4,001 (edytowany przez TediTower 2025-02-12 12:58:06)

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

No chciałem Mesh bo Fritz to wpiera i ma ustawienia ala tego Mesh, ale skoro mi wyjaśniłeś że to zbyteczne skoro mogę zastosować "włączyć fast roaming"
i tak jak pisałem interesował mnie cały czas Cudy WR3000S bo miał więcej pamięci niż inne w podobnych cenach.
I na obecną chwilę nie mam potrzeby kupowania mega drogiego lepszego w WiFi 9 bo to ma być dodatkowy nie główny Router
tylko pytam czy tej pamięci 128MB Rom i 256MB Ram wystarczy na OpenWRT.
Być może jak dostanę światłowód to tylko dokupię modem i pozostanę tak jak jest albo będę myślał nad zmianami.

A co do tego tematu nie przeczytałem go całego ale wyszukiwałem interesujące mnie tematy lub konkretne routery.

A i czy jest jakie emulator ustawień menu OpenWRT
tak jak ma to Cudy
https://support.cudy.com/emulator/WR3000S/cgi-bin/luci/

4,002

A i czy jest jakie emulator ustawień menu OpenWRT

Nie ma. Ale możesz sobie uruchomić openwer na maszynie wirtualnej i poklikać po luci jak chcesz.

Możesz też bezpośrednio uruchomić system z na pc z pendrive bez instalacji. Ale żeby dostać się do ui to potzrebujesz podłączyć się po kablu drugim komputerem, bo openwrt nie ma całego środowiska graficznego i przeglądarki, ma tylko interfejs webowy.

Te 128MB/256B to obecnie takie minimum i wystarczy pewnie na następne parę wydań openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4,003

Te 128MB/256B to obecnie takie minimum i wystarczy pewnie na następne parę wydań openwrt.

Ale tak patrząc to wszystkie maja chyba tyle pamięci albo mnie tak do 100E
obecnie ten jest przeceniony na 87E, GL.iNet GL-AX1800(Flint) a nie chcę płacić nie wiadomo ile za router który ma być jako dodatek i do nauki bo będę poznawał OpenWRT

bo Flint2 drogi 160E
co twoim zdaniem lepsze
Cudy WR3000S
GL.iNet GL-AX1800(Flint)

albo..... jak coś innego popatrzę poczytam

4,004

Patrzysz na nowe modele. 80% ludzi używa jeszcze routerów sprzed dekady...

Nic nie sądzę. Obu nie miałem w użytku, więc wypowiadać się mogę tylko na podstawie papierowych danych, nijak nie mogę powiedzieć jak w praktyce się sprawują.

4,005

spójrz zyxel t56 spełnia wszyskie założenia i miesci sie w cenie nawe 2 sztuki chyba

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

4,006

batorencjusz napisał/a:

spójrz zyxel t56 spełnia wszyskie założenia i miesci sie w cenie nawe 2 sztuki chyba

Patrzyłem wczoraj odraża mnie jego wygląda bo przypomina mi mój horror z modemem operatora

teraz dopatrzyłem tego gl.inet gl-ax1800 nie ma na liście openwrt

4,007

Do GL-AX1800 trzeba dorobić wsparcie (ipq60xx).

4,008

frutis napisał/a:

Do GL-AX1800 trzeba dorobić wsparcie (ipq60xx).

W trakcie: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/14950

4,009 (edytowany przez adrian.czw 2025-02-14 12:05:24)

Miesiąc temu kupiłem Zyxel T56 (EX5601-T0) z już wgranym OpenWRT w wersji eko smile
Za ok. 300 zł mam WiFi 6 AX6000, LAN/WAN 2.5G i USB 3.
Działa to sprawnie (m.in. uruchomiony AdBlock) i ma tak dobry zasięg, że mój brat postanowił wymienić swój router, więc zakupiłem drugą sztukę. Osobiście polecam.

Szkoda tylko, że wygląda dość "staromodnie", a nie np. jak Linsys MX4200 ...

4,010

Widzę w sprzedaży EX5601-T1. Czy to T1 robi jakieś problemy z OpenWRT?

4,011

Mamy trzy modele:
- EX5601-T0
- EX5601-T1
- T-56

T0 ma złącze SFP, T1 nie ma go, T-56 jest brandowanym T1 i ma zablokowany bootloader.

Wszystkie są obsługiwane przez jeden i ten sam soft (taki sam jak dla T0). Są dwie wersje softu - dla oryginalnego bootloadera (jak masz odblokowany) lub ze zmienionym bootloaderem.
Na razie problemów nie stwierdzono.

PS. Mamy osobny watek poświęcony temu modelowi.

4,012

Można kupić 3 sztuki Linksys MX8500 za 80$: https://computers.woot.com/offers/links … -fi-system
Z wysyłką i VAT wyjdzie ok 45$ za sztukę (180zł).

4,013 (edytowany przez michu1401 2025-02-20 15:43:01)

Szukam router do światłowodu T-Mobile, potrzebuje czegoś z portem USB i wi-fi ax, myślałem o Asus RT-AX53U , czy to będzie dobry wybór?

4,014

Michu, potrzebujemy więcej szczegółów - asus to juz wiekowy zawodnik i najnowsze prędkości światłowodów nie uciągnie.

4,015

łącze światłowodu mam 900mb/s , potrzebuje router z co najmniej jednym LAN 1gb , złączem USB może być 2.0 , dobrym zasięgiem wi fi najlepiej ax , żeby była możliwość zainstalowania openwrt i była obsługa VPN więcej wymagań nie mam

4,016

Np. Cudy TR3000 za 250 zl?

4,017

Przeglądając oferty Cudy TR3000 napotkałem bardzo ciekawą ofertę GL.iNet GL-MT3000 co prawda jest droższy od Cudy ale ma to co mnie interesuje czyli VPN ale taki w stylu Ipvanish, NordVpn ,surfshark itd. nie znalazłem innego routera żeby obsługiwał taki VPN w podobnej cenie i miał obsługę openwrt

4,018

Każdy z openwrt, tylko oni zrobiili swoje gui które to ładnie pokazuje.

4,019

Cześć.
Jest to mój pierwszy post, zatem pozwólcie że się przywitam. Ogólnie linux nie jest mi obcy i co nieco w konsoli się robiło
ale z wyborem rutera muszę sie Was poradzić. Myslę o ruterze z w mierę dużą iloscia pamięci na różne pluginy, oczywiście
mającym już na pokładzie openwrt który będzie dobrze wspołpracował z modemem Huawei E3276 który już mam. Aby nie był tak
wrażliwy na częste braki pradu bo u mnie to masakra. Bedzie pracował na działce czy w delegacji. Priorytet to pamięć, zasięg LTE jakoś
w miare możliwości ogarne.

4,020

Sprawdź: Beryl AX (GL-MT3000)

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

4,021

artur_n napisał/a:

Sprawdź: Beryl AX (GL-MT3000)

Z powerbankiem 20Ah wytrzymuje bez problemu cały dzień z wpiętym modemem LTE huawei e3372. 
P.s na zaniki zasilania ups / magazyn energii.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4,022 (edytowany przez 8850 2025-02-23 11:56:21)

___+___ Doradźcie: Szukam router
- Światłowód 1GB po PPoE! Zakończenie ethernet Rj45
- HW NAT w PPoE na oryg. sofcie i OpenWRT
- ROM na ew. pakiety, mile widziany USB
- Najchętniej używany (brendy? Modele?), < 300 PLN da radę?

4,023

8850 napisał/a:

- Światłowód 1GB po PPoE!

Czyli masz zewnętrzny konweter zakończony etehrnetem czy oczekujesz że światłowód będzie bezpośrednio wpięty do routera?

4,024

Już dodaję do wpisu: mam konwerter zakończony Ethernet rj45

4,025

Chyba wszystkie współczesne routery są w stanie wysycić gigabit. Chcesz usb, więc może zyxel ex5601 (t-56)? Jest osobny wątek o nim.