraz SMS jest domyślnie wgrane czy trzeba dogrywać pakiety ??
Jeszcze pytanie bo Garogyle bardziej mi się podoba a na w/w stronie widzę że też Gargoyle jest ale pytanie czy modem LTE oraz SMS jest domyślnie wgrane czy trzeba dogrywać pakiety ??
Mój obraz ma już wgrane i statusy modemu, i obsługę smsów, pasm itd. Tak to wygląda: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23102
Super ale jak to wgrać ? Nie chcę zepsuć routera ale jak wyżej pisałem co mam załadować do SW Path dać znać co pisałem wyżej czy dobrze myślę że tam daję ścieżkę do UPDATE
To ci zaraz ktoś odpowie kto pamięta jak to było.
Po pierwsze trzeba wiedzieć , jaki fw jest w tym MF286D teraz , czy jest to polski Play/T-Mobile , czy Nordic , czy coś innego.,bo od tego zależy jaki Framework ma być użyty.. ( czy Play to Nordic , czy Nordic to Nordic).
I nie wskazujesz pliku ,tylko katalog , jak będzie zły to po prostu nie przejdzie i nic się nie stanie.
Dobra chyba się udało po prostu do SW Path załadowałem ścieżkę do B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt\UPDATE poszło sprawnie do 99% jakieś 10min potem dość długo nic finalnie ZTE Terminal się rozłączył natomiast IP się zmieniło i normalnie Lucy działa nie mogę (umiem) ustawić modemu ale udało się z telefonu i poprzez wifi podpiąłem na kompie lepiej pisać i znajdować info niż na telefonie.
Lucu nigdy nie lubiłem ale i tak lepsza niż wklepywanie komend ![]()
Teraz pytanie czy mogę wyłączyć i włączyć router rozumiem że po ponad 20min bo tyle ok już minęło to mogę zresetować router ?
Oraz jak chcę wgrać Gargoyle to poprzez System - Backup/Flash Firmware - Flash new firmware image i tutaj ładuję plik od Gargoyle ?? (gargoyle-1.15.0.1-zte_mf286d-initramfs-zImage.itb)
Tak ,jak już jest wgrane i wystartowane OpenWRT to Framework nigdy nie dostanie feadbacku , że orginalny fw wystartował ( a na to czeka).
I tak ,tam ładujesz , tyle ,że plik to ma być sysupgrade. ( a nie initramfs) I odznacz też "keep settings"....
OK mam coś takiego mam dać Continua ??
Update z placu boju:
po jakiś ~2 tygodniach od instalacji openWRT router mi się zawiesił (nie było internetu, ale był dostęp do LuCI web GUI i ogólnie działało np. ssh), najzwyklejszy reboot pomógł i wszystko zaczęło ponownie działać. Jakby to się powtarzało, to wydaje mi się, że wystarczy w cronie zaimplementować jakiś reboot np. codziennie o 5-tej w nocy.
OK mam coś takiego mam dać Continua ??
Jak jesteś pewny , że wgrałeś plik sysupgrade , i jest on od MF286D to tak.
OK, zainstalowane ale prędkości sporo niższe niż na ofw tam miałem pod 200Mb/s tutaj mam nie całe 90 ale to zapewne że nie łączy się z 3 sieciami tylko 2 do tego SMS nie czyta wiadomości ogarnia ktoś Gargoyle i pomoże ??
Jakie ty masz problemy... połączenie ustaw jako qmi. Ustaw wszystkie bandy jeżeli się tym bawiłeś. Agregację on sam robi i system operacyjny nie ma na to wpływu. Żeby czytał smsy ustaw interfejs i źródła smsów. Ustawiłeś/przestawiałeś?
Na gargoyle włącza się packet steering i flow offloading ? Bo to przyspiesza...
Strony Poprzednia 1 … 132 133 134 135 136 … 158 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc