Temat: Gargoyle 1.15.0.1 serwer samba

Witam
Bardzo dziękuję za udostępnienie nowego gargoyle. Zaktualizowałem go na urządzeniu pełniącym funkcję serwera plików, które łączy się z siecią domową przez openvpn. Zasadniczo wszystko działa. Mam dysk zaszyfrowany przez cryptsetup i nie ma większych problemów, jeśli łączę się przez kabelek ethernet. Jest tylko problem, gdy chcę połączyć się przez openvpn i tylko w przypadku samba. Czy powinienem jeszcze coś ustawić?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Gargoyle 1.15.0.1 serwer samba

Samba (właściwie ksmbd który jest gargoyle) domyślnie słucha tylko na interfejsie lan. Więc jak chcesz się dostać z innego sieci (openvpn... ) to sobie zmień konfig. Np. /etc/ksmbd/ksmbd.conf.template  zmień

bind interfaces only = no
interfaces =

Wtedy będzie słuchała na wszystkich. I reboot.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

interfaces =

A tu co wpisać?

4

Nic. Ma być puste.

5

Bardzo dziękuję, działa smile
Przy okazji aktualizacji proponuję wywalić te linijki, bo za kilka miesięcy nie będę o tym pamiętał.

6 (edytowany przez Cezary 2025-02-16 16:03:53)

No nie. Bo to oznacza że ksmd słucha także na wanie, otworzysz przypadkiem porty na firewallu i zaraz będzie lament "no jak to, ale ja nie wiedziałem że dane mogą wyciekać". Lanowi powiedzmy że ufamy, wanowi nie. A reszta to jak sobie skonfigurujesz.

Mógłbyś tam dać konkretnie interfejsy, np br-lan i tap0,oraz i bind interfaces only = yes, ale jak sobie skonfigurujesz to tak będziesz miał.

PS. Do tego przydał by się po prostu przełącznik w konfiguracji żeby dodawał interfejsy od openvpn czy wg do konfiga.

7

He he to tak, jakby ktoś lamentował, że złodzieje mu weszli do mieszkania bo zapomniał drzwi zamknąć... Ale okej, rozumiem o co chodzi. Nie wiem co miałeś na myśli pod hasłem przełącznik, ale faktycznie w gui by się przydały checkboxy z dostępnymi interfejsami.